hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 【重新部柱】中環至赤柱巴士線大重組
開啟左側

【重新部柱】中環至赤柱巴士線大重組

kay 發表於 2018-6-28 07:26 | 顯示全部樓層

tzuyu.taiwan 發表於 2018-6-27 22:35
首先,請睇返上面,新嘅新巴66唔係淨係幫城巴6X補位

其次,宜家討論緊嘅係重組方案嘅預期成效,閣下不斷 ...

因為你涉及加車

只可以考慮 新增客源是否可抵銷額外巴士投放

往績顯示係:唔得

66都開過全日,但非繁剩做馬坑根本唔夠客
日間亦有6X競爭,夜晚收車後6做埋66個份

本身66可能都唔應該存在,但問題係繁忙時間有客先CUT唔到

巴士公司係諗6全日入馬坑取代66

以6號線資源,入馬坑唔駛加車,但可以CUT晒66堆車

赤柱去銅鑼灣,有小巴40,巴士63/65

如果想整多條,應該係260非繁中環方向加停堅拿道西
世界很簡單 人類很複雜
 樓主| tzuyu.taiwan 發表於 2018-6-28 10:01 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2018-6-28 07:26
因為你涉及加車

本人固然知道齋入馬坑、唔入赤柱嘅全日巴士線唔會夠客

容許本人再強調一次,新嘅新巴66由馬坑「赤柱廣場」開出後,係會經「赤柱市場」、赤柱村道、赤柱峽道往返中環

本人明白閣下對於重組涉及加車嘅疑慮。新計劃下,由於新巴66重新擴展至全日服務,所以該線嘅4部用車係會全日行走,另外,須外加1輛新增用車,由新巴南區/紅隧路線抽調。

無可否認,咁會令某啲路線服務被削減。不過在商言商,反觀現時喺新巴66服務時段外(如中午),估計嗰4部用車唔少都係用嚟支援一啲市區流水線(如新巴2A)。呢類線通常客量龐大,用短車或唔足以應付大量乘客,更大問題係車程長、收費平,令巴士公司隨時入不敷支。又假設新巴66將由南區路線新巴91抽車,呢條線車程同新巴66相若,同樣要爬山,但只收$5.8,比新巴66足足平$3.1。

同樣一程車,同樣一部車,但派駐新巴66,只要客量唔係差太遠,已足以令收入增加。比著閣下係巴士公司,衡量過經濟因素後,二擇其一,會寧願將「短車」派喺新巴2A、91呢類線,定係加經「赤柱市場」嘅全新新巴66?
洗手、洗手、洗手!
 樓主| tzuyu.taiwan 發表於 2018-6-28 10:23 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2018-6-28 07:26
因為你涉及加車

宜家平日同星期六往返赤柱同銅鑼灣,只有港島專線小巴40系同新巴63選擇
前者收費高昂,後者路線迂迴、班次疏落
巴士公司多年前已建議取道香隧嘅新巴65取替新巴63、提升至每日全日服務,便利居民
後尾點解無法實行,閣下身為南區居民、資深版友,相信比任何人更清楚
城巴260加停「堅拿道西」巴士站,巴士公司唔係冇提出過,相關建議甚至曾喺某年rpp出現過。如果做到嘅,一早應該做啦。不過,真係唔好當對家哋係傻、唔知你諗緊啲乜;後尾結果如何,相信閣下早心知肚明。
問題係,如果每次有類近建議都「被撤回」,靠住條新巴63,真係可以留到班客搭巴士由赤柱往返銅鑼灣?小弟突然發現到,同樣係南區,其實存有大量直達銅鑼灣嘅巴士線,只係無奈香隧道路網絡嘅設計所限,無法係嗰度設立涉及赤柱巴士線嘅轉乘站,好好利用之做到轉乘。
而同時,小弟一直希望有赤柱巴士線經停灣仔一段電車路,所以就突然諗到,不妨將城巴6X改經電車路,同時喺香隧跑馬地出口設立轉乘點,俾乘客坐新嘅城巴6X,方便咁轉車往返銅鑼灣,以傍敲側擊嘅方式,等巴士攻入銅鑼灣市場,同時,當然,亦令灣仔市中心有直車往返馬坑、赤柱
洗手、洗手、洗手!
kay 發表於 2018-6-28 10:28 | 顯示全部樓層

tzuyu.taiwan 發表於 2018-6-28 10:01
本人固然知道齋入馬坑、唔入赤柱嘅全日巴士線唔會夠客

容許本人再強調一次,新嘅新巴66由馬坑「赤柱廣場 ...

