hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [重出系列] 西貢區域性重組建議 [已有更新及聲明於第三 ...
開啟左側

[重出系列] 西貢區域性重組建議 [已有更新及聲明於第三頁]

fleetline 發表於 2018-5-13 16:43 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2018-5-13 12:28
290、290A兩條線過完寶林好多時候都唔夠20個人,有都等於冇,將軍澳山下根本唔可以作準,寶林至彩雲之間先 ...

其實我去睇得最多既係荃灣.
將軍澳南果堆多數都係是但上, 不過差唔多全部都係兩蚊客, 及未上山就落車.

有樣野好奇怪, 而家296D同796p共同服務情況下, 296D客量比796p更高.
你而家唔係冇資源, 點解唔改善下796p兜路問題, 再留底296D,
而走去開條其實冇乜用296P?

796p半全日, 即係只有單向服務都食左十架車, 全日用車數量竟然可以一樣?

儲錢
fleetline 發表於 2018-5-13 16:53 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2018-5-13 12:08
我應該係第一個提出將 296C 一開二的,
不過我當時個方案,係 296P 全日來回亞皆老街去大角咀、296D 斬走逆 ...

屯門轉車站全部去九龍區路線都係九巴, 我殺兩條線, 最後你都係乖乖地坐番九巴.

殺296D, 只會送客比新巴, 對自己係毫無著數, 點解要咁做?

而且九巴殺線都未去到亂殺, 最小佢都唔會殺66X叫你坐66M轉車, 殺67X叫你坐67M轉車,

如果殺296D, 就等同我以上講例子, 不過結果比殺66X, 67X更差.

儲錢
 樓主| 10598C 發表於 2018-5-13 17:39 來自手機 | 顯示全部樓層
fleetline 發表於 2018-5-13 16:43
其實我去睇得最多既係荃灣.
將軍澳南果堆多數都係是但上, 不過差唔多全部都係兩蚊客, 及未上山就落車.

轉車站轉車站轉車站,講左好多次你都當個轉車站冇到
嫌兜路唔該上轉車站!

796P而家唔多人過296D好大程度係因為站位唔及296D好,同埋去程未必咁易上車,但問題係呢兩條線各自都坐唔滿

有將隧轉車站嘅話既有296系轉車,亦都可以坐796P兩個選擇,亦都估計796P大部分人會係隧道轉車站上車,尚德易上車好多,296D已經冇存在嘅必要

與其資源重疊,倒不如將296C拆線,同時296P入大角咀,多一條線去唔同地區好過!

296C提速,尚德冇直車去旺角,自然就要有車替補,嗰條就係296P,我唔覺得有幾冇用囉

更加莫講繁時可以去九龍灣商貿區,呢條線亦都做緊九商來往旺角、大角咀嘅乘客,尚德以致成個將軍澳都可以有車去大角咀,唔駛再出旺角/觀塘轉車

至於用車,你唔駛擔心,290X開全日都只不過10部車
我唔相信10部車796P開唔到全日囉,何況嚟緊仲有鐵路通車,就算唔夠都肯定嘔到車出嚟
fleetline 發表於 2018-5-13 18:25 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2018-5-13 17:39
轉車站轉車站轉車站,講左好多次你都當個轉車站冇到
嫌兜路唔該上轉車站!

問題係296D下繁隨時車都上唔到,
到晚間直到11點前都唔見得會坐唔滿,
你一路覺得296D唔滿, 我好難幫到你.

儲錢
 樓主| 10598C 發表於 2018-5-13 19:05 來自手機 | 顯示全部樓層
fleetline 發表於 2018-5-13 18:25
問題係296D下繁隨時車都上唔到,
到晚間直到11點前都唔見得會坐唔滿,
你一路覺得296D唔滿, 我好難幫到你.

繁忙時間過左之後冇796P,296D梗系多人啦,你試下796P延長服務時間到2300之後,睇下296D中有冇咁多人?

你夠一直當個轉車站冇到啦,我都幫唔到你
fleetline 發表於 2018-5-13 21:18 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2018-5-13 19:05
繁忙時間過左之後冇796P,296D梗系多人啦,你試下796P延長服務時間到2300之後,睇下296D中有冇咁多人?

