hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2018-19 北區巴士路線計劃:諮詢結果
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2018-19 北區巴士路線計劃:諮詢結果

ryandroid 發表於 2018-6-8 00:24 來自手機 | 顯示全部樓層

384047x 發表於 2018-6-8 00:06
縮左之後服務範圍細左,冇得執雞,373客量會否仲差?反而我認為取消373,加73/73a--673系/978系bbi,車源 ...

取消373要睇大埔區議會同九龍坑至林村班大帝放唔放手
373改行百和路要睇城巴會唔會爭取678搞678P/X 行銅鑼灣至中環
有呢兩大因素未必咁順利

我個人歡迎373取消
373嘅車分兩邊
一邊俾673p 全日維持銅鑼灣至中環(繁時20分鐘非繁30)
一邊俾673全日改行西灣河至銅鑼灣(繁時20分鐘非繁30)

百和路嗰邊就搵埋城巴搞678x 繁時行銅鑼灣至中環
受歡迎嘅話就全日化
百和路東隧綫有城巴插旗在先
百和路開東隧中環綫應該預埋城巴
除非城巴講明無興趣
kmb71k 發表於 2018-6-8 01:10 | 顯示全部樓層
ryandroid 發表於 2018-6-8 00:24
我個人歡迎373取消
373嘅車分兩邊
一邊俾673p 全日維持銅鑼灣至中環(繁時20分鐘非繁30)
一邊俾673全日改行西灣河至銅鑼灣(繁時20分鐘非繁30)

百和路嗰邊就搵埋城巴搞678x 繁時行銅鑼灣至中環
受歡迎嘅話就全日化
百和路東隧綫有城巴插旗在先
百和路開東隧中環綫應該預埋城巴
除非城巴講明無興趣

三條銅鑼灣?
需求有冇咁大呀
仲有咁樣一拆三法
咁樣亂法玩死北區居民o者?

以上回應,是否可行?是否合適?
ryandroid 發表於 2018-6-8 02:04 來自手機 | 顯示全部樓層
kmb71k 發表於 2018-6-8 01:10
三條銅鑼灣?
需求有冇咁大呀
仲有咁樣一拆三法

取消373都係吹㗎je
我順便吹大啲咁解
不過北區啲港島綫本身就疏
銅鑼灣至西灣河同中環至
銅鑼灣應該當兩區吧
銅鑼灣上唔到中環車都係等下架或者轉西灣河嗰架
但一邊主力中環灣仔
一邊主力天后至西灣河
兩條綫冇好大衝突㗎喎又
JH_LE4612 發表於 2018-6-8 03:55 來自手機 | 顯示全部樓層

ryandroid 發表於 2018-6-8 00:24
取消373要睇大埔區議會同九龍坑至林村班大帝放唔放手
373改行百和路要睇城巴會唔會爭取678搞678P/X 行銅 ...

大佬呀,唔好睇少大窩西上繁嘅客源啦,373大窩後要企架,我知未頂閘但係都唔好一野斬哂呀……仲要73上去轉,978又耐673又可以冇位上,三四班 373當施捨下好嗎?有左 673 978A之後理應分走左一大堆 373塘坑前嘅客,但373都要企嘅話,其實唔少野架。

早前又有人講過話,還掂 373都係水廠出,就順便做埋上水。如果要縮 373過華明,673(P)睇怕要加班,得不償失。

上面有版友話 978A全日,978雞嶺上公路,唔建議……係就拆 B仔啦,上繁拆 B,978雞嶺上公路,兼可以考慮飛置福圍。978A要做大嘅唔需要全日,飛左彩園加入翠麗上水圍就夠。聯和墟皇后山要全日線嘅,搞673仲好,非繁慳隧道費,不過天平唔識搞。
kingprowm 發表於 2018-6-8 08:54 | 顯示全部樓層
384047x 發表於 2018-6-8 00:03
278x咪系個典型例子lo,隔离f1有post先講完
279x就食左啲驚278x塞車既客,加埋a43去唔到既北區去東涌既客 ...

279X 需要大係因為青衣居民對北上的需求大,關 278X E43 乜事
GU9338 發表於 2018-6-8 09:04 | 顯示全部樓層
kingprowm 發表於 2018-6-8 08:54
279X 需要大係因為青衣居民對北上的需求大,關 278X E43 乜事

上繁講得通
但下繁欖隧 279X 978 排到過晒 7-11 然後 279X 半滿黎打爆走點睇都唔關青衣事
而且呢啲人大部分都係來自四條 M 線 , 咁來自荃葵嘅客顯然係捨棄咗 278X
請用文明來說服我。
ryandroid 發表於 2018-6-8 11:54 來自手機 | 顯示全部樓層

JH_LE4612 發表於 2018-6-8 03:55
大佬呀,唔好睇少大窩西上繁嘅客源啦,373大窩後要企架,我知未頂閘但係都唔好一野斬哂呀……仲要73上去 ...

373點解要企咪就係673繁時都係30分鐘一班囉
搞到673客焗住搭373
673繁時加咗班嘅話373邊有咁多客啊

不過373郁唔郁我冇意見
維持現狀減班cut 線都歡迎
但673一定唔可以入華明、百和路
除非百和路自己一條綫自己出銅鑼灣至中環
ryandroid 發表於 2018-6-8 11:59 來自手機 | 顯示全部樓層
kingprowm 發表於 2018-6-8 08:54

好心你唔好望住你自己個青衣啦
九巴開279A 俾北區都唔俾青衣南就知279系係北區主導
青衣冇北區咁多客
接受現實啦
kingprowm 發表於 2018-6-8 13:00 | 顯示全部樓層
ryandroid 發表於 2018-6-8 11:59
青衣冇北區咁多客

青衣多人用 279X 北上呢個係事實,而 279X 做得起都係先靠青衣北上客,後來 279X 服務水平提升才吸引北區人用佢來轉車

睇吓 681 巴士網啦,279X 係葵青區議會爭取全日的,當初靠北區就吔蕉了
jocosben 發表於 2018-6-8 13:01 來自手機 | 顯示全部樓層

ryandroid 發表於 2018-6-8 11:59
青衣冇北區咁多客

而且未有279A前279X北區人方向,即係早繁南行同下繁北行,都係密過另一方向
佢講既情況係假日出現