hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 城巴啟德新線22及608 預計在六月尾投入服務 ...
開啟左側

[路線消息] 城巴啟德新線22及608 預計在六月尾投入服務

S3BL100 發表於 2018-5-20 23:23 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2018-5-20 18:12
608入宏照道嘅時段最多只限上繁北行同下繁南行,但我覺得未必對大家三輸,最多到時候當608唔存在去處理成 ...

未必三輸?608 就算行出面,你敢肯定唔會對 606 客量有影響?
可以當 608 唔存在去重組?

重點係,如果 608 入宏照道,606 係可以完全飛起鰂魚涌太古城,
留返上繁 606A 單向南行就可以

雖然 606 係聯營而 608 係獨營,但如果 606 客量受影響,
九巴都無必要再攬住鰂魚涌太古城,改快分分鐘有得減車兼且拉返西灣河耀東甚至柴小客回流

個 point 係:608 的出現,有機會增加重組 606 的誘因

因為 606 而家九龍灣真係有客來往西灣河耀東甚至柴小,所以有 608 的話,
606 應該要飛既唔係九龍灣,而係鰂魚涌太古。呢點好重要,所以要講幾次!

fb.com/scientisthk2usa/
S3BL100 發表於 2018-5-20 23:27 | 顯示全部樓層
ricky 發表於 2018-5-20 23:21
彩雲爭取去銅鑼灣,咁不如畀埋條本身去到中環的巴士線佢,所以我先建議111P。或者將111延長至彩雲,得唔得 ...

我已經答左你 111 拉唔拉得上彩雲,拉上去會有咩問題,你仲問

當日 671 變 176,黃大仙完全無補償;
但如果今日將 671 搬去彩雲,滿足同區入面其他小區的願望,至少唔會無人支持,
而新蒲崗鑽石山如果反對,就會做左千古罪人

甚至都係唔得既話,搬 606 去鑽石山,有其他甜頭,你覺得情況會同當時 671 變 176 果次一樣?

S3BL100 發表於 2018-5-20 23:29 | 顯示全部樓層
ricky 發表於 2018-5-20 22:23
606X表面係606的特別班次,事實上無乜關係,客源都唔同,所以606X全日真係唔使同606縛埋一齊。606的客源係 ...

如果 606 唔改,606X 全日,係咪由天跌 6-8 部車去做?
柴小又需要 606 606X 並存?咪玩啦

ricky 發表於 2018-5-20 23:30 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2018-5-20 23:27
我已經答左你 111 拉唔拉得上彩雲,拉上去會有咩問題,你仲問

如果671上彩雲,但來回繞經彩虹邨(龍翔道+彩虹邨通道)再走,咁就仲有得傾。

606由鑽石山站起步,又要上三彩同九龍灣商貿區先過海去到北角。我係671用家,經常搭去北角(唔至我一個人呢),671只行觀塘道,遠快過606,所以我點解咁反對。
前荃葵青區居民
brianso198 發表於 2018-5-20 23:31 來自手機 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2018-5-20 23:27

但又咁,
606搬去鑽石山對鑽石山嚟講係咪吸引嘅甜頭呢?
個人認為好兩睇。
因為鑽石山本身個商場無特色唔太見得吸引到東區居民去。

所以倒返轉,新蒲崗反而先係重點。
如果轉乘做得好睇啲嘅話其實未必太差。

Charon1999 發表於 2018-5-20 23:31 來自手機 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2018-5-20 23:23
未必三輸?608 就算行出面,你敢肯定唔會對 606 客量有影響?
可以當 608 唔存在去重組?

其實咁
608係咪真係有機會入到去宏照街都成問題,就算真係入到,九龍灣嗰少少嘅客量我諗應該都唔會話對606有好大嘅影響,尤其是非繁
除非佢行觀塘市中心,否則608同606之間嘅關係分分鐘仲少過608同106......
brianso198 發表於 2018-5-20 23:34 來自手機 | 顯示全部樓層

Charon1999 發表於 2018-5-20 23:31
其實咁
608係咪真係有機會入到去宏照街都成問題,就算真係入到,九龍灣嗰少少嘅客量我諗應該都唔會話對60 ...

其實呢,
608同106個潛在客倉係無衝突。

相反606同608係有。

而家朝早無論606A定606X都有一大堆人去到九龍灣落,
相反觀塘一帶並唔算特別多。
ricky 發表於 2018-5-20 23:34 | 顯示全部樓層
brianso198 發表於 2018-5-20 23:31
但又咁,
606搬去鑽石山對鑽石山嚟講係咪吸引嘅甜頭呢?
個人認為好兩睇。

606同671都係咁疏,兩個互做轉乘,攬炒
前荃葵青區居民
tunghang 發表於 2018-5-20 23:37 | 顯示全部樓層
Charon1999 發表於 2018-5-20 23:22
其實咁,606呢
雖然唔係多人,但係未至於冇人坐
加上本身需求又唔係特別大,就算你再拆細佢都好,都唔會突 ...

606都唔差就真係唔知咩叫差
行車時間長、收費平,又多上落斜
如果沿途有合理替代,呢條線其實cut得
Charon1999 發表於 2018-5-20 23:38 來自手機 | 顯示全部樓層

brianso198 發表於 2018-5-20 23:34
其實呢,
608同106個潛在客倉係無衝突。

咁繁忙時間都已經分拆咗606A 606X啦
同606冇關架喎 o.0
而事實上非繁忙時間九龍灣嘅人流真係少到一個點喎....