hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議重組九巴82系
開啟左側

建議重組九巴82系

ATENU135 發表於 2018-6-25 19:04 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

背景:現時九巴82系的客量一般,而濱景花園一帶的乘客感到迂回,加上只服務新蒲崗黃大仙鑽石山,範圍不廣,但想搭車到大老山隧道轉車,也有更快的89C。而啟德冇巴士行大老山隧道,加上重組後能服務九龍灣商貿區及石門工業區,客量應不俗,於是建議重組

82X 廣源-黃大仙(循環)
車站
#廣源 6.1
#廣源邨
#小瀝源
#香港駕駛學院
愉翠苑
愉田苑
置富第一城
沙田第一城
濱景花園 (@安景街)
翠湖花園
大老山隧道
牛池灣村
臨華街
常悅道
九龍灣消防局
宏天廣場 (@宏光道)
啟禮道
沐虹街
工業貿易大樓
四美街
黃大仙
黃大仙警署
鳳德商場
鑽石山站
大老山隧道 5.4
濱景花園 (@大涌橋路)
置富第一城
愉田苑
第一城站
愉翠苑
小瀝源報案中心
小瀝源
帝堡城
廣源

班次
平日
0530-0630 20
0630-0830 12 不停#站
0830-1730 20
1730-1930 15
1930-2350 20
星期六日公眾假期
0600-2400 15

用車 9 (89C加1,可全日在石門交匯處上大老山公路) 7正2蛇

BBI 在大老山隧道轉乘89C只須加2.5

82P 廣源-鑽石山站
車站
廣源 6.1
廣源邨
小瀝源
大老山隧道
(跟82X到鑽石山站) (分段 大老山隧道 5.4)

班次 0645-0815 15

用車 82X柯打

kmb71k 發表於 2018-6-25 19:35 | 顯示全部樓層

而家82X沙田區走法係最順路
逆走做乜鬼?
咁樣趕走晒啲廣源客
迫佢地搭83X上大老山轉車
出到九龍仲要無情情去九龍灣兜個圈先至出黃大仙
咁既走線仲會有人搭?

以上回應,是否可行?是否合適?
ky927 發表於 2018-6-25 22:22 | 顯示全部樓層

82x 其實比你想像中好客;因為價錢唔貴;濱景<>第一城<>廣源<>大老山;呢4個點來回係多短途客

無端端逆走,要上大老山嘅客又叫唔到兩飛,你仲要收到$6.1;趕客
charlesli0104 發表於 2018-6-25 22:25 | 顯示全部樓層

屯馬線一通車,啟德嘅乘客仲會搭巴士到第一城、石門?
 樓主| ATENU135 發表於 2018-6-25 22:31 | 顯示全部樓層
kmb71k 發表於 2018-6-25 19:35
而家82X沙田區走法係最順路
逆走做乜鬼?
咁樣趕走晒啲廣源客

順路?兜上廣源再落番黎上大老山公路已經嚇走濱景客,而我有上繁廣源特快上大老山,想加埋下繁都得,再唔係82P先落黃大仙然後啟德都可

樓主| ATENU135 發表於 2018-6-25 22:32 | 顯示全部樓層
charlesli0104 發表於 2018-6-25 22:25
屯馬線一通車,啟德嘅乘客仲會搭巴士到第一城、石門?

好難講,錢仍是一大因素
 樓主| ATENU135 發表於 2018-6-25 22:34 | 顯示全部樓層

ky927 發表於 2018-6-25 22:22
82x 其實比你想像中好客;因為價錢唔貴;濱景第一城廣源大老山;呢4個點來回係多短途客

無端端逆走,要上 ...

我搭過,都坐滿嘅,廣源係客倉,打後得十幾人落
kmb71k 發表於 2018-6-26 01:00 | 顯示全部樓層
ATENU135 發表於 2018-6-25 22:31
順路?兜上廣源再落番黎上大老山公路已經嚇走濱景客,而我有上繁廣源特快上大老山,想加埋下繁都得,再唔 ...

但係你條正線走線就趕走晒廣源客
有分別咩?
我搭83X上大老山轉車好過啦
仲有走去九龍灣兜圈先至落黃大仙
有阿毛黃大仙客會搭你

以上回應,是否可行?是否合適?
ky927 發表於 2018-6-26 07:02 | 顯示全部樓層
ATENU135 發表於 2018-6-25 22:34
我搭過,都坐滿嘅,廣源係客倉,打後得十幾人落

咁你知客倉仲擺返係頭站?同埋朝早係石門迴旋贏係慣性頂死。

咁有心想濱景有快車上大老山,正確係同82X併行;一係行小瀝源路飛一城愉翠;一係上繁唔上廣源。
 樓主| ATENU135 發表於 2018-6-26 17:51 | 顯示全部樓層

ky927 發表於 2018-6-26 07:02
咁你知客倉仲擺返係頭站?同埋朝早係石門迴旋贏係慣性頂死。

咁有心想濱景有快車上大老山,正確係同82X併 ...

所以我特登整82P俾廣源特快