hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2018-19 灣仔區巴士路線計劃:諮詢結果
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2018-19 灣仔區巴士路線計劃:諮詢結果

Ravenclaw 發表於 2018-6-9 00:32 | 顯示全部樓層

day1 既722系720X就好lu...
PC2625 發表於 2018-6-9 10:33 | 顯示全部樓層
690 非繁應該不比 269B, 673 差, 而且中環/灣仔繞道即將落成, 中環/灣仔北交通擠塞應顯著改善, 維持 20 分鐘定點一班應較可行, 數年後藍田隧道啟用, 將隧擠塞解決埋, 應可起死回生!
2296 發表於 2018-6-9 12:03 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2018-6-8 14:01
加兩部車,每個鐘頭成本大約400蚊(考慮埋通宵津貼),堅城呢一段3-5點呢個時間有無可能做到4000蚊生意?即 ...

閣下係樓上都識講巴士公司係有社會責任
如果好似閣下每條線都咁計法,好多線都唔駛開啦
重點係宜家同一條線西行行有雙向分段東行冇

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +5 收起 理由
wingho_cwh + 1 + 5 FYI N8X 全晚先得 800 客,咁係咪只可以派.

查看全部評分

YV3S4P924AA139653
VA52-HN6509 發表於 2018-6-9 12:17 | 顯示全部樓層

Kitkit1120 發表於 2018-6-8 18:57
不如係 5B 尾車之後開 N5B, 每 30 分鐘一班,都好過拉長 N8X, 加番 N5B 同 N8, N8X, N8P BBI ...

咁我覺得拉長 N8X 仲好啦
服務範圍大咁多...又可以承接到 5B 10 等線收車後既服務

比在我係西區居民二選一都寧願要 N8X 仲好啦
但為何一畢業才知 一世我也要考試
053h4 發表於 2018-6-9 12:19 來自手機 | 顯示全部樓層
2296 發表於 2018-6-9 12:03
閣下係樓上都識講巴士公司係有社會責任
如果好似閣下每條線都咁計法,好多線都唔駛開啦
重點係宜家同一 ...

重點前面已經指出,N8係當日縮短82時間換番來

5B開到幾點?

論社會責任,責任要去到邊?當日地區唔表態支持,所以西區無N線5B開到02:40,而家全港有邊條日間線係收緊3.4開到02:40?
社會責任就要巴士公司明明全港都無客夾硬係3-5點開線去蝕?

而家城巴咁開,紅小都有權按N8X班次早5分鐘食人客ga
城巴已經明確表態唔會縮5B服務時間,明明無客重要加兩車下再行雙向分段?要巴士公司提供社會服務, 或用其他區比較時, 都應該睇下, 人地係開通宵服務時有無作出過犠牲.
西區巴士日間客流大減係鐵一般的事實, 而巴士公司係呢個情況下對現有服務不調整下都考慮地區意見係明蝕的情況下增加服務時間, 如果咁都唔滿意, 地方人仕唔該補貼巴士公司啦。

一路公交 發表於 2018-6-9 13:44 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2018-6-9 12:19
重點前面已經指出,N8係當日縮短82時間換番來

5B開到幾點?

咁我想問柴小0300-0500時段既N8P同獨佔既過海特快N118又係咪好好客?就唔系社會責任?點解N118可以只收特慢N122同價又唔需要地區人士(柴小居民)補貼?
正如上面所講,0300-0500呢個時間我唔知有邊條通宵巴士線唔系“社會責任”又唔需要巴士“作出犧牲”,就算我有時要坐N72/90翻南區做野車上都最多只有10多位乘客,但就代表要收天價車費/全程價,因為要“地區人士補貼”?我而家唔係奢望港島西好似柴小甘通宵巴士服務便捷如日間,但只係不滿東行要收天價全程價姐,只要有翻個8元樓下既雙向分段到灣仔(南區N72/N90要過隧道都係呢個價)就已經收貨。
053h4 發表於 2018-6-9 14:13 | 顯示全部樓層

一路公交 發表於 2018-6-9 13:44
咁我想問柴小0300-0500時段既N8P同獨佔既過海特快N118又係咪好好客?就唔系社會責任?點解N118可以只收特 ...

其他地區係用1200打後到0300 的"有客時段"去補貼0300到0500的"無客時段"
其他區民係用自己的車費拉上補下去撐條線

柴灣居民當日用82縮短為代價貼N8 唔敢提?
係當人地區人仕唔支持城巴開西環N線的情況下, 5B 開到02:40 已經比足面
而家用者自付都唔得?

如果5B 3.4 開到02:40都叫收天價, 預乘客係"無客時段"下先比全費, 真係唔知"良心可價", 係咪要免費做西區生意先叫有良心

地區人仕可以用5B縮短日間時間, 好似柴小咁, 去交換相向分段
例如5B開到00:40, 打後收南區價入西區, 咁會唔會對比其他區更合理
(當然, 好多西區區民都質疑, 做咩我要貼巴士公司做明知蝕硬時段的服務)

一個地區當日唔支持反對開N線, 巴士公司為居民著想用日間價做到02:40, 全港日間價服務時間最長係佢
而家日間服務又唔縮短, 就要求其他地區的巴士客補貼人流非常少的時段服務之餘, 重要所謂雙向分段
真係唔知公義擺左係咩地方

如果西區"成功爭取"雙向方段, 唔該巴士公司延長港島其他地區的日間服務, 唔好當日做順民比你開N線, 就搶足廿年, 人地當日反對, 就可以日間價開到02:40之餘, 其他時段都可以雙向分段
簽名被屏蔽
wingho_cwh 發表於 2018-6-9 14:28 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2018-6-8 12:56
城巴係區議會話5B服務時間不變

個人認為N8X拉長係蝕硬(因為需求極低的時段佢先有獨市),而且2:40分前 ...

現階段服務時間不變係煙幕嚟架咋。。不要太天真,將來有排受
101X指定用車MB9291,帶您劃破長夜GM8036
Kitkit1120 發表於 2018-6-9 14:29 來自手機 | 顯示全部樓層
我地睇黎要讚下城巴,唔縮 5B 服務時間之餘仲有多條 N8X 服務埋西區,N8X 做埋雙向分段點都唔會平過 $3.4, 而深夜有幾多客來往西區同東區,睇黎要等 N8X 延長左再悉目以待
053h4 發表於 2018-6-9 14:30 | 顯示全部樓層

wingho_cwh 發表於 2018-6-9 14:28
現階段服務時間不變係煙幕嚟架咋。。不要太天真,將來有排受

所以好多西區居民實際都係反對N8X拉長的或西區開N線(起碼我當日讀書識的同學都反對, 話地區人仕霸皇硬上弓, 夾硬代表佢)
簽名被屏蔽