hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) [轉載]屯門第二個轉車站,即將投入服務 ...
開啟左側

[路線計劃/RPP] [轉載]屯門第二個轉車站,即將投入服務

ryandroid 發表於 2018-5-13 09:33 來自手機 | 顯示全部樓層

主力係屯門車,我估屯門E33/E33p 行屯赤收$9,減咗35%車費但慳咗大半路程,龍運應該都會將2條E 綫改行屯赤。A33同A33X 改行屯赤要收$15收入減少咗4成幾但同樣路程慳咗一半,兼拉近咗同E 車收費嘅差距搶E 車客,A 車減價改行屯赤都有著數。A33由大欖行青公、三聖、屯碼出屯赤,A33X由寶田行震寰路、鄉事會路、海珠路出屯赤。E33同E33p行外圍,一條行鳴琴/青雲/龍門路,一條行青山公路嶺南/新墟/青山灣段。元朗E34A/E34B 照舊行大欖/青馬,A36同A37可以合併後洪水橋>天水圍市中心>元朗大馬路,合併增加班次兼減價收$18.9拉近同E 車嘅收費差距搶返E 車啲客。北區因為行車距離無論A43定E43都已經收盡最高價錢,所以A43同A43P 都照舊行大欖,令大欖轉車站仍然有北區A 車同元朗E 車選擇,E43行屯赤縮減行車距離後大約45公里繼續收$17,就算E43之後全日但走綫設計上都唔會搶哂A43/P客,而且A43/p仍然有轉R8去迪士尼嘅北區客同大陸客及落馬洲去機場客,不用擔心E43行屯赤會搶哂A43/P 嘅客
FBI2 發表於 2018-5-13 09:48 | 顯示全部樓層
我不認為E線有減價空間
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
ATE31 發表於 2018-5-13 09:57 | 顯示全部樓層
_剛仔 發表於 2018-5-12 14:11
遲下靠一條皇珠路頂住上水元朗天水圍屯門深圳灣去機場車流量﹐
好似冇路比行人行落去內河碼頭?
...

轉車站係無路俾人行落內河碼頭,個站有樓梯同升降機,只係俾人去轉車站對面方向好心整埋落龍門路地面
he_01 發表於 2018-5-13 11:41 | 顯示全部樓層

FBI2 發表於 2018-5-13 09:48
我不認為E線有減價空間

除非E車周圍兜格硬拉長里數,如果唔係冇可能唔減
ryandroid 發表於 2018-5-13 12:02 來自手機 | 顯示全部樓層
FBI2 發表於 2018-5-13 09:48
我不認為E線有減價空間

屯赤一早搵屯門區議會支持
到時起完屯門冇e 車行屯赤唔減價
成個屯門區議會反檯都似

機場三跑需要嘅人力資源單靠東涌唔夠support, 屯門比其他新市鎮距離東涌、機場最近
要融合東涌同屯門兩區無可能仲要俾$14
而且政府都會迫龍運重組屯門A 、E 綫減價去搏市民好感
Snoopy@FB8617 發表於 2018-5-13 12:21 來自手機 | 顯示全部樓層
GD1570 發表於 2018-5-12 14:20
我唔認為以現時規劃緊嘅東涌可以開到兩條線入屯門,頂盡都係開線去東涌站再轉車。
你睇吓逸東、東涌北到 ...

東涌市人口日後最少增長兩倍
仲有小蠔灣又會發展
全部需求都塞晒去市中心再轉真係好事?

同埋有轉車站下
服務既範圍就而家唔單單係屯門
成個大西北都有份
DGCNYO 發表於 2018-5-13 16:47 | 顯示全部樓層

eternalflame 發表於 2018-5-12 23:38
屯門西繞道嘅最新走線係接返上港深西部公路
但支路設置成點真係未知之數
最終應該都係睇行車里數

單野好似區內都好多人噪

青田路問題係所有車都兜上去,醫院幾間+骨灰都係果到

果個位要承受咁多車流係咪玩緊人命....而且屯公同青田路個交匯處唔大,同急,個流量睇唔到可以點樣承受到

皇珠路個問題都係本身流量己經好高,都睇唔到點樣可以承受....

家下話駁到上去果邊都只係分流北面車流,皇珠路唔駁,即係要所有車先北上又係好多餘
ryandroid 發表於 2018-5-13 22:27 來自手機 | 顯示全部樓層
DGCNYO 發表於 2018-5-13 16:47
單野好似區內都好多人噪

青田路問題係所有車都兜上去,醫院幾間+骨灰都係果到

皇珠路可以經龍富路去到蝴蝶灣沙灘尾個迴旋處上返去屯赤收費站

擔心車流嘅話應該反而係皇珠路
因為政府未講屯門西繞道收唔收錢

屯赤連接路同屯門西繞道個收費廣場係分三個
中間係直入屯門西繞道
左右各一係落返去龍富路迴旋處

如果屯門西繞道收錢嘅話
中間收費站係可以一次收哂兩條隧道嘅隧道費
左右兩邊出入龍富路嘅收費站只收屯門赤鱲角連接路嘅隧道費
而青田入口駁埋屯門西繞道應該唔會再細分洪水橋價同青田價
即係如果政府將屯門西繞道定價定得比較高嘅話
咁大部分嘅車都係經皇珠路/龍富路上屯赤連接路收費廣場
青田唔多咗好多車之外
屯公市中心段及皇珠路就會有更多車流
ryandroid 發表於 2018-5-13 22:41 來自手機 | 顯示全部樓層
eternalflame 發表於 2018-5-12 23:38
屯門西繞道嘅最新走線係接返上港深西部公路
但支路設置成點真係未知之數
最終應該都係睇行車里數

屯門西繞道收費站喺中間
龍富/皇珠路個收費站喺左右兩邊
由轉車站cut 返去中間屯門西繞道收費亭好似要連cut 四、五條綫唔知夠唔夠位cut 之餘
如果屯門西繞道要收費嘅話
龍運應該會慳得就慳
全部車都皇珠路出入
除非屯公市中心段癱瘓
eternalflame 發表於 2018-5-13 23:16 | 顯示全部樓層

ryandroid 發表於 2018-5-13 22:41
屯門西繞道收費站喺中間
龍富/皇珠路個收費站喺左右兩邊
由轉車站cut 返去中間屯門西繞道收費亭好似要連c ...

巴士切線車流應該唔會太高, 切線方面應該唔需要太擔心