hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) [新聞] 港人無禮貌   學者:因為壓力大 ...
開啟左側

[新聞] 港人無禮貌   學者:因為壓力大

art0925 發表於 2006-6-22 10:44 | 顯示全部樓層

Because of Pressure therefore, you can be rude to people....this is just an excused...(i have pressure almost everyday at work too, but I don't treat people like this, this is rather an issue on how you brought up by your family.

原帖由 053h4 於 2006-6-21 22:27 發表
講真, 在香港, 有唔少人利用人的同情心犯事
又有唔少人因壓力大發人脾氣....

所以, 本人雖不認為這是沒有禮貌的借口
但卻是一個重要的原因...

以個人經驗, 回歸前香港人比較禮讓
Dennis34 發表於 2006-6-22 11:22 | 顯示全部樓層
原帖由 poly43092 於 21/6/2006 11:54 PM 發表
仲有,依家d人又好「崎」ga,你有時行行下街,無la la面對面會有人「眼掘掘」掘你。一係有時你有一兩聲咳,企或坐係隔離果個又可以「眼掘掘」掘你。有時搭車卡過卡,d人企或坐響卡與卡之間的位置(我指東鐵MLR,好窄ga ma),已經唔o岩la阻塞通道,你叫借一借,佢有眼會「借左聾耳陳隻耳」叫幾次都扮聽唔到,有時聽到,到你行時佢下會「眼掘掘」掘你

小弟近年亦發現有這「崎」形情况,回歸以前都不如現在嚴重。
正如閣下所指的一樣,
不少人都會無故對別人作含有敵意及不尊重的行為,
如對人眼掘掘、你咳我我咳你、甚至細聲用一兩隻字辱罵路過的人
在不少的公共場所日日都見不少。

小弟從多方面的觀察得出以下看法:
原因可能是人的壓力大,加上現今社會有不少人欠缺道德、禮貌等的觀念和
過於自我中心,自私。(不論學歷、收入和地位)
這些原因集合起來,正好使不少人以一些小行為攻擊別人以作發洩,
甚至使部份人心理有問題,無故攻擊別人以取得快感和滿足感,
實行把自己的快樂建於攻擊別人之上,情况可怕。

而被攻擊的受害人不少是看似善而不惡、衣著普通而不太時髦(並非完全落伍),
和從外地來港的少數族羣。
這亦反映現在的不少香港人愛欺善怕惡、欠包容心和對不過於追潮流的人有看不起的心態,
難怪近年社會經常有不同的人在一些社會事務上有嚴重對立並互相攻擊。

長遠下去而情况仍不改善的話, 港人無禮貌最終使本港的社會氣氛腐化,
不同的人難以相容和合作,使外國對本港的印象更差和令競爭力減弱,
損失的最終是整個香港的市民。
希望香港的市民反省下,和政府多加強對新的一代至所有人的道德教育。
九巴AVG=B9之中嘅"病毒"
Dennis34 發表於 2006-6-22 11:42 | 顯示全部樓層
原帖由 art0925 於 22/6/2006 10:44 AM 發表
,but I don't treat people like this, this is rather an issue on how you brought up by your family

無錯,家庭的教育和父母的行為對於我們每一位的成長相當重要,
若十多年來無父母的良好行為和教導影響下,
今日的小弟都可能如部份的人一樣很愛攻擊人和無禮。

可惜,現今社會過於講求利益,對家庭教育卻不重視。
難怪社會上有人身為父母,卻其身不正,
教壞子女不用理會別人的感受,甚至做壞事來得利益,
(例子亦可在不少的新聞中找到)
最終使社會充斥不少不良風氣。
港人無禮貌,亦正由此起!
實在可悲!
九巴AVG=B9之中嘅"病毒"
Ketsu 發表於 2006-6-22 12:28 | 顯示全部樓層

原帖由 Dennis34 於 2006-6-22 11:42 發表

無錯,家庭的教育和父母的行為對於我們每一位的成長相當重要,
若十多年來無父母的良好行為和教導影響下,
今日的小弟都可能如部份的人一樣很愛攻擊人和無禮。

可惜,現今社會過於講求利益,對家庭教育卻不重視。
難怪社會上有人身為父母,卻其身不正,
教壞子女不用理會別人的感受,甚至做壞事來得利益,
(例子亦可在不少的新聞中找到)
最終使社會充斥不少不良風氣。
港人無禮貌,亦正由此起!
實在可悲!

老實講
其實上果代可能仲多有禮貌同有修養既好人呀
但係有d 可能係出自冇乜管教既家庭
因為上果代既人好多都要為口奔馳
甚至好細個就要出黎做野
可能佢地一早要出黎面對社會
所以心智就比較早熟啦
真係連我阿媽都話啦
「我(佢自己)夠係屋企長大囉
我夠冇乜點俾人教囉
又唔見我學壞?
(以為好多人都認為
響屋村長大既細路係好易學壞既)
呢d 都好睇果個人識唔識諗
同埋群埋班乜野人既o者」

或者而家班細路家陣太幸福喇
想要乜野都有
(早排先聽到話有小學女生返學用Dior香水!)
而且家陣乜都講人權、問責
又唔用得體罰
(有時根本係想罰個學生都難)
d 細路有d 乜野唔滿意個老師
就即刻pot到佢暈
你同佢地講禮貌?
佢地可能會問下你「禮貌」值幾多錢啦
不過有個情況佢地就同你講禮貌喇
就係當佢地俾錢買野/使用服務果陣
佢地就要服務員對佢地有禮貌喇
(因為「顧客永遠是對的」嘛)

雖則咁係唔妥
但響而家既社會
冇禮貌亦有一個值得體諒既地方
你睇下家陣我地呢個「神聖既香港政府」
同埋好多香港既公營機構
周不時都搞左一大堆大頭佛出黎「娛樂」下市民
所以你仲想市民同佢地講禮貌?
我諗市民唔口頭對佢地既家人甚至「祖宗」
作出「深切」既「慰問」
佢地都叫有收養架喇...

