hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴15名前管理層早前集體致函新鴻基控訴書全面曝光 ...
開啟左側

九巴15名前管理層早前集體致函新鴻基控訴書全面曝光

GR1473 發表於 2018-5-8 01:07 | 顯示全部樓層

區麗芝 發表於 2018-5-7 18:32
除非呢D 特別路線、「特別巴士」有固定字軌,否則點樣派車都會成為特見。

...

問題係,點解咁啱次次都會攞到廣告車呢?
而且好多時係另一間廠嘅樣版/廣告車,正常
派更會派另一間廠嘅車嗎?
簽名被屏蔽
leslie 發表於 2018-5-8 01:41 來自手機 | 顯示全部樓層
後何達文年代,其實果幾個高層都係學苑派一係就唔熟巴士(如劉太),雖然都攪出不少關公(如斬牛頭,沙田RDP被成份彈回),但至少相對肯聽肯學,但後期當佢地同中層及老鬼磨合到就罷了姓李的上去,眾人見到勢色唔對就起身啦…我始終最懷念雷普照做車務總監,Kane Shum做工程果期,見佢地開記招,有文有路,特別是沈生,工作上同佢交過手,佢真係好熟書同好肯教人。
superbus 發表於 2018-5-8 02:27 | 顯示全部樓層

何達文唔係好人
但佢唔似李某人同佢手下班差佬會出埋D拿渣招對付班後勤同司機
AP149 發表於 2018-5-8 07:23 | 顯示全部樓層

區麗芝 發表於 2018-5-7 18:32
除非呢D 特別路線、「特別巴士」有固定字軌,否則點樣派車都會成為特見。

...

仲係全職做馬場線年代,真係有出通告落站頭寫明日馬同夜馬搵邊個字軌去做,如果車長無底又有咩後備方案係邊搵架車入去
再講遠d迪士尼嘅R33同R42直頭係落埋師傅表,入場係960同80K做,散場係60X同48X做

博覽散場嘅X33/X34/X41一樣黎黎去去都係58M/60X/268C/276/49X/81某幾位有底嘅司機去做
低級趣味扮高級:369
拾顓豭 發表於 2018-5-8 09:02 來自手機 | 顯示全部樓層
AP149 發表於 2018-5-8 07:23
仲係全職做馬場線年代,真係有出通告落站頭寫明日馬同夜馬搵邊個字軌去做,如果車長無底又有咩後備方案係邊 ...

呢位朋友講得啱, 之但係留意返
之前幾年脫班率高 > 請兼職同事 > 減低正綫收車 > 特別車盡量搵兼職做 > 減低脫班

本應問題係不大, 但某程度上開始使兼職同全職分化, 甚至兩派工會立場上一直都唔妥兼職, 但大家冇想到兩者可以並存。即使今次翻車事件後, 工會亦曾經因發佈引導式言論而被兼職代表出信去反駁, 可見兩者立場如何

再一個問題:
全職因市場問題唔夠人 > 兼職頂當 > 兼職食豬頭骨位 > 但某部份車務經理用人為親 > 搞到派更 > 搞到廠務同通天後備 > 搞到人背後不停做多幾重功夫 > 結果為著一個留車/一個特見

除非好似 205R 五月天咁四廠聯派就冇計, 正常而言, 咁樣亦好難怪有人提出相關言論...

本應兼職原意是好, 佢地只要有綫底, 幫手打游擊補班亦係冇問題, 自七八十年代城巴中巴甚至世界各地都一直有兼職車長。但如果在正常用車數目短缺情況下 (平日) 都搞著他人, 咁就大問題

但一點亦要講, 舊派車廠亦經常落無謂禁令, 其實都係玩死班細同派更同事。太保守唔識得打游擊, 結果係乘客受罪, 兼職同事想幫都幫唔到, 全職就叫苦連天

呢樣情況如果發生响龍運同城仔就一早死得
Mueller 發表於 2018-5-8 10:14 | 顯示全部樓層
頭文字TRIDENT 發表於 2018-5-7 22:54
They are keeping amend the documents...
7/5 verision
http://www.irc-bus.gov.hk/bundles/MISC-(1%20to ...

九巴員工/前九巴員工寫ge嘢有啲地方值得留意

第23頁:
有人話套Telematics系統原本諗住加埋實時營運管理 (Real-Time Operations Management, ROM), 不過ROM喺2015年就廢止咗
其實用咁多錢買Openmatics, 又支援流動數據傳輸, 唔順便整埋ROM真係有啲浪費

第30頁:
有前九巴IT部高層話 "All the deeply involved developered left the company and no system documentation was developed"
嗰個IT高層話, 佢離職之前個ETA系統都係唔穩定
同一頁亦都話如果ETA系統冧咗, 有可能永遠都修復唔到
唔知係唔係因為原本整ETA嗰啲IT員工大部分走哂, 自從2015年個ETA都冇乜點改善過

第43頁:
有人話李澤昌就係落order回收膠牌嗰個人, 不過真係諗唔明李做乜落個咁荒謬ge指令?
053h4 發表於 2018-5-8 10:26 | 顯示全部樓層

兼職的問題在於難以監控同提供合理訓練, 而今日方向報頭條就話運吉對司機的培訓完全唔監督及唔理
巴士公司及運吉點都係有管理責任

另外, 巴士追求利潤係好合理, 但巴士唔係一個諗大錢的行業, 追求係合理而非過多的回報, 新城對沖燃油當日已經咁講, 對比九巴, 新城內部管理方面似乎亦都比較保守

簽名被屏蔽
DGCNYO 發表於 2018-5-8 11:35 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2018-5-8 10:26
兼職的問題在於難以監控同提供合理訓練, 而今日方向報頭條就話運吉對司機的培訓完全唔監督及唔理
巴士公司 ...

PT都係有牌,你要點先有個標準先?

條線無人夠膽劃,劃高就不如唔請,大佬做PT要練到同全職一樣,個成本完全不能接受,劃低你又話唔夠

所以你點插,我認為PT問題佢地都唔會有任何精準回應.....最多咪減少D底太花既,但老老實實,你牌有咁多年但白紙一張,你唔係雪牌都無人信.....

但佢地會唔會同人講,佢衰過架但我請?無人咁咁樣講,唔直接回應最好
053h4 發表於 2018-5-8 11:39 來自手機 | 顯示全部樓層
DGCNYO 發表於 2018-5-8 11:35
PT都係有牌,你要點先有個標準先?

條線無人夠膽劃,劃高就不如唔請,大佬做PT要練到同全職一樣,個成本 ...

呢到主流係全職及兼職用同一水平監管。

ME9661 發表於 2018-5-8 23:01 | 顯示全部樓層

PatPatLeo 發表於 2018-5-8 00:51
http://www.irc-bus.gov.hk/chi/bundles.html
唔好俾個頁數兇到,650-3011大部分都係年報/賬目,無咩特別 ...

請問知唔知呢份文件主要用途係咩??