hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 31M, 39M, 235M, 248M, 249M 客量如此高企,九巴有冇檢 ...
開啟左側

[問題] 31M, 39M, 235M, 248M, 249M 客量如此高企,九巴有冇檢討

s3n370 發表於 2018-7-18 20:32 來自手機 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2018-7-18 15:30
海濱仲有404M既

的確本身西約荃景圍轉荃灣線係順住去

搭巴士一程過的話,就算慢過鐵﹙唔太過份的話﹚都有客肯制啫。
同樣要轉車,有得揀,時間又差不多的話,係客都揀密車果面啦

再加上如上面話齋,做短途接駁仲好賺。巴士公司唔會大意欲做大條九龍線谷接駁啦。頂多夠做直達客咪算囉
樂仔〞 發表於 2018-7-18 21:00 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2018-7-18 12:12
30X荃景圍唔太buy,而家好多時靠執雞,盤數唔得預咗
234X轉咗大車,仲間唔中出少一架,都仲係唔得就有啲 ...

30X 當年比堆碌神碌到班客寧願搭 234X 都唔搭 30X
就算而家班司機幾乎走哂,班客都已經唔會返轉頭
除非 30X 改加快走線,但似乎以佢客源就好似無乜位適合飛起
樂仔〞 發表於 2018-7-18 21:03 | 顯示全部樓層
GU9338 發表於 2018-7-18 00:47
32 33A 37 共通點係回車慢、收費平 , 所以盤數先一塌糊塗
41A 回車時間同上面堆線相若 , 但成績係好睇好多 ...

其實沙田同荃葵青好多條對外線都收得太平 ...
同樣行車時間,屯門元朗嗰堆都可以行到一單,但起碼收貴一倍
所以九巴無心搞都唔出奇 ...
238X 發表於 2018-7-18 21:25 來自手機 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2018-7-18 12:18
至弊係238X繁時好搵,但非繁時可能雙向運凳呢
橫龍街工業區規模遠不及柴灣角
去到再遠啲,比如眾安街,外 ...

證明你係無喺嗰個時段搭過 238X 喺度齋吹。日間都有三幾十人來回的。
tonychow 發表於 2018-7-18 22:30 來自手機 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2018-7-18 20:00
我一向都覺得九巴如果冇心使荃景圍快,真係不如犧牲少少荃灣市,30X荃威麗城大涌道咁玩好過
荃景圍咁行走 ...

荃威、荃灣中心行落荃景圍天橋其實好遠,未必追得切架車。
如果唔係麗城上公路,成個荃景圍唯一得益係稍為密嘅班次同無咁大機會收車(但我就唔信九巴改快唔減車)。但地鐵站上山無咗一飛,搭車搭耐咗(搞到好似之前 A29 咁),仲要係見到路口唔入去要兜路果款,觀感好差,回程僅餘客都有機會倒走埋。
到時地底見,荃灣中心仲有平過 39M 嘅小巴,九巴由 $8.9 即刻 downgrade 做 $0。
miklcct 發表於 2018-7-18 23:37 | 顯示全部樓層
樂仔〞 發表於 2018-7-18 21:03
其實沙田同荃葵青好多條對外線都收得太平 ...
同樣行車時間,屯門元朗嗰堆都可以行到一單,但起碼收貴一 ...

36B由梨木樹去佐敦咁長途先收6.8其實唔合理,我認為起碼要8.4先合理(車費等級表上限9.4)。
進智公交
Snoopy@FB8617 發表於 2018-7-18 23:42 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2018-7-18 19:52
上繁荃灣站都好多客轉自各條邨巴/小巴/巴士,長期都人頭湧湧,落到月台都係多人等
平日非繁人少好多,揀 ...

咁上繁都唔掂既就真係等摺...
需求集中地高既情況下其實肯出架車已經得

其實而家非繁老九繼續無痛放血都吹佢唔脹
但車有車開,人有人唔搭
唔係好事je...
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
GW4866 發表於 2018-7-18 23:54 | 顯示全部樓層
GU9338 發表於 2018-7-18 00:47
32 33A 37 共通點係回車慢、收費平 , 所以盤數先一塌糊塗
41A 回車時間同上面堆線相若 , 但成績係好睇好多 ...

32比起33A/37回車唔算慢瓜
32衰在無客同重疊
打開門,行出去,去遠啲!
GW4866 發表於 2018-7-18 23:58 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2018-7-18 23:37
36B由梨木樹去佐敦咁長途先收6.8其實唔合理,我認為起碼要8.4先合理(車費等級表上限9.4)。
...

條36B回程兜到2036,收$8.4既你係特快先講啦
隔離35A都只係$7.7

又唔見你講934/5/6收$18,遠咁多既大西北960只係收貴兩三蚊$20.8
GW4866 發表於 2018-7-19 00:07 | 顯示全部樓層

rusf101001 發表於 2018-7-18 01:52
半粒鐘吹水咩
235M安蔭上車都要20分鐘先落到葵芳
10分鐘葵芳到尖沙咀

吹水到...睇龜龜個網葵芳去尖沙咀都要21分鐘,計埋上上落落半個鐘都有
235M清晨/深夜或者做到三個字內行哂全程,其餘普遍都要4-5個字,繁時自己再加

話葵興轉上落天橋行得更遠,分分鐘慢過葵芳轉

結果,根本M車轉鐵出尖咀最快都要9-10個字
已經無計到等兩次車時間
35A正常交通情況一個鐘都到,只係慢上述2-3個字
轉鐵唯一好處係求穩定