hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議九巴291P[2018-19巴士路線計劃]改為全日服務 ...
開啟左側

建議九巴291P[2018-19巴士路線計劃]改為全日服務

Alex7808 發表於 2018-4-21 01:13 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

由於科大-井欄樹一帶並沒有直達前往太子站,旺角一帶,而當中只有2個辨法前往旺角[包括:九巴91/91M+10/27]及[西貢-旺角線的小巴),但他們各有弊點,首先以[91/91M+10/27]為例,由於27高客量路線經常出現頂閘令乘客們難以登車,同時10的路線迂迴(由彩虹前往旺角需一小時,不吸引乘客),另外西貢-旺角紅小收費高昂(達$17.0)而且只能前往登打士街,家樂坊一帶,未能服務太子站及旺角一帶。因此,本人建議把291P改為全日服務。詳情如下。

291P:坑口(北)-旺角(循環線)
全程行車裡數:35公里
全程行車時間:100分鐘

收費:
全程9.40
分段:白虹樓-旺角$4.90
太子站-坑口(北)$9.40
富豪東方洒店-坑口(北)$7.50
白虹樓-坑口(北)$6.10
科大(北)-坑口(北)$3.50

時間表:
0530-0630 20
0630-0730 15
0730-0830 12
0830-1700 15
1700-1900 12
1900-2345 15
2345-0015 30

行車路線:
1坑口(北)總站
2將軍澳醫院
3聖雲仙天主堂
4水邊村
5影業路
6銀影路
7香港科技大學(南)
8大埔仔
9大埔仔坳
10打鼓嶺新村
11壁屋
12白石窩
13井欄樹
14龍窩村
15安達臣道
16白虹樓
17彩虹站 
18采頤花園
19譽.港灣
20富豪東方酒店
21侯王道
22喇沙利道
23伯爵街
24勵德街
25拔萃男書院
26太子站
27旺角道 
28嘉道理道
29亞皆老街中電
30九龍醫院
31醫院管理局
32香港眼科醫院
33播道醫院
34亞皆老街球場
35富豪東方酒店
36譽.港灣
37景泰街
38彩虹邨
39白虹樓
40基順學校
41順利消防局
42德望學校
43安達臣道
44騰龍台
45井欄樹
46白石窩
47壁屋
48打鼓嶺新村
49大埔仔坳
50香港科技大學(北)
51大埔仔村
52銀影路
53水邊村
54半見村
55明德邨
56富寧花園
57坑口(北)總站
ATENU135 發表於 2018-4-21 08:10 | 顯示全部樓層
你都係做彩虹去旺角啦,西貢都冇客
andy92 發表於 2018-4-21 10:32 | 顯示全部樓層
其實直接將 91 改做 291 拉出旺角咪得

全程 $10.5,彩虹站設雙向分段 $7.4,鑽石山客請 BBI 91M
10598C 發表於 2018-4-21 14:01 | 顯示全部樓層

1. 與其擺坑口,倒不如擺西貢市中心,坑口你呢條線(即一程過嘅91M轉27)同搭98C時間一模一樣

2. 九龍城段麻煩飛橋,新線站站停完全吸引唔到人搭,對於九巴嚟講飛橋仲可以收貴少少彩雲段班人
0q9w8e 發表於 2018-4-21 14:05 來自手機 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2018-4-21 14:01
1. 與其擺坑口,倒不如擺西貢市中心,坑口你呢條線(即一程過嘅91M轉27)同搭98C時間一模一樣

擺西貢點做科大?
~誰@359~ 發表於 2018-4-21 14:21 | 顯示全部樓層
不如直頭將91M拉出去旺角啦,反正而家都有人聲稱好多山下朋友用91M轉27快過98C
字大只顯得人自大
10598C 發表於 2018-4-21 14:22 | 顯示全部樓層

0q9w8e 發表於 2018-4-21 14:05
擺西貢點做科大?

學綠van12咁行囉=_=
kmb71k 發表於 2018-4-21 19:40 | 顯示全部樓層
成條線西貢最多客位只係科大
但科大又唔係全日都咁多客
同時清水灣道沿線只有一堆零散村落
無乜大型村落/屋苑
除繁忙時間外
我睇唔出會有幾高客量可以做到閒日12-15分鐘一班車
20分鐘一班都唔知有冇客

不過值得一提就係
旺角一塞車
個司機隨時無三個鐘都唔駛落地
破埋10仔紀錄
以上回應,是否可行?是否合適?
10598C 發表於 2018-4-21 23:31 來自手機 | 顯示全部樓層
~誰@359~ 發表於 2018-4-21 14:21
不如直頭將91M拉出去旺角啦,反正而家都有人聲稱好多山下朋友用91M轉27快過98C ...

其實睇返九巴app就知91M轉27唔塞車時間同98C一樣,但繁時塞車明顯91M轉27機率大啲
不過91M轉27最重點係平過98C唔少 (6.8 vs 10.5)
10598C 發表於 2018-4-21 23:36 來自手機 | 顯示全部樓層

kmb71k 發表於 2018-4-21 19:40
成條線西貢最多客位只係科大
但科大又唔係全日都咁多客
同時清水灣道沿線只有一堆零散村落

如果去西貢嘅話假日全日都有得諗,但如果跟樓主條線落科大坑口嘅話,最多繁時諗得過,起碼有班人入科大,但其他時間就算吧啦