hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 貨櫃碼頭建屋 港鐵願延線配合
開啟左側

貨櫃碼頭建屋 港鐵願延線配合

巴士的膠 發表於 2018-4-30 08:50 來自手機 | 顯示全部樓層

ryandroid 發表於 2018-4-30 02:23
Golf 場遠離新南北走廊
粉錦公路、大頭嶺迴旋處亦已經十分繁忙
在冇周全交通基建規劃前

咁新南北走廊都只係規劃階段,仲有好多想象空間
qunow 發表於 2018-4-30 13:24 來自手機 | 顯示全部樓層
ryandroid 發表於 2018-4-30 02:23
Golf 場遠離新南北走廊
粉錦公路、大頭嶺迴旋處亦已經十分繁忙
在冇周全交通基建規劃前

當然係基建就規劃而唔係相反
053h4 發表於 2018-4-30 13:35 來自手機 | 顯示全部樓層
ryandroid 發表於 2018-5-1 02:45 來自手機 | 顯示全部樓層

qunow 發表於 2018-4-30 13:24
當然係基建就規劃而唔係相反

政府本身都唔想搞golf 場
就算搞最多都係收返粉錦公路以東嘅球場

又點會自己無啦啦幫人諗好啲基建去滿足全面發展golf 場嘅條件?
基建冇政府帶頭根本冇可能自己爆出黎
亦即係政府唔想發展golf 場都可以有n 個理由
就算迫到政府全面發展golf 場
政府都未必落力搞北區基建
結果係北區居民受害
053h4 發表於 2018-5-1 17:36 來自手機 | 顯示全部樓層
ryandroid 發表於 2018-5-1 19:35 來自手機 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2018-5-1 17:36
而家咨詢唔係一人一信迫政府做野,唔通等運到咩? 深圳都識收番中旅觀蘭個球場香港唔得? ...

你迫到可以迫
但請講埋發展高爾夫球場要點樣起基建而唔影響北區居民
空口講發展高爾夫球場不會成真
DGCNYO 發表於 2018-5-1 21:19 | 顯示全部樓層

peterson 發表於 2018-4-26 22:25
又咁講啦,
好似『心廣神怡』而家咪又唔臭

李生唔減落地費跟住講黎D?

只講一個櫃落地香港全球最貴知唔知....都未講之後野

佢夠膽減到正常行,香港點會無做得做

香港物流附加服務質素一向唔差,報關又易

要搬,成套基建跟到?只講9號條橋我覺得咁樣走己經反映回歸後基建水平無以前咁好了......

咁樣搬自己支柱行業我唔睇好

而住人?室內概場?3 4仔內都有,你睇下好唔好用就知了
053h4 發表於 2018-5-2 06:22 來自手機 | 顯示全部樓層
ryandroid 發表於 2018-5-2 21:11 來自手機 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2018-5-2 06:22
空口講,而家你要人一信叫發現高爾夫球場再用南北線配套,你就話空口

我都住過北區,成個北區都知而家基 ...

呢度係討論鐵路吧?
你哋提議用新南北走廊serve 高爾夫球場嘅話
至少都講講粉嶺北同坪輋打鼓嶺有咩補償

早排講新南北走廊
大部分有出post 回應嘅板友都直接企走政府字面上嘅走法
即係由西九龍一程過直去人流細細嘅蓮塘口岸
依家又話去高爾夫球場
咁係咪應該講詳細小小個方案去思考成個上水/粉嶺/粉嶺北/坪輋/打鼓嶺嘅交通規劃
從而再考慮南北走廊改由高爾夫球場起鐵路係可唔可行?