hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [屯馬線通車] 慈雲山跨區線建議 (油尖旺、深水步、荃葵) ...
開啟左側

[屯馬線通車] 慈雲山跨區線建議 (油尖旺、深水步、荃葵)

S3BL100 發表於 2018-7-2 10:56 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

屯馬線通車後,預料巴士來往黃大仙、土瓜灣、紅磡及尖沙咀之間,巴士的佔有率將會顯著下跌。
建議藉此契機,抽調資源,改善慈雲山、富山往來其他地區的巴士服務,
縮短來往其他地區的車程,增強巴士的競爭力。

建議詳情如下:

1.
建議來往富山至尖沙咀的 5 號線減至繁忙時間每 10 分鐘一班,
基本班次減至 12-15 分,上午往富山、傍晚至深夜往尖沙咀減至 20 分鐘一班,
減車四輛,抽調其中三輛,以 2F 分支線名義開辦特快班次

2C 慈雲山北 <-> 長沙灣深旺道
途經:富山、鑽石山、黃大仙,不停站直達南昌街、富昌邨

服務時間:

星期一至五
慈雲山開
0645-0805 20
0805-2135 30
長沙灣深旺道開
0700-1730 30
1730-1830 20
1830-2230 30

星期六、日及假期
慈雲山開
0700-1100 30
1100-1800 20
1800-2130 30
長沙灣深旺道開
0800-1300 30
1300-2100 20
2100-2300 30

全程收費:$6.8;南昌街往深旺道 $5.8,黃大仙站往慈雲山 $5.1

配合 2C 開辦,2F 將調整班次至每 15-20 分一班,與 2C 提供聯合班次。
假日 2C 每 20 分一班時段,兩線慈雲山北梅花間竹每 10 分一班開車,同時取消 2F 平日特別班次

2C 可縮減慈雲山往來深水步行車時間約 10 分鐘,並提供全日往返斧山道至深水步的公共交通服務

另配合 5 號線削減班次,28 號線亦同時削減非繁忙時間班次,
15/20 分鐘時段兩線於尖沙咀碼頭梅花間竹開出

---

2.
建議取消 3B,原有乘客可改乘 5、11K、21 或屯馬線,並增設 5 <-> 11K/15/21 轉乘優惠,
補償來往斧山道至下路的乘客

抽調其中兩輛巴士,撥入 5C,並延長 5X 服務時間,爭取往來慈雲山及尖沙咀乘客回流,收費及定線不變:

星期一至五
慈雲山開
0700-0720 20
0720-0820 15
0820-1300 20
尖沙咀碼頭開
1545-1805 20
1805-1920 15
1920-2340 20

星期六、日及假期
慈雲山開
0900-1100 20
1100-1300 15
尖沙咀碼頭開
1545-1705 20
1705-1820 15
1820-2300 20

---

3.
3B 取消後其餘七部巴士,撥作開辦 40 分支

40C 慈雲山中 <-> 荃灣如心廣場
途經:富山、鳳德、黃大仙、長沙灣、美孚、葵涌道

服務時間:

星期一至五
慈雲山開
0640-0700 20
0700-0830 15
0830-1930 20
荃灣如心廣場開
0700-0800 30
0800-2300 20

星期六、日及公眾假期
慈雲山開
0650-1850 20
荃灣如心廣場開
1000-2300 20

全程收費:$8.8;饒宗頤文化館往慈雲山 $6.4;美孚往荃灣 $6.4

40C 開辦後,方便慈雲山、富山來往荃葵,亦大幅縮短慈雲山、黃大仙往來長沙灣所需時間。

---

4.
建議 11 線縮短至黃大仙,並視乎客量變化,大幅削減至
基本班次每 20 分鐘一班,繁忙時間每 15-30 分一班車,
並削減巴士六部。

同時,1 號線調整逆向班次,減車兩部,兩線合共抽調三輛巴士,
以便提升 3X 線至全日服務,縮短慈雲山來往旺角、油麻地及佐敦所需時間。
總站遷往尖東麼地道,回程旺角站後不停站直達彩虹道。

服務時間調整如下:

星期一至五
慈雲山開
0700-0740 20
0740-0810 15 (* 0810 班次不再途經富山)
0810-1630 20
1630-1900 30
尖東麼地道開
1230-2230 20