...

而家D人見到796p, 好多都唔上車繼續等296D.

而家有796p時段, 796p叫滿而296D直頭爆棚,
點解有796p時候296D會仲有咁多人?
照你講法, 有796p時候296D應該會吉車遊街.

轉車站係有用, 但唔係萬能.

儲錢
 樓主| 10598C 發表於 2018-5-13 21:53 來自手機 | 顯示全部樓層

fleetline 發表於 2018-5-13 21:18
而家D人見到796p, 好多都唔上車繼續等296D.

而家有796p時段, 796p叫滿而296D直頭爆棚,

296D一日只係做4000人左右咋,甚至係將隧裡面客量最差嘅巴士線之一

事實係而家唔少人對於九巴有一種迷之優越感,覺得九巴一定係好啲,但試問796P有曬ETA,班次甚至比296D密,仲有覺得296D係好?日日來回四蚊,長遠計已經差好遠

以一般居民角度,有多條線去其他地方,樓下巴士線有得提速,肯定好過資源路線重疊,睇住佢地惡性競爭累鬥累,成件事好無謂

冇296D,正正就可以谷客落796P到,你地坐得滿條線先算啦,坐得滿新巴自然會加班,唔駛你憂慮用車問題

講左咁耐你都係接受唔到將隧轉車站開通之後有線需要大執嘅事實,算啦,拗落去都係無謂,接受唔到796P我都幫唔到你

你若然係要死攬296D,得,變成晨早/繁時特別線囉,上下繁各開三兩班
S3BL100 發表於 2018-5-13 22:34 | 顯示全部樓層
fleetline 發表於 2018-5-13 16:53
屯門轉車站全部去九龍區路線都係九巴, 我殺兩條線, 最後你都係乖乖地坐番九巴.

殺296D, 只會送客比新巴, ...

296D 9 部車做 4110 客,肯定係蝕,而且好可能月蝕六位數。
斬走蝕錢線,點解係毫無著數?淨睇客量而唔睇收入支出?咪玩啦

如果有部份班次係多客,留返多客而唔使蝕既班次咪得囉,使唔使全日燒錢?

fb.com/scientisthk2usa/
fleetline 發表於 2018-5-14 13:47 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2018-5-13 22:34
296D 9 部車做 4110 客,肯定係蝕,而且好可能月蝕六位數。
斬走蝕錢線,點解係毫無著數?淨睇客量而唔睇 ...

粗略計下每架車每日成本
人工: 每架車2000 (假設九巴所有員工平均收入20000, 有約12000個員工及約4000部巴士服務, 除番開大約估算)
油錢: 每架車1000 (假設5蚊一公里, 296D一單18公里, 每日大約有100班車估算)
折舊: 每架車500 (2500000/365/14去估算, 雖然296D有過半車隊車齡過14年, 不過廢事煩照計)
未計維修及其他營運成本, 暫時每日每架車成本約需3500.

每日每架車收入(4100 X 9.4 /9) = 4282
扣除半票客, 假設每架車有4000收入, 我想維修及其他營運成本都唔駛每日每架車500以上,
我仲要未計算廣告收入.

儲錢
S3BL100 發表於 2018-5-14 22:35 | 顯示全部樓層

fleetline 發表於 2018-5-14 13:47
粗略計下每架車每日成本
人工: 每架車2000 (假設九巴所有員工平均收入20000, 有約12000個員工及約4000部巴 ...

You're way off...

自行搵下 B2 版討論九巴營運狀況既文章,有版友用年報數字計算總開支,
計到每架車一日營運成本係 $4600,而我之前知道既數字係 $5000 左右,而且係好多年前既數字

就當一日數字 $4600,一個月都要蝕八萬五

認真去搵年報,自己去計,好過亂估人工油錢

同埋唔係好耐之前,有版友講過九巴將軍澳區得三條線有錢賺,分別係 98C 98D 290A,
而且都唔係標青,而 296D 好明顯不在榜上

fb.com/scientisthk2usa/