hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 282將增設與280X及287X轉乘優惠
開啟左側

[路線消息] 282將增設與280X及287X轉乘優惠

流星☆雨 發表於 2018-6-8 22:40 來自手機 | 顯示全部樓層

如果281M、82K、87B都有類似優惠轉287X就更好
petcity 發表於 2018-6-8 23:02 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
hokachung 發表於 2018-6-9 04:46 | 顯示全部樓層
petcity 發表於 2018-6-8 23:02
真心講,咁有咩用?

87B有左282←→287X基本上係新填地個度可以唔駛坐

我諗佢想話281M、82K、87B可以同站轉287X,方便過搭282要過對面馬路轉287X
brianso198 發表於 2018-6-9 06:32 來自手機 | 顯示全部樓層

petcity 發表於 2018-6-8 23:02
真心講,咁有咩用?

87B有左282←→287X基本上係新填地個度可以唔駛坐

其實倒返轉講,
根據耀東經驗720一樣有722轉乘時...
ky927 發表於 2018-6-9 08:51 | 顯示全部樓層
282轉得287X,咁不如加87B<>287X⋯⋯起碼同方向同站唔駛行
AVW28 發表於 2018-6-9 09:09 | 顯示全部樓層
[無可避免都要講講政治](純綷推測)上次立會新界東補選,新田圍既票站係建制贏;區議會選舉新田圍選區係程張迎險勝,我估佢如果唔做返d野,下屆隨時議席不保(雖然佢都危)。

回正題:如果同287X做轉乘,理應加埋82K、281M和87B,因為可以做到同站轉乘(車站係車公廟/新明樓/田心村)。280X係去程點都做唔到同站轉乘(不論用282又好,81K都好;btw,其實應該加埋81K落去)。
不過最實際應該係解決第三程BBI的問題。(按:有部分BBI組合係轉第三次車係無優惠)
LL3850
JD3215 發表於 2018-6-10 02:49 | 顯示全部樓層

的確如果想搭282轉287X出九龍、或287X去返新田圍,都唔可以喺返同一個站轉車。反而281M/82K/87B就可以做到。呢個都係我知道消息之後嘅即時感覺。(利申:程議員果區)
yclam 發表於 2018-6-10 09:18 來自手機 | 顯示全部樓層
JD3215 發表於 2018-6-10 02:49
的確如果想搭282轉287X出九龍、或287X去返新田圍,都唔可以喺返同一個站轉車。反而281M/82K/87B就可以做 ...

我估計282班次夠密,又可以於沙田市中心轉280X,先提供282與280X/287X轉乘優惠。不過如果提供87B轉乘287X優惠,除了方便轉乘287X外,更可以轉乘286X往深水埗一帶。那麼新田圍居民便更方便便用青沙巴士網絡了。
drbean7218 發表於 2018-6-10 17:04 | 顯示全部樓層
流星☆雨 發表於 2018-6-8 22:40
如果281M、82K、87B都有類似優惠轉287X就更好

我唔清楚他們出九龍點轉287X。但回程我見得多搭287X在大圍站落, 見281M/87B/82K就上車。
如果回程比埋82K有bbi, 間接幫了等唔到804的乘客。
mckhgc 發表於 2018-6-10 17:13 | 顯示全部樓層

AVW28 發表於 2018-6-9 09:09
[無可避免都要講講政治](純綷推測)上次立會新界東補選,新田圍既票站係建制贏;區議會選舉新田圍選區係程張 ...

我睇未必,立會補選係今年3月既事,但去年8月開始佢已經做遲來既正經野。同埋下屆區選佢都60+,係咪時候退休呢?

工X會近年多次貼poster,表示爭取改善新田圍若干設施及交通,其中一點,就係新田圍欠城隧線,要求47X繞經新田圍。

2017年7月,程老伯出poster還擊,話呢樣唔可行o個樣唔可行,現有乘客「不會輕易同意勢招反對」乜乜乜,真係離晒大譜!

跟著我寫左封好唔客氣既email狠批佢,我特別指出一點,自1990年城隧通車,新田圍一直係沙田唯一冇城隧線既公屋,已經係非常不公平不合理,你程老伯咁多年唔出聲唔爭取,已經係唔稱職表現差,而家人地出聲,你就口口聲聲「現有乘客」,程老伯你係代表新田圍定「現有乘客」?新田圍被開刀咁多次,唔通新田圍居民又唔會「不會輕易同意勢招反對」?你程老伯又有冇幫新田圍居民講過半句公道話??同埋47X增繞新田圍,只係出入秦石巴總前兜一兜,又會影嚮到「現有乘客」乜野?

跟著佢覆幾句打官腔,話會跟進反映要求老狗運吉考慮。再之後,佢就不時出poster話新田圍欠城隧線,要求47X沙田總站改為新田圍云云。

[img]http://w[/img]

有圖有真相,左圖出自2017年7月,真係睇見火滾難聽過粗口,我寫左email狠批佢。2017年8月,佢就出右圖。到底應該話佢從善如流,定自打咀巴?

工X會係提議47X繞經新田圍,程老伯就提議47X沙田總站改為新田圍,邊一個比較可行合理,看倌考慮新田圍巴總空間後,自行定奪。

坦白說,唔係我寫左email狠批佢,佢未必會做返D野。

溫提:老九對新田圍既虧欠,至少仲有282 BBI263/269D。

搭單一講:講起城隧線,原來,1984年時,新田圍曾經有條去荃灣碼頭既巴士線48A。

http://hkbus.wikia.com/wiki/%E4%B9%9D%E5%B7%B448A%E7%B7%9A

開左唔夠兩個月,就開87B,可能因為唔夠位,48A就搬左去秦石,自此新田圍就冇左去荃灣既公交。幾年後城隧通車,48A等沙田來往荃葵線就重組成城隧線,也是冇新田圍份。

點解可以將48A既有服務話cut就cut而又毫無補償?我明白當年冇八仔,但如果88M轉型為281M,要281M兜埋顯徑個角落頭至係合理既;紅梅谷路冇左87A,就要87B兜埋紅梅谷路都係合理既,咁48A係咪都應該繞新田圍一圈?尤其新田圍人口係多過秦石。

而家講九巴對新田圍既剝削打壓,仲總有人人口老化前人口老化後。咁試問1984年時,成個沙田都冇幾多屋邨屋苑,新田圍亦只係入伙三四年,何來人口老化?但九巴一樣係咁樣洽你唔使本,又點解釋?

最差配套 狗也不D