hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議開辦 298 將軍澳康盛花園 ↔ 上水天平 ...
開啟左側

建議開辦 298 將軍澳康盛花園 ↔ 上水天平

toby_tl10 發表於 2018-5-30 23:03 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2018-5-30 21:11
冇計,要係將埔同將上取平衡
如果有雙向分段做將埔,全程收費會收17.4,即係98A轉277E個收費 ...

唔好意思,冇留意到98A/296A轉277E嘅收費

另外想問條線咁長,行晒全程要幾耐?
To infinity... and beyond
miklcct 發表於 2018-5-30 23:28 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2018-5-30 18:05
觀感嘅嘢, 冇得解釋
上水+粉嶺都仲係同一區內
上水+大埔就變咗兩個區

如果上水+大埔會令上水無人搭,咁上水+粉嶺嘅情況,上水同樣都無人會搭。
進智公交
 樓主| 10598C 發表於 2018-5-31 01:00 來自手機 | 顯示全部樓層
toby_tl10 發表於 2018-5-30 23:03
唔好意思,冇留意到98A/296A轉277E嘅收費

另外想問條線咁長,行晒全程要幾耐?

時間上冇計,大概會係E22A康盛至將隧 + 798將隧至老隧 + 373老隧至聯和墟嘅時間
JX9097 發表於 2018-5-31 12:31 | 顯示全部樓層

miklcct 發表於 2018-5-30 23:28
如果上水+大埔會令上水無人搭,咁上水+粉嶺嘅情況,上水同樣都無人會搭。
...

問題係上水同粉嶺之間一路都係行緊區內路線
若果上水夾埋大埔的話, 中間就會經過高速公路

30分鐘區內+15分鐘高速
VS
15分鐘區內+15分鐘高速+15分鐘區內

兩者整體時間一樣, 但感覺下面嗰條路線會慢d

miklcct 發表於 2018-5-31 21:39 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2018-5-31 12:31
問題係上水同粉嶺之間一路都係行緊區內路線
若果上水夾埋大埔的話, 中間就會經過高速公路

你兩個情況,其實感覺係一樣嘅,都係45分鐘
進智公交
 樓主| 10598C 發表於 2018-5-31 22:37 來自手機 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2018-5-31 21:39
你兩個情況,其實感覺係一樣嘅,都係45分鐘

時間冇分別,但係上左公路落返再上返公路觀感就會唔同左

但呢條線係基於議員建議,冇計
而的確對於將軍澳嚟講,上水直去大埔再直插將軍澳,係最有用嘅走線
心繫香港 發表於 2018-6-1 01:22 | 顯示全部樓層

「將埔線夠客做全日」呢樣野討論咗好耐啦,而一直好多人想開ge應該都係「將埔線」,而「將上線」需求如何,我就真係未見得有好大需求。
「將上線」收「將埔線」ge價,巴士公司會肯咩?「將上線」要兜大埔,大家又會肯咩?
而「將埔線」特登拉入上水,而收貴d,大家又會肯咩?

所以我傾向開「將埔線」算,最多入埋粉嶺,而唔上上水。
kmb71k 發表於 2018-6-1 08:05 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2018-5-30 12:26
其實係議員要求兜大埔以增加客源,同埋其實因為呢條線上水站直出落大埔,唔兜其他地方,其實唔係真係咁慢 ...

當初N373想經大埔
仲要只係停幾個站
北區都反晒枱
你條線仲要入埋大埔中心
你覺得佢地唔會嘈?

以上回應,是否可行?是否合適?
 樓主| 10598C 發表於 2018-6-1 10:33 來自手機 | 顯示全部樓層
kmb71k 發表於 2018-6-1 08:05
當初N373想經大埔
仲要只係停幾個站
北區都反晒枱

N373要兜粉嶺南、大窩西,但係呢條線上水站之後就上公路不停站直去大埔
雖然要落大埔,但係時間上始終冇N373咁慢,target亦都同373系本身係做北區客有所不同

將埔水線始終將軍澳話事權會多少少,行上水站同大埔會係將軍澳需要嘅野
 樓主| 10598C 發表於 2018-6-1 10:35 來自手機 | 顯示全部樓層

心繫香港 發表於 2018-6-1 01:22
「將埔線夠客做全日」呢樣野討論咗好耐啦,而一直好多人想開ge應該都係「將埔線」,而「將上線」需求如何, ...

而家係將軍澳議員要求開上水線,後嚟修訂建議經大埔,搞清楚前後發生咩事先