星期六、日及公眾假期
慈雲山開
0930-1830 20
尖東麼地道開
1230-2230 20

配合 3X 0810 班次不再途經富山,建議從 3X 及 203E 各抽調一輛巴士,
開辦 203X 線,從彩虹單向開往中港碼頭,經富山、蒲崗村道,
彩虹道後不停站直達太子站,經尖沙咀前往中港碼頭,彩虹開 0750 0805

同時,3C 削減非繁忙時段班次至每 20 分鐘一班,
非繁忙時間逢 00 20 40 分從慈雲山開出,分別與 3X 及 2F 提供每 10 分一班梅花間竹班次。

---

歡迎提供意見。
fb.com/scientisthk2usa/
10598C 發表於 2018-7-2 12:47 | 顯示全部樓層

2C行富山,特快效果成疑

另外2F會唔會考慮同2B聯合班次服務橫頭磡?

而慈雲山本身有慈荃,反而過沙田冇車,會唔會考慮沙田車多過荃葵線?

另外RDP已有203X
miklcct 發表於 2018-7-2 19:39 | 顯示全部樓層

如果呢啲九龍市區巴士線做唔到非繁10分鐘一班,其實都唔需要開嘅啦,因為等車重耐過落鑽石山轉地鐵。
去新界嘅特快就15分鐘一班都重可以,再疏都只會變成執雞線,山上無人搭。
進智公交
kmb71k 發表於 2018-7-2 20:10 | 顯示全部樓層

而家2F客量叫做中規中矩
深水埗往返鑽石山黃大仙更有214做緊
無謂開條只係快少少既路線相互搶客
只會兩敗俱傷
仲要去埋啲到喉唔到肺既富昌邨
真心唔覺得會吸到啲咩客

另外仲有我講過都唔知幾多次
麼地道已經冇位
成日乜嘢路線都擺麼地道
麼地道總站好大咩?

仲有既係
減5號班都可以講得通
我唔明減28班做乜嘢
屯馬線又去唔到樂華山頭
又去唔到牛頭角

至於減11班到半小時一班係過火咗
減20分一班真係乜都夠

始終屯馬線唔經佐敦一帶

減1號班更加無厘頭
又係屯馬線唔受影響既地方
做乜要佢交數?

以上回應,是否可行?是否合適?
 樓主| S3BL100 發表於 2018-7-3 00:22 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2018-7-2 12:47
2C行富山,特快效果成疑

另外2F會唔會考慮同2B聯合班次服務橫頭磡?

其實落山方向,只要唔走入鳳德道,行富山同 2F 內街落山分別真係好少。
而且如果再開多條深水步線,真係無乜理由唔做富山

沙田線我本身都有其他諗法,尤其是上次 castanopsis 版友提出改 89B 的建議之後。
其實有寫低左少少,心目中係搵 82X 去改,
但一定唔會係同巿區線拉埋一齊做,而且要睇下我有無時間 post,近排有幾個 idea 都雪藏緊

我知 RPP 有 203X,但只得一班而且係行亞皆老街,我建議改行太子道西兼去埋尖沙咀
 樓主| S3BL100 發表於 2018-7-3 00:29 | 顯示全部樓層
kmb71k 發表於 2018-7-2 20:10
而家2F客量叫做中規中矩
深水埗往返鑽石山黃大仙更有214做緊
無謂開條只係快少少既路線相互搶客

2C 去埋富昌邨,一來係想做埋填海區來往石硤尾同黃大仙(擺明搶 702),
二來咁行深入 2F 相對唔就腳的地方

三來長沙灣交俾條收 $8.8 的 40C

客量?富山而家根本無車落深水步,慈雲山亦因太慢而倒左唔少客落小巴轉地鐵。
開多一條分支去做呢班客,滿足需求,吸引乘客回流,有咩問題?
起碼 2C 前景好過 3B 5 好多

留意 28 我只係減逆向班次,以 28 今日客量分布,就算減車都最多減得一部。
但好似早繁返樂華呢D唔多客既時段,真係好好地同 5 仔夾班次仲好

同樣地,1 仔都係減逆向班次為主,同埋要放 quota

至於條 11,半小時一班都係講緊逆向,即係上午返黃大仙、黃昏至收車出九龍站。
問心,有 9 14 26 203E 做替代品,上路去九龍站可以直接坐去柯士甸站唔使轉車,
客量點都會受影響的前提下,先陰乾果條點都會係 11

總站位想變出來就有架啦,係得你先成日捉住總站位問題來講,
麼地道仲未去到爆到好過份的程度

10598C 發表於 2018-7-4 20:42 來自手機 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2018-7-3 00:22
其實落山方向,只要唔走入鳳德道,行富山同 2F 內街落山分別真係好少。
而且如果再開多條深水步線,真係 ...

