hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 「紅巴2.0」新車大改革 六項新酋路線牌變LCD ...
開啟左側

「紅巴2.0」新車大改革 六項新酋路線牌變LCD

Aeon802 發表於 2018-4-16 17:56 來自手機 | 顯示全部樓層

新一代「快餐豪」?
GR1473 發表於 2018-4-16 20:13 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
小roy 發表於 2018-4-16 20:49 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2018-4-16 14:03
1. 首次安裝成本﹐我就唔評論。拉線安裝﹐工廠都唔會拆細比你睇到工費。

2. 我認同﹐亦是九巴引入的原因 ...

http://www.bmac.ltd.uk/resources ... eless_bell_push.pdf

磚家你講咁多廢話,不如學下去做 research 啦。

咁多年都仲係咁無料,人要進步架嘛。
http://www.facebook.com/MB452workshop
YoungMan 發表於 2018-4-16 20:52 | 顯示全部樓層

唔通轉無綫係為手機APP落車鐘功能鋪路
HW8373 發表於 2018-4-16 21:03 | 顯示全部樓層
管鮑之交 發表於 2018-4-15 19:06
A95歐6版要換偈,B9TL冇歐6

btw九巴呢隻城市脈搏車尾做乜一時油全黑,一時留紅

英國倫敦都有堆歐五 B9 齋靠額外減排裝置 upgrade 上歐六

正路港版 B9 要整都無話唔得

老實講如果有心投資改善服務不如都真係將舊錢 upgrade 下排放重好啦

而家呢頭 sell 新車個頭另一篇新聞稿又話加價

乘客觀感已經抵銷晒

1344 HV4841 9037 HW8373 32103 MIG4760
williamau 發表於 2018-4-16 21:08 | 顯示全部樓層

B9唔係富豪車咩?
mckhgc 發表於 2018-4-16 21:30 | 顯示全部樓層

PS8851@182 發表於 2018-4-15 15:40
HU9385嗰張係好好坐, 快餐椅就見人見智, 行短途線唔覺有咩問題, 點都好過初代MMC頂腳車
...

問題係快餐豪似乎好少行短途線,呢堆車經常出現o係沙田,行區內短途真係好少見,幾乎見親都係行獅隧老隧既跨區中途線,最癲我見過行170,真係想像唔到坐著佢由華富去沙鐵,坐完使唔使睇跌打。

睇上圖D櫈,好熟口熟面...........唔通呢場由1998年到2016年,足足18年既惡夢,又要重新再黎過?

所以話老九真係好黑心,無端端入D咁既凳,都已經係唔知發乜野神經食錯乜野藥,之後佢唔係唔知有幾差,否則唔會之後既車(J牌及以後)唔再用,同埋批鬥座興起後,又將快餐豪既批鬥座換返正常凳。
但就偏偏係明知係衰,但乜補鑊都唔做,唔敢咁高要求要佢全部換晒正常凳,最起碼,將快餐豪盡量放區內短途線都可以姐,但佢就偏偏咁都唔做。
最差配套 狗也不D
szeto993 發表於 2018-4-16 21:36 | 顯示全部樓層
mckhgc 發表於 2018-4-16 21:30
問題係快餐豪似乎好少行短途線,呢堆車經常出現o係沙田,行區內短途真係好少見,幾乎見親都係行獅隧老隧 ...

其實呢類超薄座椅自E200/2400起一直都有,但好難超越到快餐豪嗰隻咁惡坐
mckhgc 發表於 2018-4-16 21:39 | 顯示全部樓層
上面講左無線鐘冇電咁耐,其實有冇C HING知道,有樣野叫免電無線門鐘?

佢係門口按掣既位唔使電,只係發聲部份要電,大概原理係按掣部份,內置銅線圈同磁鐵作為超微型發電機,當按掣時,磁鐵就會被推到o係銅線圈之間移動,產生電流,雖然極微弱但都夠發訊號。

我反而擔心會連隔離部巴士個鐘都響埋。
最差配套 狗也不D
3ASV174 發表於 2018-4-16 22:36 | 顯示全部樓層

mckhgc 發表於 2018-4-16 21:39
上面講左無線鐘冇電咁耐,其實有冇C HING知道,有樣野叫免電無線門鐘?

佢係門口按掣既位唔使電,只係發聲 ...

呢樣真係唔使擔心,
等於大家o係巴士總站上巴士連 Wifi,有無試過連左隔離部車?
如要討論,請先自貼差餉單一次