hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 荃景圍及西約路線重組
開啟左側

荃景圍及西約路線重組

Ricky403 發表於 2018-6-13 21:50 | 顯示全部樓層

384047x 發表於 2018-6-9 23:14
234p算把啦,九巴未搞大重組前搶住客先ja
比你系九巴,你揀230x兜麗城全日收$9.6定234p全日兜荃威收$8.9? ...

九巴都唔提議230X飛起美孚,算吧啦

而家根據網頁資料,230X荃灣出尖沙咀比234P慢5分鐘啦~
.
 樓主| tonychow 發表於 2018-6-14 15:12 來自手機 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2018-6-13 21:47
方案三嗰到,如果玩兩條旺角特快,荃灣市至尖沙咀聯合班次,又得唔得呢?
另外我諗基於區內樓齡,出區線九 ...

好多謝你推返 post。
唔知你意思係咪想一條西約一條荃景圍,然後兩條都由旺角掃落尖沙咀。
我諗有幾個問題要處理:
1. 當時我設計方案三係為咗有尖沙咀特快,同埋可以單向經西隧轉乘(雖然本身有 934,但我唔覺得有人想拉佢兜上荃景圍)。依家荃灣出尖沙咀,巴士正路係慢過西鐵,不過好在尖東站站位唔算特別好(行街客一般都係去彌敦道或者海港城),如果喺唔近荃灣西站嘅地方開線,希望可以吸到客。
2. 至於聯合班次呢,我最驚係焗住一條去西約一條去荃景圍,因為九記肯定會收荃景圍車。荃景圍如果直出旺角,一係直接去黃埔(覆蓋範圍太小,無客),一係經尖沙咀(類似 230X,咁同樣會有問題,因為西約線一樣會完美食咗條荃景圍線,特別有 39M BBI 情況下)。
3. 海興路站位方面可能要再諗諗,畢竟依家祈德尊係有兩飛仲有尾站優勢,唔想變咗剝削佢地。
最後有個突然諗到嘅(離題?)小建議:單向加 934 轉 280X BBI 似乎都可以(總車費 $10 都算吸引),當然仲要睇班次夾唔夾。
384047x 發表於 2018-6-14 15:33 來自手機 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2018-6-13 21:50
九巴都唔提議230X飛起美孚,算吧啦

而家根據網頁資料,230X荃灣出尖沙咀比234P慢5分鐘啦~

美孚搵46補位已ok(又講)
230x同234p相比,我認為用230x九巴會賺更多,相信九巴既取向亦系咁(如果佢地有心搞)
Ricky403 發表於 2018-6-14 17:28 來自手機 | 顯示全部樓層

384047x 發表於 2018-6-14 15:33
美孚搵46補位已ok(又講)
230x同234p相比,我認為用230x九巴會賺更多,相信九巴既取向亦系咁(如果佢地有心 ...

美孚而家都已經有63X同242X、259C
230X係有條件直接飛起美孚

但234P開咗咁多年黎,去到30X直接飛起長沙灣道失敗,234X/P轉哂大車提升載客量後都冇聽講過
384047x 發表於 2018-6-14 17:46 來自手機 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2018-6-14 17:28
美孚而家都已經有63X同242X、259C
230X係有條件直接飛起美孚

既然美孚咁多服務,63X/230x點解唔飛?
230x因為得幾班就話啫(掠水),全日左都唔飛咁旺角打後流失既客量都唔少,唔化算

記得之前出46加快車程既post,有版友話荔景冇人理,其實正正可廢物利用,46提升客量之外63x可順利飛美孚,230x亦無理由全日後語飛美孚
384047x 發表於 2018-6-14 17:48 來自手機 | 顯示全部樓層
重複,ple del
Ricky403 發表於 2018-6-14 18:00 來自手機 | 顯示全部樓層

tonychow 發表於 2018-6-14 15:12
好多謝你推返 post。
唔知你意思係咪想一條西約一條荃景圍,然後兩條都由旺角掃落尖沙咀。
我諗有幾個問 ...

