hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2018-19 大埔區巴士路線計劃:諮詢結果
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2018-19 大埔區巴士路線計劃:諮詢結果

10598C 發表於 2018-6-5 20:48 來自手機 | 顯示全部樓層

香港黃毛小子 發表於 2018-6-5 20:25
上水開條線(繁時)去大埔,俾全屯門/天水圍/元朗人轉車去大埔,

係最好嘅做法。 ...

大埔旺嘅位唔近地鐵,有潛力開一條全日線特快來往上水
嚟緊73B有機會做呢個角色
YY487 發表於 2018-6-5 21:44 | 顯示全部樓層
kmb71k 發表於 2018-6-5 20:12
開會講過啦
運輸署同九巴死牛一面頸係都要行屯公同城隧
佢地話經屯公轉車站俾屯門人轉車搭佢喎

我都係同一句
服務屯門居民嘅班次,咪行南線滿足屯門議員嘅要求
服務大埔居民嘅班次,咪行北線滿足大埔議員嘅要求
反正呢條線都冇乜機會做全日
簽名被屏蔽
kmb71k 發表於 2018-6-5 22:05 | 顯示全部樓層
香港黃毛小子 發表於 2018-6-5 20:15
75x主要客源唔喺九龍城/土瓜灣一帶,縮線減價惠及主要客源都整得死佢?

願聞其詳。 ...

你都調轉嚟
75X主力就係九龍城/土瓜灣一帶
黃大仙反而唔多客
剩做黃大仙樂富鑽石山
半個鐘一班都唔知捱唔捱得住

以上回應,是否可行?是否合適?
YY487 發表於 2018-6-5 22:13 | 顯示全部樓層

kmb71k 發表於 2018-6-5 22:05
你都調轉嚟
75X主力就係九龍城/土瓜灣一帶
黃大仙反而唔多客

我認為你嘅判斷不符我過往乘搭 75X 嘅觀察
雖然 75X 係九龍城土瓜灣客量唔差(與其他新界線相比)
但絕對未去到過半咁誇張(唔計流水)
簽名被屏蔽
volvo2000 發表於 2018-6-5 23:35 來自手機 | 顯示全部樓層
kmb71k 發表於 2018-6-5 20:12
開會講過啦
運輸署同九巴死牛一面頸係都要行屯公同城隧
佢地話經屯公轉車站俾屯門人轉車搭佢喎

有心比人屯公轉車,去屯門站幹麽?去屯轉就算罷啦!
JH_LE4612 發表於 2018-6-6 06:46 來自手機 | 顯示全部樓層
香港黃毛小子 發表於 2018-6-5 17:58
75x應該縮短到「樂富」,喺不減車嘅情況下,加密班次剩做黃大仙/新蒲崗一帶,
(設75x85優惠)

成個大老山唯一一條聯合道線斬左佢……我係九巴我留條 75X殺 85系都好過縮 75X搞到 85系死唔斷氣,講緊嘅其實係 85 A B兩線,開屯馬後相信命不久矣。另外如果 85嘅班次真係咁值得比人用嚟轉乘嘅話……建議賣大包,75X/84M轉 1/11D/85,前者容許大隧三次轉乘,再殺 85A B。

另外想問下現時上路係咪仲係有一兩條行車線封緊?巴士嚟講 (75X/85系)喺九龍城段會比以前行多左幾耐?
AV446 發表於 2018-6-6 10:20 | 顯示全部樓層

其實學馬鞍山咁開條 75M 唔得咩?
到時 74X 同 75X 都可以提速

至於聯合道老隧線

我會建議 84M 轉做循環線 (改名 84X)
樂富後上返聯合道再轉入太子道東
Mikiki後上高速入老隧返回原線

ricky 發表於 2018-6-6 10:27 | 顯示全部樓層
kmb71k 發表於 2018-6-5 20:11
你搞到條75X不倫不類
明明已經見到上大老山條路
仲見到陣間會去既鑽石山

75X為咗沙中線後「保命」,應該行完黃大仙後直上老隧,唔使再入鑽石山站,縮短行車時間。
鑽石山站都有74X,去到大埔市大部份地方。
前荃葵青區居民
Lucifer 發表於 2018-6-6 13:02 來自手機 | 顯示全部樓層
How about 272x
Snoopy@FB8617 發表於 2018-6-6 13:32 | 顯示全部樓層

tszhinchan3 發表於 2018-6-5 18:40
你聽邊段錄音?我只聽到佢一開口就鬧九巴計錯數,話87D唔經亞公角街只係快三分鐘,又話40s路線設計錯誤。 ...

但發言中冇提及過40S要經返亞公角
而根本性問題本身40S每快1分鐘就要貴1蚊
成件事絕對係傻的嗎

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過