hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 9/7 起,隧巴 934 延長服務時間
開啟左側

[服務調整] 9/7 起,隧巴 934 延長服務時間

kay 發表於 2018-6-21 00:19 | 顯示全部樓層

其實依家件事好奇怪

本身今個月係930X全日最後限期,結果竟然係934加時

吹水講句,城巴知道對家玩野,就HOLD一HOLD睇下934加時影響有幾大

因為係人都知九巴咁落力做934都係想搶客

因為如果930X全日,下年934又全日,930X就會比人搶客,到時返唔到轉頭

如果依家都比934搶客,第二階段重組唔做就有理據,因為係運輸署容許934加時製造競爭
世界很簡單 人類很複雜
3ASV174 發表於 2018-6-21 00:20 | 顯示全部樓層
AVD1 發表於 2018-6-21 00:00
老老實實,荃景圍都唔係得一個荃威,仲有荃灣中心、荃景花園呢堆大屋邨,
不過你一講到姓林個女人就真係 : ...

作為外區人我都好同情荃景圍,
930 930x 934 都全日,竟然反而夾死左荃景圍,934 根本就係九巴唔輸得夾硬做,仲要真係唔多客都強行半全日,
然後求其整班 934A 封人後門,無心做收到接近人地公司屯門價都算,志在插旗阻街先係最乞人憎,本來 930x 上埋去就好地地,依家全宇宙一齊唔上唔落。

934 非繁忙時段真係一條典型快到無客既線,
頭都洗濕左,936 就兜到頭暈,934 又係咪真係無空間上荃景圍呢?
如要討論,請先自貼差餉單一次
3ASV174 發表於 2018-6-21 00:23 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2018-6-21 00:19
其實依家件事好奇怪

930x 愉城段唔多客唔係因為 934 搶客,因為 934 本身都無乜客,
反而 930x 無辦法執到龜鐵行返愉城既客就真,但 930x 都執唔到,何況屯門價既 934 呢?
如要討論,請先自貼差餉單一次
leo_ku 發表於 2018-6-21 00:31 | 顯示全部樓層

leo_ku 發表於 2018-6-21 00:35 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2018-6-21 00:39 來自手機 | 顯示全部樓層
而家934又唔係開到每日去6-21,回11-24,明顯同930X正式全日冇咩關係;我就唔明某位站友成日諗住930X點解仲未落實全日,前有九巴934A去二回二都拖成半年,後有油荃遲遲唔收標,而家城巴要應酬啟德,有影響有幾出奇
dominic023 發表於 2018-6-21 00:49 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2018-6-21 00:19
其實依家件事好奇怪

首先,無論934點搶930X都會全日,因為佢仲有荃灣東面個堆樓俾城記食,就算934A都搶唔到。

仲有九巴又可能覺得而家934走線cover左半個荃景圍,
剩返半個仲有934A來回各兩班食埋佢就夠,客人自己就時間坐車或者行去荃景圍天橋坐

另外如果改線上荃景圍架車要爬上山就比行平路損耗大,
不如唔上叫D人行落山坐或者坐39M/39A/30X轉荃灣綫,單程15-20分鐘仲可以密密食$3.5-$8.9.

(岩岩睇返荃灣區議會委員會會議文件,原來有委員問及934全日事宜
文件連結 https://www.districtcouncils.gov ... 14_Minutes_1718.pdf :
20. 委員的意見及提問摘錄如下:
(1) 詢問實施 934 號線全日行走服務的時間表(馬庭熙先生);

21. 運輸署高級運輸主任/巴士發展(新界西)回應如下:(1) 該署已於二零一七年十二月延長 934 號線早晚的服務時段,並會繼續留意該路線的乘客需求,視乎情況與巴士公司檢討現有服務安排;

22. 九巴總經理(企業策劃及業務發展)回應,因應人口增加,荃灣往東九龍的乘客量大增,九巴會積極滿足有關需求。有關荃灣至油塘的巴士路線進展,巴士公司會提供轉乘優惠或改道以滿足乘客需求,九巴亦會與運輸署積極商討提供934 號線全日巴士服務。

又成功爭取了)

少做少錯,但唔做就大獲.
leo_ku 發表於 2018-6-21 00:55 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2018-6-21 01:02 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2018-6-21 06:32 | 顯示全部樓層

leo_ku 發表於 2018-6-21 00:31
事實係,
934 不論係價錢, 港島覆蓋面都輸比930X。

啊哥仔

依家明明係城巴任由934加時,自己唔做返d野
點解成日都將d野倒轉黎講

係唔怕比人搶客,點解又唔按計劃全日?

之前大家就話,無證據去估點解城巴放飛機

依家都叫做有條934彈左出黎

你都唔需要覆我咁多字

因為你連我條問題都答唔到

點解城巴放飛機唔全日930x?

表面證供亦對城巴不利

依家930x唔按計劃全日,有人好不滿,我都倒轉頭話城巴反口
鬧人前都睇清楚人地咩立場先

何況我話934打亂930x部署
我都戴左頭盔係吹水,吹水係唔需要講證據,呢樣野我係你身上學返黎

如果你質疑我吹水有問題,咁你d吹水文又點計

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
HF3204@243M + 1 + 10 柴小公司是原罪 (#曲線要講明)

查看全部評分

世界很簡單 人類很複雜