hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 改裝成訓練巴士的新巴3357 @ 土驗 [7 pics]
開啟左側

[即日快報] 改裝成訓練巴士的新巴3357 @ 土驗 [7 pics]

kei_hk 發表於 2018-4-9 13:56 | 顯示全部樓層

所以咪古怪問題1﹐真係有點古怪。你估九巴真係好想搵歐4車改做訓練車咩
唔通真係2年後才捨得(被迫的情況下)才搵歐4車改裝做訓練車

至於古怪問題2﹐在12米車係主道的情況下﹐為何要搵細車去做訓練﹐而不是搵部12米車做訓練﹐讓學員熟習12米車的行車線位?

PK9394 發表於 2018-4-9 14:11 | 顯示全部樓層
考牌車用架短d點都有着數,街外考既仲細d。而家考牌預着11米豪,同細細倒後鏡,真系敬佩pass既師兄。
Samuel8204 發表於 2018-4-9 14:11 來自手機 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2018-4-9 13:56
所以咪古怪問題1﹐真係有點古怪。你估九巴真係好想搵歐4車改做訓練車咩
唔通真係2年後才捨得(被迫的情 ...

呢到可以講下老九攞歐四都唔用其他改
第一:個批歐四載客量低(老九:124人/新記同城記:126人),再加上冇死線
第二:老九年年換車,驚鬼冇車代
第三:成本問題,用得越久越易懷,又容易冇件修,索性用歐四改
053h4 發表於 2018-4-9 16:14 | 顯示全部樓層

有牌都好, 理論上都要操12米後, 巴士公司先比佢載客, 其實無咩問題
簽名被屏蔽
GW4866 發表於 2018-4-9 18:26 | 顯示全部樓層
Samuel8204 發表於 2018-4-9 14:11
呢到可以講下老九攞歐四都唔用其他改
第一:個批歐四載客量低(老九:124人/新記同城記:126人),再加上冇 ...

第三點係就係成本問題,佢係唔想年年都改車改一獲,所以索性直接拎無退役期限既歐四/歐五改

反而第一點,佢又唔醒d拎龍運果堆轉訓練,讓位出到新車同減少低載
轉去九記既話佢又要拆行李架裝返凳同轉色做多d野,更何況宜家無得過檔...

另外,新巴批直梯(5500-5517)都係載124人
兩年後新城拎歐四車轉訓練用8100-8109呢批好似化算d
打開門,行出去,去遠啲!
GW4866 發表於 2018-4-9 18:33 | 顯示全部樓層
Samuel8204 發表於 2018-4-9 12:58
第一:部車由專利巴士轉為非專利巴士(各巴士公司嘅訓練車都包括在內),而且現時運吉處冇為歐三設立死線, ...

非專歐三係有死線(見#8),2019後無得再續

而新出車限15年係非專車先係,專利車係跟返宜家18年上限
打開門,行出去,去遠啲!
bnr34 發表於 2018-4-9 19:11 | 顯示全部樓層

其實諗到咁複雜意義不大
某公司某啲人覺得E500仍然有BOOK VALUE緊要啲既時候, 又點會去介意要人用多啲工時逐部改
下下到最後一刻至決定, 而呢一刻又唔知下一刻事既時候, 又點會諗到咁長遠, 正如今次又減車, 三年前加車嗰陣點會諗到
今次仍然有10米短車考牌好好架喇, 上一輪最短都係得VA, 下一輪相信又變返40xx, 如果唔cut晒啲車的話

頭文字TRIDENT 發表於 2018-4-9 21:18 | 顯示全部樓層
Samuel8204 發表於 2018-4-9 13:07
呢個係領資助,唔係強制退役
  1. 資助申請將於2019年12月31日截止,運輸署會於上述截止日期後停止向歐盟三期柴油商業車輛發出車輛牌照。
複製代碼
FYI
so 2020 will be the deadline as no license renewal for euro3 commercial vechical after 31/12/2019
'*^*''*^*' 「女包黑絲」即將啟動  '*^*
JZ3968 發表於 2018-4-9 23:10 | 顯示全部樓層
駕駛室窗咁細, 教車師傅個位都可以睇到鏡?
siuming0213 發表於 2018-4-10 00:04 | 顯示全部樓層

用短車係方便操車上山頂
9,14,15都唔係人人都可以渣
而且資深年資長既員工都差唔多夠時間退休
用呢款車培訓新人亦不無道理