咁2C回程會唔會慢過行鳳凰嗰邊?定係反正2F有3C補橫頭磡,不如2C行鳳凰,2F改行富山啦
kmb71k 發表於 2018-7-4 22:05 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2018-7-3 00:29
2C 去埋富昌邨,一來係想做埋填海區來往石硤尾同黃大仙(擺明搶 702),
二來咁行深入 2F 相對唔就腳的地方

三來長沙灣交俾條收 $8.8 的 40C

客量?富山而家根本無車落深水步,慈雲山亦因太慢而倒左唔少客落小巴轉地鐵。
開多一條分支去做呢班客,滿足需求,吸引乘客回流,有咩問題?
起碼 2C 前景好過 3B 5 好多

留意 28 我只係減逆向班次,以 28 今日客量分布,就算減車都最多減得一部。
但好似早繁返樂華呢D唔多客既時段,真係好好地同 5 仔夾班次仲好

同樣地,1 仔都係減逆向班次為主,同埋要放 quota

至於條 11,半小時一班都係講緊逆向,即係上午返黃大仙、黃昏至收車出九龍站。
問心,有 9 14 26 203E 做替代品,上路去九龍站可以直接坐去柯士甸站唔使轉車,
客量點都會受影響的前提下,先陰乾果條點都會係 11

總站位想變出來就有架啦,係得你先成日捉住總站位問題來講,
麼地道仲未去到爆到好過份的程度

你搵1同28減車來成就你開線
減出嚟啲車又唔係原來地區受惠
批准你減車就怪

麼地道總站唔爆?
而家總站尤其繁時啲車多到坑位同埋鋸齒位都泊晒巴士
個個站頭最少兩三條路線
咁都仲叫有位?

以上回應,是否可行?是否合適?
 樓主| S3BL100 發表於 2018-7-4 22:53 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2018-7-4 20:42
咁2C回程會唔會慢過行鳳凰嗰邊?定係反正2F有3C補橫頭磡,不如2C行鳳凰,2F改行富山啦 ...

2C 2F 對調都有考慮過, 但留意 2C 我係做緊基本班次 30 分一班,而 2F 做緊 20 分一班,
係週末假日中段大家先一齊 20

仲有就係,兩條線深水步覆蓋有唔同,2F 仲要留低做長沙灣,
如果 2F 調左去富山,40C 又行富山上落,鳳凰新邨一段會無車落長沙灣

根據我睇過的 youtube 片推算,上山方向 2C 最多都係慢一兩分,
2C 兜埋富山,慈雲山都仲會快過 2F,但如果 2F 做富山,結果會同今日慈雲山一樣,太慢

多一事不如少一事,2F 唔改路就算

樓主| S3BL100 發表於 2018-7-4 23:04 | 顯示全部樓層

kmb71k 發表於 2018-7-4 22:05
你搵1同28減車來成就你開線
減出嚟啲車又唔係原來地區受惠
批准你減車就怪

28 係減班而唔係減車,而且係減逆向少客方向班次,目的係同 5 仔夾,而唔係交車開新線。

條線而家淨係靠樂華牛頭角都過九成載客率,你估我會減順向班次?

而家尖碼開出的 5 仔同 28,大半條線服務範圍一樣,但夾唔到班次,你覺得好理想?

真係減到車出來,都係會拎去俾 28 順向開多一兩班,
或者整條 28X,彩福 - 牛頭角 - 啟祥道 - 土瓜灣 - 尖沙咀,
回程原線 - 世運飛橋 - 彩盈 - 樂華,上下繁單向兩班,唔會拎去黃大仙區

滿意未?

至於 1 仔,都話左好大程度係要放尖沙咀段彌敦道 quota,但事實係逆向都有減班空間。
乜而家因為一個方向多客,所以少客方向都唔減得班?

況且 1 仔同 3X 都係做緊黃大仙區,用十八區計係同區

尖東麼地道總站問題,而家仲有個後備站位。
3X 又唔係咩密車線,得 20 分一班。
成日用總站問題反對人,你有無更好的建議?
仲有邊個總站,行車時間差唔多,又做到尖沙咀?定係驚總站無位就索性唔開,連乘客需求都唔理?