hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (M) Minibus 小巴討論區 小型巴士綜合討論 (M1) 東西線通車後對哪些紅小路線打擊較大
開啟左側

[列舉] 東西線通車後對哪些紅小路線打擊較大

深圳比亚迪 發表於 2018-4-18 01:19 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

簽名被屏蔽
andy92 發表於 2018-4-18 08:25 | 顯示全部樓層

慈荃 已經開左好多年喇 ...

對荃灣-東九紅頂應該影響不大,荃灣市要行十幾分鐘先到西站,紅頂已經去左一半路程

最大影響應該係土紅荃,而家去程要兜光輝圍執客,不如停埋葵涌廣場好過

kei_hk 發表於 2018-4-18 10:51 | 顯示全部樓層
andy92 發表於 2018-4-18 08:25
慈荃 已經開左好多年喇 ...

對荃灣-東九紅頂應該影響不大,荃灣市要行十幾分鐘先到西站,紅頂已經去左一半 ...
最大影響應該係土紅荃,而家去程要兜光輝圍執客,不如停埋葵涌廣場好過

唔單只這條線﹐連美孚都一樣。

到時連土瓜灣一帶的客都可坐東西線去到美孚及荃灣﹐亦可在何文田轉回觀塘線再轉荃灣線。

至於 「青山道-旺角-紅磡-土瓜灣」﹐睇下到時會唔會真係做晒流水客﹐流水客都有機會密食當三番。

至於荃灣<>東九龍﹐就睇下有幾東啦。
以港線沿線計﹐黃大仙鑽石山﹐坐MTR未必無著數﹐最少時間可靠﹐龍翔道的交通情況﹐有時真係無得估的。

但係彩虹打後﹐行車時間差別大起來的時間﹐情況又有所不同。
不過﹐成個東九龍的路面交通﹐有時塞起上來﹐真係嬲嬲地坐MTR好過。

PS. 唔知MTR幾時會正式公佈東西線的行車所需時間?
最好有幾個參考時間﹐比較到紅VAN及MTR的行車所需時間﹐才更易討論。
(荃灣西用東西線去何文田/宋皇台/鑽石山﹐荃灣線荃灣站經何文田轉東西線去宋皇台/鑽石山)

ricky 發表於 2018-4-18 11:01 | 顯示全部樓層

個人見解如下:

>青山道-旺角-紅磡-土瓜灣
影響好細,因為青山道沿途離東西綫好遠。

>荃灣-九龍城
>荃灣-土瓜灣

影響較大,尤其係當紅van班次唔準時,就流去搭鐵。
不過,除非往返荃灣西,否則去葵芳至荃灣搭鐵都轉綫,無紅van一程車咁方便,紅van仍有生存空間。

>荃灣-坪石
東西綫對佢接近零影響,反而290,290A開線對坪荃線好大打擊。

>落馬洲/上水-觀塘
每日得幾班車,東西綫通唔通車都無乜關係

>荃灣-觀塘
東西綫對佢接近零影響,而家40號都唔夠觀荃線快

>紅磡/土瓜灣-銅鑼灣
東西綫影響細,但如果過海段通車,真係可能無得做。

>慈雲山-荃灣
>慈雲山-深水埗/旺角
東西綫對佢接近零影響,搭呢兩條線都係慈雲山人,慈雲山一日無鐵路到,鐵路開乜線都唔關佢事。
前荃葵青區居民
kei_hk 發表於 2018-4-18 11:28 | 顯示全部樓層
ricky 發表於 2018-4-18 11:01
個人見解如下:

影響好細,因為青山道沿途離東西綫好遠。

個人見解 :

東西線可以在何文田站轉觀塘線﹐再轉荃灣線的。

相信唔少紅磡人已經靠黃埔/何文田兩站坐MTR去旺角一帶﹐甚至去到深水埗/青山道一帶﹐原因係紅隧口的塞車問題。

當土瓜灣有鐵路﹐坐一兩個站去到何文田﹐情況又會點?

當然仲有一些獨市位的﹐青山道唔係太近鐵路﹐都係此線的存在價值﹐但日後可能做流水客多於跨區客了。
這條線的影響﹐其實唔易估﹐好睇用家係唔係真係咁近MTR車站﹐同埋紅VAN收費會唔會有競爭力﹐會唔會開拓短程流水客。

樓主| 深圳比亚迪 發表於 2018-4-18 11:49 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
ricky 發表於 2018-4-18 12:07 | 顯示全部樓層

深圳比亚迪 發表於 2018-4-18 11:49
即是說,東西線通車後,對土瓜灣九龍城線有大小不一影響?
還有一條,佐敦經土瓜灣到觀塘,不知會不會也受 ...

估計東西綫對佐敦經土瓜灣到觀塘紅巴影響細,觀塘去土瓜灣有鐵路都左轉右轉,

啟德係紅van禁區

前荃葵青區居民
10598C 發表於 2018-4-19 07:24 | 顯示全部樓層
土美應該第一條死,除非靠紅磡客頂住,因為上路去美孚搭屯馬線連線都唔駛轉

土荃都有危機,但西鐵距離荃灣市中心較遠,地鐵美孚轉線亦都唔係太吸引,不過應該唔可以再收15蚊咁大咬

土旺亦都係另一條極大機會死嘅線,唔知有冇機會好似油觀線咁同地鐵疊住都生存到

瓜青就預左唔會有全程客,而家瓜青流水味極重,土瓜灣去深水埗要成九個字...

觀佐應該唔算太大影響,但都有一定嘅人會流失,因為觀塘線轉乘屯馬線車程唔係短
但地鐵始終只係轉一次,算方便,如果為時間穩定,啲人可能會轉投地鐵

至於其他線,例如觀荃、九荃、觀落,屯馬線開通基本上都冇乜影響,因為屯馬線唔係呢啲線嘅最直接競爭對手,佢地最直接嘅競爭對手係觀塘線、荃灣線、東鐵線,要落地鐵一早落左,屯馬線開左都無關痛癢
 樓主| 深圳比亚迪 發表於 2018-4-19 17:23 來自手機 | 顯示全部樓層
ricky 發表於 2018-4-19 17:32 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2018-4-19 07:24
土美應該第一條死,除非靠紅磡客頂住,因為上路去美孚搭屯馬線連線都唔駛轉

土瓜灣去美孚,到時搭鐵最方便,紅van同6C巴士一定受影響。
前荃葵青區居民