hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) CX548 頭等體驗
開啟左側

CX548 頭等體驗

rickywk 發表於 2018-5-2 14:45 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

國泰中短途航線中,只有CX548/549保證有頭等艙(雖然都有機會臨時調機,但機會唔大),又非常好彩地比我成功換到

但座位清潔唔算好好,一埋位就見到上手無用過o既牙簽套無執走

當日餐牌及3位放機艙工作的空服員問候卡,當日一坐埋位已經有空服員主動自我介紹。

餐飲配搭比較奇怪,有早餐式點心、西式早餐外,仲有接近午餐供應,雖然上機前o係The Wing食o左早餐,但因為預計整個下午都無時間搵食,就要o左份主餐,先上生果同。麵包
麵包除o左鬆餅外真心好食,生果亦無伏。

中式主菜,其實同商務位分別唔算好大,但菜、肉分開上都算加分,飯都係太乾,但無計

茶係成個tray咁樣比客,質感加分。

四個鐘機程無時間試flat bed mode,但就咁cozy mode坐已經好舒服。

鹿兒島一帶

見到富士山即係代表飛行旅程即將完結。

相比起商務艙服務,國泰頭等艙更注重乘客個人要求,只係中短途航線現時只有CX548/549一對先有,其他航班即使比你換到,但隨時換機型,隨時希望越大失望越大。

回程我換了CX521,都係頭等艙,但最後臨時換機型改用B772,追討補償及退回差額係非常痛苦。

SPkent 發表於 2018-5-2 16:46 | 顯示全部樓層
反而對最後兩張風景照興趣大啲

1. 鹿兒島火山正在冒煙
2. 富士山左後方係咪立山黑部?

koneotis 發表於 2018-5-2 16:51 | 顯示全部樓層
頭等變772 regional J都好慘......

當刻日本地勤有無比你任何補償?
(其實無都好正常,日本地勤一向出名唔識應變)
 樓主| rickywk 發表於 2018-5-2 16:57 | 顯示全部樓層

SPkent 發表於 2018-5-2 16:46
反而對最後兩張風景照興趣大啲

1. 鹿兒島火山正在冒煙

1. 果個係櫻島火山
2. 距離太遠實在唔清楚係唔係立山山脈

樓主| rickywk 發表於 2018-5-2 17:06 | 顯示全部樓層
koneotis 發表於 2018-5-2 16:51
頭等變772 regional J都好慘......

當刻日本地勤有無比你任何補償?

到呢一刻,我暫時只收到每位大約10100里數差額退還,呢個差額退還仲要係我飛完打上AM holtine追,仲要初初話即時退,之後話6-8星期先會退,最終係一星期後先收到。
國泰就好卸波,話係AM問題,但我仲交涉緊,因為非自願downgrade唔係乘客問題,而且退里數差額只係反映產品轉變,唔係一種補償。

回程CX521呢班機由77H變33K/33E,之後再轉A359,到臨飛前大約一星期再轉做B772,轉33K/E, A359我都無咁嬲,轉用B772真係嬲。
而且,被downgrade後,只用到JAL sakura lounge,用唔到佢o既first lounge,呢樣先最蝕水。

koneotis 發表於 2018-5-2 17:20 | 顯示全部樓層
rickywk 發表於 2018-5-2 17:06
到呢一刻,我暫時只收到每位大約10100里數差額退還,呢個差額退還仲要係我飛完打上AM holtine追,仲要初初 ...

呢樣又真係有d過分
不過想要compensation就有d難

因爲除了由F轉J外
你並無任何額外損失(例如delay)
而既然CX已經退哩數
即係代表你當日只係用商務哩數享用商務服務
lounge呢樣野就好難追討啦...

日本地勤本身應該唔識處理呢d事
所以當刻退唔到AM實屬正常
(不過事後孔明咁講,應該當收到轉772就立刻寫email投訴,可能可以換到CX549)

我都支持你繼續追落去
不過追AM就無咩用啦...佢都已經做咗能夠處理的事
反而係CX可以試下咬住772 Regional J呢樣野要求額外補償
記得要講明你好care lie flat呢樣野

樓主| rickywk 發表於 2018-5-2 21:09 | 顯示全部樓層

koneotis 發表於 2018-5-2 17:20
呢樣又真係有d過分
不過想要compensation就有d難

當日CX521係唔夠載所以先由77H轉33K/E轉A359再轉772,因為當日用772都係全滿,佢用77H係必定oversold,所以我要求補償係合情合理,而且o係旅程前、旅程後比AM CS總共呃左3次,我唔會就咁放棄。

再者,退里數差額只係合理反應當日臨場產品轉變,仲要係乘客要打上CS要求先會退會,唔係額外補償囉。

cruisesnet 發表於 2018-5-3 00:03 | 顯示全部樓層

認同, 退里數只係因為downgrade既差額,
無可能吾額外賠償.

都有吾少公司 downgrade會賠多一套來回機票
koneotis 發表於 2018-5-3 08:32 | 顯示全部樓層
rickywk 發表於 2018-5-2 21:09
當日CX521係唔夠載所以先由77H轉33K/E轉A359再轉772,因為當日用772都係全滿,佢用77H係必定oversold,所 ...

我個意思係如果77W頭等 --> 359 J就無咩理由有太多賠償
通常係哩數差異+500HKD現金券
不過既然咁不幸變772就...

其實用772 full都未必代表轉果下oversold
有可能係後面505過咗d客過來
或者係有一堆旅客係一個禮拜前先訂機票
所以不能簡單一概而論

賠多額外一套來回就一定唔會
頭等去regional J就
最常見應該係升等券同現金券

cruisesnet 發表於 2018-5-3 09:56 | 顯示全部樓層

koneotis 發表於 2018-5-3 08:32
我個意思係如果77W頭等 --> 359 J就無咩理由有太多賠償
通常係哩數差異+500HKD現金券
不過既然咁不幸變772 ...
賠多額外一套來回就一定唔會
國泰吾會者