有時候唔係唔想講禮貌
而係有時咁做真係分分鐘俾人恰到上心口
我試過早排搞寬頻既問題
我咪又係講禮貌囉
結果...人地咪拖得就拖囉
最終我咪又係要發火剷人先搞得掂...

有時你對一d 野越有禮貌
咪越顯得你越冇火囉
你越冇火既
人地咪拖住你先囉
唔係話對住乜野都唔好講禮貌
但我覺得真係唔好所有野都係有禮唔係又貌囉
咁樣分分鐘顯得一件明明係人地犯錯既事
變成好似係自己有錯咁架咋
蝕底既咪又係自己...
Abusing dead rule -> Denial of reality
gsrc0525 發表於 2006-6-22 15:24 | 顯示全部樓層
原帖由 大聲公 於 2006-6-22 02:46 發表
香港人有咁大壓力,做樣樣野都話要快,
個個都好似唔夠時間用咁,見到人地d野跌晒落地
就可能會咁諗:自己已經好忙la,仲要嘥時間幫人地?!

其實d人多數都係顧自己唔理人地點,
工作壓力大,無計,無非都係為左搵錢,
寧願多d工作搵多d錢都唔要嘥時間幫人地手
對生活節奏緊張o既香港人黎講,幾秒鐘都係寶貴o既時間

純粹個人意見

是啊。
香港人除了工作壓力大之外,
還做任何事情都講求快捷,
他們還以金錢利益為大前提,
把「這些沒有報酬的東西還有甚麼價值去做呢﹖」「如果我幫他人的話會遲到了。」「時間金錢利益收入才是萬能的,將來才有一個好好的物質生活」作為不幫助他人的藉口,

事實上本人有一次很趕時間,
當時本人遠距離看見一個年約70歲的婆婆於青衣地鐵站A出口附近的行人天橋掉了約20個的橙,
那兒更加有大量人出入,
但卻沒有人能幫助她,
反而繞路而行,
當本人接近她時聽到一名路人說:「你掉東西是您自己不小心的錯,是你的責任的」,
於是本人把她的橙全部拾起來放進他的袋子裡,
事後只有婆婆才開口跨讚本人,
其他路人卻一聲不出地經過了我們的身旁了。

另外有一次本人於一個星期六的傍晚6時正乘地鐵由東涌返回青衣,
但在青衣站列車將開門時看見一大群人在月台候車,
於是本人在下車時被一大群人湧進車廂,
更使本人被迫退後到車廂較後的地方,
於是在列車關門前一刻便立刻衡出車廂,
這樣本人便證明了香港人是很不禮貌的,
經常以趕時間為藉口來做一些不禮貌的行為。
2+2 = 2*2 = 3+1 = 5-1= 2^2 = sq16 = 4
Ketsu 發表於 2006-6-22 16:17 | 顯示全部樓層
原帖由 gsrc0525 於 2006-6-22 15:24 發表

是啊。
香港人除了工作壓力大之外,
還做任何事情都講求快捷,
他們還以金錢利益為大前提,
把「這些沒有報酬的東西還有甚麼價值去做呢﹖」「如果我幫他人的話會遲到了。」「時間金錢利益收入才是萬能的, ...

你冇計架喇
樓上都有人講過啦
家陣係有唔少人利用人地既同情心黎做壞事
搞到家陣d 人唔敢亂咁做好人
至少家陣你行出去
你可以問到人地借手機一用都算係奇蹟...

不過你話果個路人講既野
又的確過份既
你唔幫阿婆咪算囉
你使唔使仲踩多腳先?

家陣做香港人係好有壓力架喇
你做好人難
做壞人又唔易
有禮貌又唔妥
冇禮貌又唔得
真係乜都好似唔o岩咁
你話點死?
Abusing dead rule -> Denial of reality
fungch 發表於 2006-6-22 20:15 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2006-6-22 20:40 | 顯示全部樓層
cu5437 發表於 2006-6-22 23:46 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
kychung 發表於 2006-6-22 23:46 | 顯示全部樓層

今日出街時見到一件事
令我覺得香港人未至於大家講到咁差

今日響一條天橋度見到落對面馬路果邊條樓梯度
有個女仔坐左響度
本來我都唔知發生乜事
之後當我行近些少
就見到呢個時候有另一個男仔響樓梯下面
拎住對鞋行上黎俾番個女仔
仲好細心咁問下個女仔有無咩事
(我估個女仔係落樓梯時踢甩左對鞋
而對鞋跌左落樓梯)
雖然陰謀論者可以話個男仔想識果個女仔