hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [重出系列] 西貢區域性重組建議 [已有更新及聲明於第三 ...
開啟左側

[重出系列] 西貢區域性重組建議 [已有更新及聲明於第三頁]

S3BL100 發表於 2018-5-8 22:28 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2018-5-8 11:28
或者應該咁講,還掂298E係呢個plan底下都冇咁重要,籌夠8部車開全日12分鐘一班嘅觀塘線都得

97C來回上繞 ...

you still don't get my point...

97C 唔應該落觀塘道係一件事,但無論係 97C 又好,298A 又好,
坑口直出段都係未有確實客量數字 support,一開波就開咁密,
同而家客量不成比例,同時令到將北其他區可用資源減少,我覺得係唔合理

你掟左 13 部車落 97C、8 部車落 298A。
但如果我兩條都係開 20 分一班基本班次,各自派 9 架同 5 架車,
慳到既七部車,已經夠 93C 旺深拆線有餘,而今日 98C 深長荔段先係真正有客量數據支持拆線

利申:無㩒反對掣
fb.com/scientisthk2usa/
 樓主| 10598C 發表於 2018-5-8 22:47 來自手機 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2018-5-8 22:28
you still don't get my point...

97C 唔應該落觀塘道係一件事,但無論係 97C 又好,298A 又好,

我覺得其實可以進取少少去做,如果做20分鐘一班,根本就吸引唔到班客搭,所以我當初先寧願97C落埋觀塘做曬所有野

接駁線12分鐘係底線,再疏已經開始趕客,何況面對港鐵嘅競爭,做太疏就同將啲車到入鹹水海吉車遊街冇分別,接駁線12分鐘一班,旺深線15分鐘一班,差唔多啦

坑口有7.5萬人口,僅差寶林一萬,仲未計仲有康城、工業區雙向客源,真係咁冇信心?

如果你真係嫌坑口太多資源,以及冇信心支撐咁多直出線,一係就98C唔拆線,擺10部車落去整一條將工-康城-坑口-觀塘嘅線,10分鐘一班,推人落去轉車站轉車

但係得一條咁疏嘅296C/296P係轉車站,有幾大成效都成問題,結果坑口交通又係等同冇進步,呢個唔係我想見到嘅野
S3BL100 發表於 2018-5-8 23:31 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2018-5-8 22:47
我覺得其實可以進取少少去做,如果做20分鐘一班,根本就吸引唔到班客搭,所以我當初先寧願97C落埋觀塘做 ...

首先,97C 落觀塘,做 15 分一班,我認為差過跑繞道 20 分一班

其次,98C 變 97C,以今日坑口佔客量比例,你唔係諗住仲可以做返同 98C 一樣既班次下話?
根本如果坑口尾站直出真係咁快既話,20 分一班吸引力唔差得過 15 分一班好多

唔好忘記,今日 296C 796C 都係開緊 20 分一班⋯

至於 298A,無錯,駁腳線要密先有吸引力,
但再望下 296A 既情形,我唔認為基本盤夠 12 分一班

同樣地,拆完無理由做返同 98A 一樣班次,根本九巴地頭
從來無試過拆完線同舊線做得返一樣班次,
資源不足情況下,無咁大個頭就唔好戴咁大頂帽

而且坑口直出慳到咁多時間,至少吸引力已經大過今日 98A,
同時對工業村就算 20 分一班都有吸引力

同埋 298A 係點開都會蝕,而且開多班蝕多班,無誘因擺咁多資源落去

樓主| 10598C 發表於 2018-5-9 00:10 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2018-5-8 23:31
首先,97C 落觀塘,做 15 分一班,我認為差過跑繞道 20 分一班

其次,98C 變 97C,以今日坑口佔客量比例 ...

97C絕對冇諗住開到98C嘅水平...我而家97C最密都只不過15一班
而我眼中2/796C兩條線係開緊15分鐘一班...原來你理解為20分鐘一班...

至於298A,係你自己話呢條係唯一九巴有心做嘅線,咁到底係想做定唔做?

不過既然你講到明要hea做條線,咁好簡單,298E唔加車直接拉出觀塘,開半粒鐘一班,同97C聯合班次坑口入將工(上繁97C繞經坑口站)
搞掂

再唔係學68E、68F,長短線齊齊開半粒鐘一班,夠曬符合“用最少資源去服務”,反正坑口直出咁吸引

但開到咁疏根本打唔過102、103同地鐵,咁做嚟何為?倒不如清半後直出唔入坑口仲好,坑口轉乘客推落91M,反正91M轉車快過98A轉

我唔想又搞到好似資源傾側係山上面
S3BL100 發表於 2018-5-9 00:28 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2018-5-9 00:10
97C絕對冇諗住開到98C嘅水平...我而家97C最密都只不過15一班
而我眼中2/796C兩條線係開緊15分鐘一班...原 ...

