hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 【開線第二日】城巴22線客量報告
開啟左側

[經歷分享/報告] 【開線第二日】城巴22線客量報告

99MAN 發表於 2018-6-25 22:46 來自手機 | 顯示全部樓層

S3BL343@66 發表於 2018-6-25 20:56
趁九巴未改24,20應該落埋 SSP
一做左啟德  SSP,到時就大條道理整條 20X 出黎,擦邊做太子打24  ...

22同702合併效果好過20拉落SSP(除非拉去美孚)
Charon1999 發表於 2018-6-25 23:12 來自手機 | 顯示全部樓層
JH3666@71K 發表於 2018-6-25 22:29
唔好睇到Megabox穿梭巴士咁犀利,有好多人見到條人龍已經眼冤,只係因為附近並沒有其他選擇特別係邊做停 ...

Agree
通常我哋都係集體行出去坐地鐵
如果有車去到附近嘅話都會寧願坐,可惜冇
當然如果你話去返東九龍又或者TKO呢啲,咁其實開完巴士都未必真係好多人坐,除非夠密。
但係如果你話去荃灣、元朗又或者沙田,其實我相信只要你有車喺度,就算30分鐘一班大家都會夾好班次落嚟坐,因為行出去坐地鐵實在太過唔吸引。

同埋我都係今日先知,原來做九龍灣嘅路線就淨係做九龍灣,之後一站都唔停就飛去目的地。唔會有中途客,前面唔會有其他站。
我真的長知識了。
GK3258 發表於 2018-6-25 23:12 來自手機 | 顯示全部樓層
PC2625 發表於 2018-6-25 22:37
不計過海線, 自從新巴分別在將軍澳南及西九龍新發展區插旗有獨營線後, 現在連城巴都在啟德插旗有獨營線, 他 ...

算啦港島區唔會拎出黎招標
人地運吉嫌九巴太大先削佢啲肉黎分,仲點會益番佢入港島
更何況港島無新區
S3BL100 發表於 2018-6-25 23:12 | 顯示全部樓層

Lelouch 發表於 2018-6-25 21:41
22其實應該諗下點食九龍灣返工客
果頭商廈一幢起完又一幢
絕對係金蛋黎

22 走線直接服務到的人口太少,就算九龍灣商貿區多人返工都食唔到幾多

所以我之前話一係來回改聯合道樂富刷邊,
但 11D 而家都係頹,又有版友指出刷邊難吸樂富客

或者一係改行大坑東南山邨⋯

至於 297,放長雙眼睇下第時 608 開線後,
過海後去九龍城分段 $4.5,會對仲收緊 $9.9 的 297 megabox 放工人龍有幾大打擊

fb.com/scientisthk2usa/
Charon1999 發表於 2018-6-25 23:14 來自手機 | 顯示全部樓層
99MAN 發表於 2018-6-25 22:46
22同702合併效果好過20拉落SSP(除非拉去美孚)

併你老母。

已經講咗好多次唔可行。再者如果去深水埗嘅話,跟296C行仲好啦,真係貪窩打老道繁忙時間夠塞車咩
Charon1999 發表於 2018-6-25 23:16 來自手機 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2018-6-25 23:12
22 走線直接服務到的人口太少,就算九龍灣商貿區多人返工都食唔到幾多

所以我之前話一係來回改聯合道樂 ...

我諗就未必太大嘅,始終都有部份人係要返到去山谷道嗰邊,而608最多都係去到九龍城,應該未至於會少好多人
S3BL100 發表於 2018-6-25 23:16 | 顯示全部樓層

Charon1999 發表於 2018-6-25 21:50
其實出九龍方向係幾多人排隊
已經唔講行入去九龍灣站嗰條天橋點樣迫人法
根本多2-3條入內街都合理 ...

都要睇下去咩地區

好似 22 淨係去九龍城、九龍塘,基本盤太少,
但去旺角、尖沙咀、深水步,我覺得值得玩

塞多條新界全日線入去都無壞

S3BL100 發表於 2018-6-25 23:19 | 顯示全部樓層
Charon1999 發表於 2018-6-25 23:16
我諗就未必太大嘅,始終都有部份人係要返到去山谷道嗰邊,而608最多都係去到九龍城,應該未至於會少好多 ...

如果真係行到入炮仗街的話,分分鐘 1/3 到半條下路無左,
頂閘變坐滿甚至有位剩入機隧,都咪話唔傷

雖然放工返土瓜灣紅磡都會係 297 快,但價錢爭太遠

當然,如果 297 加分段減價應戰,分分鐘又會得不償失

JH3666@71K 發表於 2018-6-25 23:33 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2018-6-25 23:12

所以我之前話一係來回改聯合道樂 ...

大坑東南山邨超級老人區,仲大鑊過樂富
cong 發表於 2018-6-25 23:51 | 顯示全部樓層