hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 討論港鐵各綫延伸空間
開啟左側

討論港鐵各綫延伸空間

hokachung 發表於 2018-6-9 03:02 | 顯示全部樓層

其實東鐵綫仲有得延伸,就係金鐘站→中環南站
ryandroid 發表於 2018-6-9 03:39 來自手機 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2018-6-8 14:56
黃埔過海問題﹐記得有地方提及過除了黃埔站只有單一月台外﹐仲有另一個問題的。
就係繼續向海進發﹐就要拆 ...

黃埔過海就唔使拆樓咁誇嘅
海名軒同海濱廣場中間有條路
條隧道離開黃埔月台南移喺學校範圍偷位入嗰條路就出得返去

講真德安街要做同層雙月台都唔係唔夠闊
但整咗雙月台就真係未必夠位穿過嗰條路過海
要過海一定係雙層單月台最好

依家港鐵要特登整一個單月台
反而有利日後整多層月台過海
港鐵啲文件越嚟越收收埋埋低透明度
始終冇人百分百肯定月台下層有冇收埋咗預留結構
111 發表於 2018-6-9 09:23 | 顯示全部樓層
ryandroid 發表於 2018-6-9 03:39
黃埔過海就唔使拆樓咁誇嘅
海名軒同海濱廣場中間有條路
條隧道離開黃埔月台南移喺學校範圍偷位入嗰條路就 ...

唔使FF咁多,
何文田調頭隧道盡頭後面係隧道通風槽,
之後就係隧道風扇位,點改都唔會駁得到去現有既月台

黃埔月台下面有半層都係通風槽
另外廣告牌o個面係結構牆
唔會有位起多一個月台

同埋黃埔隧道盡頭其實已經入左海名軒同海濱廣場中間條路
JX9097 發表於 2018-6-9 09:59 | 顯示全部樓層

kei_hk 發表於 2018-6-8 14:56
黃埔過海問題﹐記得有地方提及過除了黃埔站只有單一月台外﹐仲有另一個問題的。
就係繼續向海進發﹐就要拆 ...

寶林站月台後方其實應該夠位起多個月台不過點控制人流就係問題
因為唔太可能夠位起島式月台

eternalflame 發表於 2018-6-9 16:00 來自手機 | 顯示全部樓層
rickywk 發表於 2018-6-8 15:52
東涌西站好視乎東涌河會唔會再填海,否則應該起唔到

東涌西站係貼近逸東邨福逸樓對開嘅規劃道路地底興建,唔會搞到東涌河
27131118 發表於 2018-6-9 17:29 | 顯示全部樓層
111 發表於 2018-6-9 09:23
唔使FF咁多,
何文田調頭隧道盡頭後面係隧道通風槽,
之後就係隧道風扇位,點改都唔會駁得到去現有既月台

地鐵有心要起嘅就幾大技術困難都可以克服相信黃埔站係可以好似土瓜灣站咁整到雙層單月台
何文田調頭隧道盡頭後面嘅隧道通風槽同隧道風扇位可以拆卸再搵地方重置

再將呢段隧道重建同延長連接黃埔站新下層月台
只係涉及大規模改建工程同暫時封站問題
過去亦有唔少規模相約嘅工程例如鰂魚涌、北角、上環、荔景、金鐘等

111 發表於 2018-6-9 17:39 來自手機 | 顯示全部樓層

27131118 發表於 2018-6-9 17:29
地鐵有心要起嘅就幾大技術困難都可以克服相信黃埔站係可以好似土瓜灣站咁整到雙層單月台
何文田調頭隧道 ...

月台兩邊都係黃埔既樓
仲有商場既水冷隧道都係經個站上面走
其實個站真係已經偷位偷得好盡
真係無乜改建既空間

不過你係要講既,要改唔係唔得既
成個黃埔花園重建既話就有得改
stevenlim84 發表於 2018-6-9 23:27 | 顯示全部樓層
荃灣綫的延長不是去西約,是延長至荃景圍附近。線路已經存在,只不過建議多年來都沒有建站。
louisL 發表於 2018-6-10 14:59 | 顯示全部樓層
eternalflame 發表於 2018-6-10 18:22 來自手機 | 顯示全部樓層

louisL 發表於 2018-6-10 14:59
一定要延長至小西灣,否则大潭水霸會很惨

兩者有何關係?