hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 維基寫沙中綫通車後對61X既客量影響不大 ...
開啟左側

[其他] 維基寫沙中綫通車後對61X既客量影響不大

深圳比亚迪 發表於 2018-5-21 07:03 來自手機 | 顯示全部樓層

樓主| shing2664 發表於 2018-5-21 07:14 | 顯示全部樓層
Handsome 發表於 2018-5-21 01:19
61x除咗服務黃大仙、鑽石山之外,重要服務埋新蒲崗、東頭依兩區,依兩區完全唔近港鐵站,而且客量唔少,所 ...

新蒲崗頗近啟德站,東頭不近啟德,宋皇臺兩站嗎?
HR1377 發表於 2018-5-21 07:40 | 顯示全部樓層
680X 發表於 2018-5-21 02:35
屯市, 友愛, 三聖唔近屯門站, 東西線要先整死既新界九龍城線絕對唔係 61X 而係85X ...

85X車程有機會同東西線差不多,未必死

反而85A, 85B, 89B有機會BYE BYE

至於61X多人搭因為收費較62X, 258/259D便宜,加上62X, 258/259D去到黃大仙有機會要企人。
 樓主| shing2664 發表於 2018-5-21 07:49 | 顯示全部樓層

HR1377 發表於 2018-5-21 07:40
85X車程有機會同東西線差不多,未必死

反而85A, 85B, 89B有機會BYE BYE

九巴85亦難逃一劫吧= =
天空之神 發表於 2018-5-21 07:53 | 顯示全部樓層
K.C.R2007 發表於 2018-5-20 22:30
佢function上俾你改倒係真,不過你改嘅野質素同客觀性過唔過到關會否被撥亂反正改回就另計
其實維基佢自己 ...

http://evchk.wikia.com/wiki/百無一用是書生
維基既野唔多講,但咩人都會有

至於 61x , 同 260x 一樣,屯馬線尾站區仲要左轉右轉
除非九巴放棄佢迫人搭 62x 285DP 259D 否則仲會有得做,時間上車費上都仲會有競爭力s
.
eternalflame 發表於 2018-5-21 08:28 來自手機 | 顯示全部樓層
K.C.R2007 發表於 2018-5-20 20:49
唔該俾個腦捻下先?
身為一個全世界受眾最廣的網絡百科全書,如果D內容真係隨時想改就改到,甘我地上維基應 ...

你開個account就真係可以改到
維基上經常出現條目破壞、編輯戰等行為
P.S. 真心?
JH_LE4612 發表於 2018-5-21 09:17 來自手機 | 顯示全部樓層

斬左 61X,話堆車調去加密 258 9D,咪又係塞死觀塘,不停踢彩虹黃大仙中載?咁想條61X死做咩呢,除左變相加價真係冧唔到點解。另外,有屯轉轉乘客,轉良田轉屯碼呢啲唔近西鐵嘅地方,點解仲有人會覺得東西線係萬能?
 樓主| shing2664 發表於 2018-5-21 09:48 | 顯示全部樓層
JH_LE4612 發表於 2018-5-21 09:17
斬左 61X,話堆車調去加密 258 9D,咪又係塞死觀塘,不停踢彩虹黃大仙中載?咁想條61X死做咩呢,除左變相加 ...

除非第時屯門南站開埋,更能增加東西綫既吸引力啦= =
fly831 發表於 2018-5-21 10:22 | 顯示全部樓層
JH_LE4612 發表於 2018-5-21 09:17
斬左 61X,話堆車調去加密 258 9D,咪又係塞死觀塘,不停踢彩虹黃大仙中載?咁想條61X死做咩呢,除左變相加 ...

個問題係九記都好似唔多想做61X咁款
明明唔係冇客偏偏因為收少幾蚊而頹做
開左鐵實借啲意再CUT車
最愛猛男
香港黃毛小子 發表於 2018-5-21 10:24 來自手機 | 顯示全部樓層

gu9434@24 發表於 2018-5-21 01:33
61X貴為屯轉唯一出九龍城既路線..成條被殺既機會近乎零

其次 九碼咁近啟德 稍稍拉長就有一堆新客源 ...

61x係好難殺。

不過如果老九縮短61x到彩虹,然後減價,成整事就未必冇得傾。

咁樣62x/258d/259d都可以飛走黃大仙/新蒲崗,做九龍東特快,推哂D客俾61x做。

九龍城/土瓜灣可以用61x<>3b/21轉乘優惠取代。