我本來都諗過整唔整荃灣尖沙咀特快
但再諗諗去程都幾麻煩,廣東道站位始終得新港有競爭力,之後就直跳尖東站
行廣東道其實做到嘅地方唔太多,跟到260X入埋漆咸道南先至穩陣少少,但變咗U字型咁行尖沙咀,車時都會長

跟280X行柯士甸道彌敦道就要塞車,不過彌敦道如果改停聖安德烈+金馬倫道+中間道,就有三個站

再唔係搞循環,客源會比較闊但高鐵站一塞就班次不穩,同時窒礙咗延長路線空間,都係麻煩

我之前個post呢,就正正係諗緊一條荃威一條灣景跟住一齊旺角到尖沙咀,呢個係再之前同其他資深站友討論時覺得都幾好嘅方案
不過如果九巴對荃景圍唔太上心,相信唔駛去到特登收荃威油尖旺線車,係根本應該唔會玩加車拆直出旺角特快俾荃威
又或者都諗過將深水埗區線而非油尖旺特快一開二,一條灣景開行祈德尊,一條荃威開行楊屋道,荃威楊屋道可以食33A,都製造一個荃威線留低嘅原因
但短期呢個方案需要加車,至少上繁要抽車搞掂深水埗區入柴灣角返工需求,同時收車對象就會轉移去33A (除非縮短成功到大窩口/葵涌邨),苦了嗰頭居民
所以最後都係回歸我近期嘅倡議 - 30X入麗城食咗234X深水埗區服務,234X自然直接飛起深水埗區
咁樣九巴就好難話長期收30X車了,一收荃威西約連埋大涌道客都會走

如果234X油旺飛埋做尖沙咀特快,一黎上繁234P就定位模糊,冇得俾234X食咗去;二黎30X要再加多啲車做埋油旺,30X始終車時長 (除非縮短佢,但跟住荃威又冇得一程到黃埔,仲有黃埔伊院問題),做埋荃灣油旺需求會要多咗車,整體30X/234X班次會冇咁好
Ricky403 發表於 2018-6-14 18:04 來自手機 | 顯示全部樓層
384047x 發表於 2018-6-14 17:46
既然美孚咁多服務,63X/230x點解唔飛?
230x因為得幾班就話啫(掠水),全日左都唔飛咁旺角打後流失既客量都 ...

63X九巴想飛,但運豬聽到深水埗反對後唔比
230X九巴冇直接提過,最多咪當係之前30X直接飛深水埗食230X間接提過下咁囉
但30X直接飛深水埗有咩問題唔駛多講啦
384047x 發表於 2018-6-14 18:28 來自手機 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2018-6-14 18:00
我本來都諗過整唔整荃灣尖沙咀特快
但再諗諗去程都幾麻煩,廣東道站位始終得新港有競爭力,之後就直跳尖 ...

可否1慢線(30x)1快線(230x),平日兩繁+六日加多條佐尖特快?
快線兩繁唔入尖咀,車源方面唔洗煩,慢線用30x+1-2部234x,快線用餘下234x車源
另234p(改名230p)做佐尖特快,抽快線資源(兩繁單向各開1,2班由快線唔經佐尖既車源,非繁大把車),收貴230X$1-$2
384047x 發表於 2018-6-14 18:32 來自手機 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2018-6-14 18:04
63X九巴想飛,但運豬聽到深水埗反對後唔比
230X九巴冇直接提過,最多咪當係之前30X直接飛深水埗食230X間 ...

深水埗反對啲咩?根本63x都唔關佢地事
咁我冇諗住食230x,同埋我最新快慢線個方案:如心,荃威,麗城,公路,飛美孚絕對冇問題,而且又食到少少西站客,純放棄荃灣站客(其實勁少人上30x)