我講既係基本班次,我同意 97C 下繁部份時段甚至上繁可以上試 15 分一班

同埋我係話 298A 係唯一一條九巴肯做既話一定做得成既康城工業村全日坑口尾站線,而唔係話佢地有心做,
因為至少我睇唔到對家同運吉會阻住晒

但就算係 293S,最後都入唔到康城,因此其實 97C 做唔做得成都係未知之數,
只係我覺得可以探討,如果做得成,應該點做

唔係資源傾唔傾斜山上既問題,但而家呢堆線,寶林同山上客量佔多,
當然坑寶分家唔係壞事,分家後減車但換來更切合居民需要既服務係合理,不過問題係減幾多

而且正如我提到,旺深分家其實比起坑寶分家更有客觀數據支持,問題只係大家估緊點拆會最多新客

如果 93C 唔拆,97C 開咁密,其實成件事係
你取消左 95M 93K 之後,換到既只係得廿分一班 93D

當然 93D 有用程度係高過 95M 93K 好多,但成件事原則上可能仲有商榷空間

至於 298A,因為 298E 而家基本班次係廿分班,重組完之後係無理由倒退
 樓主| 10598C 發表於 2018-5-9 00:42 來自手機 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2018-5-9 00:28
我講既係基本班次,我同意 97C 下繁部份時段甚至上繁可以上試 15 分一班

同埋我係話 298A 係唯一一條九巴 ...

咁講,九巴本身有98S係入面,要全日未必想像中咁困難

我只係好好奇一條基本班次20分鐘一班嘅298E,拉出觀塘之後,如何維持最密10分鐘一班

我係諗緊條98A隧道特延長如果成功嘅話,直接延長入將工轉全日,再飛走坑口寶林,將班地鐵轉車客推出觀塘,甚至將呢班客推比自己巴士線總好過而家298E擺明送客落地鐵

呢條九巴版797A,6部車有機會可以開全日12一班

反正坑口出觀塘有地鐵、102、103,BBI有91M,由直出97C、298D代替,唔駛留觀塘線,一定要搭巴士就上將隧轉車站見

夾埋97C (參考296C,用11部車)都係17架車,剩低可以比山上做其他野
S3BL100 發表於 2018-5-9 01:00 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2018-5-9 00:42
咁講,九巴本身有98S係入面,要全日未必想像中咁困難

我只係好好奇一條基本班次20分鐘一班嘅298E,拉出 ...

經歷過 293S 入康城被拒後,我唔敢寫包單

同埋,一條 298A 做工業村坑口觀塘,去程兜半圈,回程兜全圈,理論上係最少資源做到最多野

樓主| 10598C 發表於 2018-5-9 07:11 來自手機 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2018-5-9 01:00
經歷過 293S 入康城被拒後,我唔敢寫包單

同埋,一條 298A 做工業村坑口觀塘,去程兜半圈,回程兜全圈, ...

我其實主要想知你點睇用91M食班BBI客
如果用91M代替嘅話,觀塘線就開20分鐘一班都冇所謂

至於嚟緊有98A、98S入去康城,名義上轉全日其實唔難
JX9097 發表於 2018-5-9 12:29 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2018-5-9 07:11
我其實主要想知你點睇用91M食班BBI客
如果用91M代替嘅話,觀塘線就開20分鐘一班都冇所謂

其實若果你問十個坑口人冇十個都有八九個會prefer直出觀塘轉乘instead of用91M
雖然overall車程上唔會差太遠
但一嚟觀感上91M爬山較差, 二嚟爬山唔係人人都坐得(暈車浪)

樓主| 10598C 發表於 2018-5-9 12:35 來自手機 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2018-5-9 12:29
其實若果你問十個坑口人冇十個都有八九個會prefer直出觀塘轉乘instead of用91M
雖然overall車程上唔會差 ...

但如果係冇資源底下,會唔會有兩條直出尖咀線同直出九龍城旺角深水埗線,加一條唔密嘅直出觀塘線會好啲?

轉乘客就either揀密車啲嘅91M或者疏車嘅觀塘直出線?