hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 有荃灣區議員指珀麗灣客運計劃縮減旗下的交通服務 ...
開啟左側

[其他] 有荃灣區議員指珀麗灣客運計劃縮減旗下的交通服務

樓主| LN9267 發表於 2018-6-18 21:05 | 顯示全部樓層

hihihi 發表於 2018-6-18 16:09
但其實去荃灣條線不嬲都幾好客,繁時班班頂閘,非繁客量都見得人,反而中環既船非繁真係嚇人,用巴士代替 ...

其實PI行雙層巴士可以解決問題,始終DB已經這樣做,沒理由PI不跟隨。
愛車:九巴ATE189(LN9267)、新巴5787(VX1817)
 樓主| LN9267 發表於 2018-6-18 21:13 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2018-6-18 17:06
根本當年接手荃灣巴士線係一件很錯的事。

而家因為條線唔係自己話事,攪到進退兩難,仲陰死埋自己渡輪線 ...

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/ ... 0620_00822_001.html

原來珀麗灣業主委員會去到申訴專員公署和競爭事務委員會投訴NR331系列服務問題,不滿意馬灣鄉事委員會主導。

愉景灣是城市業主委員會,馬灣有珀麗灣業主委員會和馬灣鄉事委員會,我想起類似聯營過海巴士,一旦要與別人合作,隨時很久沒有成果。
愛車:九巴ATE189(LN9267)、新巴5787(VX1817)
qunow 發表於 2018-6-18 21:14 來自手機 | 顯示全部樓層
其實柏麗灣要維持水上交通比例,唔想蝕咁多錢嘅話,係咪應該cut長途線改開短途航線?例如話開深井航線,假日開一兩班坪州梅窩航線,或者將機場巴士線改成在青嶼幹線收費廣場附近的碼頭接駁(地圖上那裡好像有個碼頭?)
 樓主| LN9267 發表於 2018-6-18 21:27 | 顯示全部樓層

qunow 發表於 2018-6-18 21:14
其實柏麗灣要維持水上交通比例,唔想蝕咁多錢嘅話,係咪應該cut長途線改開短途航線?例如話開深井航線,假 ...

以前馬灣有街渡航線去深井,但有陸路後在2005年取消服務,不過當時是馬灣公眾碼頭上落,遠離珀麗灣。

聽聞如果赤鱲角碼頭仍然存在,珀客計劃開辦珀麗灣至赤鱲角碼頭航線而不開NR334,事後我覺得幸好開不成渡輪。
kei_hk 發表於 2018-6-18 22:06 | 顯示全部樓層
LN9267 發表於 2018-6-18 21:27
以前馬灣有街渡航線去深井,但有陸路後在2005年取消服務,不過當時是馬灣公眾碼頭上落,遠離珀麗灣。

聽 ...

當年樓盤推銷﹐的確係有3條航線﹐分別係荃灣﹐中環及機場。

所以﹐當年他們有好多隻船。
雖然有D係租﹐但最少都係「著住珀記件衫」。

kei_hk 發表於 2018-6-18 22:13 | 顯示全部樓層
LN9267 發表於 2018-6-18 21:13
http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20160620/bkn-20160620172411917-0620_00822_001.html

原來珀麗灣業主 ...

其實﹐珀運就應該係珀記業主話事。

而荃灣地鐵站的巴士線﹐最初就唔關珀記事﹐只係原本的營辦商問題﹐做唔住而交條線出來。
唔知珀記係自願定半被迫下接手來做﹐結果又真係做得起。

但問題就係﹐珀運又可唔可以話唔做荃灣地鐵站路線 (條線根本唔係珀運/業主/發展商申請)﹐連帶荃灣西站巴士線 (改為碼頭接駁地鐵站)及渡輪(改回全日服務)一併重組?
重新迫班人要坐船﹐令到船務一邊收益增加?

kei_hk 發表於 2018-6-18 22:16 | 顯示全部樓層

LN9267 發表於 2018-6-18 21:05
其實PI行雙層巴士可以解決問題,始終DB已經這樣做,沒理由PI不跟隨。

天氣變幻莫測﹐隨時成日至連續幾日都用唔到雙層車﹐試問珀運點會考慮用雙層車。

唔好以為只有打風﹐青馬橋才會進行強風管制。

kei_hk 發表於 2018-6-18 22:21 | 顯示全部樓層
qunow 發表於 2018-6-18 21:14
其實柏麗灣要維持水上交通比例,唔想蝕咁多錢嘅話,係咪應該cut長途線改開短途航線?例如話開深井航線,假 ...

多短途少長途﹐方向性正確。

但係﹐開去深井有什麼作用?
班客咪又係要轉車出荃灣﹐深井交通又唔係特別好﹐仲要加重負擔。

去離島仲攪笑﹐你這頭才話要減少長途﹐而家又開長途線。
而且﹐邊有咁多人在馬灣出發去離島

最有用真係谷班客仔坐船來回荃灣﹐唔好再用巴士令班客有選擇。

樂仔〞 發表於 2018-6-18 22:23 | 顯示全部樓層
LN9267 發表於 2018-6-18 21:05

珀麗灣唔同愉景灣,愉景灣所有線都唔洗過青馬橋,用雙層自然無問題
珀麗灣堆線出城點都要行青馬橋,係強風管制下一定要用單層,變相雙層係打風時得物無所用

雖然話一年做強風管制日子唔多,但剩係堆單雙層係呢 D & 唔係呢 D 時候點用已經係問題啦 ...
transbus 發表於 2018-6-18 22:37 | 顯示全部樓層

近年老九話單層過多,
其實嗰時將avc送入馬灣加班咪仲好..
坑口皇帝 馬尾皇后 囍結良緣