將閒置資源調去需求大既線
或者拎去曬太陽節省成本有咩問題

何況新巴有講過
66非繁唔開,D車會去14加經馬坑

當年14/66係綑綁重組

馬坑居民非繁唔多用66,但又想去港島東

佢地係同意66取消非繁+6/14非繁入馬坑

你簽名檔話自己係愚見,真係好愚見

與其學人寫千字文包裝愚見

不如寫一份簡而精的高見好過

評分

參與人數 2aPower +1 HugeC +10 收起 理由
10598C + 1 + 5 叫佢唔好再派膠寫埋啲令人打冷顫嘅千字文.
YY487 + 5 真係好愚見

查看全部評分

世界很簡單 人類很複雜
 樓主| tzuyu.taiwan 發表於 2018-6-28 10:40 | 顯示全部樓層
kmb71k 發表於 2018-6-27 23:35
新6X同260灣仔區途經地方太接近, 搞到260無優勢可言, 雖然赤柱走線不同, 但絕對相信會拖低260客量, 真係唔 ...

據本人所知,城巴260灣仔客佔比整體其實唔太高,比重甚至比城巴6/6X為低,而且都係以往返灣仔北通勤嘅南區居民為主
因為條線主打遊客
新城巴6X深入灣仔東、灣仔中心,同城巴260做緊嘅根本係兩班客
何況,經重組後,新城巴260延長至「中環(5號碼頭)」,定位更見清晰,成為一條徹頭徹尾嘅南區旅遊線
洗手、洗手、洗手!
YY487 發表於 2018-6-28 20:37 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
YY487 發表於 2018-6-28 21:04 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
kay 發表於 2018-6-28 21:17 | 顯示全部樓層
YY487 發表於 2018-6-28 21:04
66 全日時:
6 市集 - 赤柱峽 - 淺水灣 - ...
66 馬坑 - 舂坎角 - 淺水灣 - ...

其實樓主都計漏野

66全日個陣,非繁班次係20-30分
6號取代66個陣,假日係車海班次

當日區議員要求6號要去觀馬樓U TURN

署方開頭係建議赤柱廣場U TURN,但區議員話有D馬坑居民行好遠

而6號拖慢,D客要快搭6X/260,城巴又無損失,新巴又開少D車,14又經赤柱廣場

呢個算係少數難得平衡各方利益既建議
世界很簡單 人類很複雜
 樓主| tzuyu.taiwan 發表於 2018-6-29 10:18 | 顯示全部樓層
YY487 發表於 2018-6-28 21:04
66 全日時:
6 市集 - 赤柱峽 - 淺水灣 - ...
66 馬坑 - 舂坎角 - 淺水灣 - ...

抱歉,小弟仍然忍唔住要問
閣下點樣由以前走線下唔夠客
證明到現今走線下會唔夠客?
起碼喺重組方案下,兩線同樣做到赤柱廣場、赤柱市場兩大「客倉」
更何況,重組後,兩線同樣會調整至大部份時間每20分鐘一班
係,相比目前,新巴66用車係多咗1部,但城巴6係少用咗2部車
就第二點而言,閣下甚少有正面回應

而且容讓小弟再重申一點:小弟充分明白唔少版友對呢份計劃單單「新巴66」嗰部份不滿。但係小弟務必強調,新巴66喺重組方案下有咁嘅安排,完全係希望確保呢份方案俾到居民充足補償,從而獲取佢哋嘅支持。要留意,如果當區冇反對,對於新巴66削減班次至全日30分鐘/班,又或改道但維持現有班次,甚至取消服務,本人都冇異議,前提係,唔會因為呢部份而令整份方案被拖垮
洗手、洗手、洗手!
kay 發表於 2018-6-29 10:25 | 顯示全部樓層

tzuyu.taiwan 發表於 2018-6-29 10:18
抱歉,小弟仍然忍唔住要問
閣下點樣由以前走線下唔夠客
證明到現今走線下會唔夠客?

唔關走線事
係無咁多人口去SUPPORT開埋66非繁
世界很簡單 人類很複雜