hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2018-19 大埔區巴士路線計劃:諮詢結果
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2018-19 大埔區巴士路線計劃:諮詢結果

JX9097 發表於 2018-6-5 19:56 | 顯示全部樓層

香港黃毛小子 發表於 2018-6-5 18:24
設11/82x/84m/85m/91m75x優惠,乜都搞掂哂。

仲有,「鳳德商場」同「鑽石山站」好近姐,行落去搭車唔係 ...

鳳德商場行落去講緊都要5-8分鐘都未計呢個站上車嘅人絕大部份都已經由上面屋邨行咗一段路先到

P.S. 本身82X/84M/85M已經有轉乘(大老山)
       加11同91M真係姿勢大過實際
ricky 發表於 2018-6-5 20:00 | 顯示全部樓層
香港黃毛小子 發表於 2018-6-5 17:49
兩者冇矛盾。

75x行完黃大仙後,可以跟258d/259d兜上彩虹道,停「四美街」分站,

我明白,但好兜﹗其實75X唔係顧及聯合道同樂富,一早可以用佢的特別班次(即行太子道東+彩虹道)來行全日線。
前荃葵青區居民
ricky 發表於 2018-6-5 20:07 | 顯示全部樓層
YY487 發表於 2018-6-5 17:59
新蒲崗唔係全日位,我個人認為冇特別大需要保留全日直車
北行鑽石山上客人數多過南行四美街落客
個人認為係 ...

咁268C/269C去程都入新蒲崗就仲無聊。
日後四美街總站搬去前大磡村位置,巴士出入唔會好似而家咁多燈位。
前荃葵青區居民
kmb71k 發表於 2018-6-5 20:11 | 顯示全部樓層

香港黃毛小子 發表於 2018-6-5 16:53
我建議75x北行兜上彩虹道,再跟74x兜鑚石山站,

咁74x就可以學277e/277x咁飛走鑽石山/新蒲崗,直上老隧 ...

你搞到條75X不倫不類
明明已經見到上大老山條路
仲見到陣間會去既鑽石山
但係見到都唔去住
跟住仲上橋屈入新蒲崗
然後兜大圈再去鑽石山先至上大老山
咁樣兜大圈法浪費咗幾多車程時間?
咁樣兜大圈法會趕走幾多客你又知唔知?

以上回應,是否可行?是否合適?
kmb71k 發表於 2018-6-5 20:11 | 顯示全部樓層
香港黃毛小子 發表於 2018-6-5 17:58
75x應該縮短到「樂富」,喺不減車嘅情況下,加密班次剩做黃大仙/新蒲崗一帶,
(設75x85優惠)

講咗N咁多次
縮75X去樂富根本同整死佢無分別
沙中線開仲大咗啲機會被判死刑

kmb71k 發表於 2018-6-5 20:12 | 顯示全部樓層
香港黃毛小子 發表於 2018-6-5 18:11
263c應該行新田公路,縮短行車里數。

同埋開黎唔知有咩意義,搭小巴去上水轉車唔係話慢,呢條線實用性唔高 ...

開會講過啦
運輸署同九巴死牛一面頸係都要行屯公同城隧
佢地話經屯公轉車站俾屯門人轉車搭佢喎

JF1261 發表於 2018-6-5 20:13 | 顯示全部樓層

ky927 發表於 2018-6-5 12:52
14條propsal,5條其實係馬鞍山泥涌,其實係咪區議會應該考慮將西貢北界返俾西貢?

淨係天后都可以重新畫區 ...

泥涌以南應該比返沙田好過西貢區
始終佢地無論出入定日常生活都係靠沙田

香港黃毛小子 發表於 2018-6-5 20:15 來自手機 | 顯示全部樓層
kmb71k 發表於 2018-6-5 20:11
講咗N咁多次
縮75X去樂富根本同整死佢無分別
沙中線開仲大咗啲機會被判死刑

75x主要客源唔喺九龍城/土瓜灣一帶,縮線減價惠及主要客源都整得死佢?

願聞其詳。
香港黃毛小子 發表於 2018-6-5 20:25 來自手機 | 顯示全部樓層
kmb71k 發表於 2018-6-5 20:12
開會講過啦
運輸署同九巴死牛一面頸係都要行屯公同城隧
佢地話經屯公轉車站俾屯門人轉車搭佢喎

上水開條線(繁時)去大埔,俾全屯門/天水圍/元朗人轉車去大埔,

係最好嘅做法。
ATH1 發表於 2018-6-5 20:43 | 顯示全部樓層

香港黃毛小子 發表於 2018-6-5 20:15
75x主要客源唔喺九龍城/土瓜灣一帶,縮線減價惠及主要客源都整得死佢?

願聞其詳。 ...

主要客源唔喺九龍城/土瓜灣一帶,都唔代表嗰兩度無人搭75X去大埔