hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) 2018十大最佳航空出爐 國泰居第六
返回列表 發新帖
開啟左側

2018十大最佳航空出爐 國泰居第六

053h4 發表於 2018-7-23 18:13 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
JX9097 發表於 2018-7-23 18:40 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2018-7-23 18:13
我覺得其係顧客要求太高

顧客要求過高係事實
但國泰自身存在問題亦係事實
053h4 發表於 2018-7-23 19:18 來自手機 | 顯示全部樓層
victor.wai 發表於 2018-7-23 21:33 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2018-7-23 18:40
顧客要求過高係事實
但國泰自身存在問題亦係事實

國泰一向宣傳自己係Premium carrier去吸引顧客,同一時間要靠吸納更多transit passenger去做大自己個hub再而提供更頻密嘅班次同目的地,問題就出現啦

要做更多transit passenger, 就要用更短嘅connection time較直航更低嘅價錢去吸引海外旅客嚟香港轉機,同一時間,因為直航較為方便亦都因此可以收香港客收得貴啲,理論上以香港散客去補貼返嗰班transit passenger嘅成本,甚至掙得更多 (所以有板友之前見過由廣州經香港仲平過香港直航),LCC嘅出現就打破左國泰Pricing嘅merchanism, 香港散客覺得cx收太貴轉坐LCC, 冇左呢班人, 國泰就係咁開始出事喇

有板友話3-4-3係主因真係唔敢認同,一個街客(不是飛行常客, 飛機迷)佢要買飛, 上sky scanner理所當然(至少大部份人係) 係睇價錢為先 (其次其他因素 e.g. 時間),當3-4-3嘅競爭對手以至成個市場趨勢都係提供到一個更平嘅價錢,有人會因為咁繼續坐CX嗎? 就算係刻意宣傳3-3-3,呢個唔太會係大眾會concern嘅一點,冇理由為左面子而自挖墳墓

另外,國泰除左炒油之外,內部架構、工作效率都有好大嘅改善空間,大公司冇辦法,以前好境睇唔出,依家逆境就暴露曬出嚟

Cut Cost唔係一件壞事,但唔係一方面收得貴一貴, 到頭嚟cut比客人嘅服務, 餐飲, 最應該cut嘅係簡化內部架構, internal process waste, 提升工作效率
國泰呢一次有排痛,既要切合返市場需求,又要保持Prestige brand image同服務質素希望真係睇到成果

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +5 收起 理由
DIH + 1 + 5 英雄所見略同

查看全部評分

superay 發表於 2018-8-12 11:13 來自手機 | 顯示全部樓層
victor.wai 發表於 2018-7-23 21:33
國泰一向宣傳自己係Premium carrier去吸引顧客,同一時間要靠吸納更多transit passenger去做大自己個hub再 ...

我覺得短途機改做17吋座位是可以接受的,呢類航線要同廉航競爭,因為舒唔舒服都係幾個鐘,好多人都係睇價錢,對舒適感要求較低。

長途改17吋就唔大恰當,就算唔係航空迷,坐過不同公司的長途機都可以比較不同旅程下的經歷。
國泰比起其它公司最大優點係舒適,呢種質素,好多其它用777或其它機型的對手係比唔到。(除左A380,但有的公司唔多)
若果成日飛的話正常係會感覺到分别。
呢類航線始終長途,有返咁上下油錢,同人鬥平,國泰好難平過人,唔應該將重心去吸引價錢為先的客人。
據我所知,唔少公司只會買經濟艙,唔會買高級經濟艙比員工出差,但會在選擇航空公司時,願意花多少少選擇較高質素的公司。
亦有唔少人唔介意經濟艙比貴少少,國泰應該將重心放在呢兩種客人。
最後,用航空愛好者的想法去計,17”的座位,比HX甚至UO的座位都迫(A320都有18”)
短途無緊要,但長途若果係用777,真係多左個理由唔選國泰。
concorde3388 發表於 2018-8-12 11:53 | 顯示全部樓層
777 econ用3-4-3已經係大趨勢,好多airlines都轉,包括中東三寶。同樣地787用3-3-3都係主流。唯有寄望波音真係會加闊777X個機艙。
FS1819 發表於 2018-8-12 21:39 | 顯示全部樓層

victor.wai 發表於 2018-7-23 21:33
國泰一向宣傳自己係Premium carrier去吸引顧客,同一時間要靠吸納更多transit passenger去做大自己個hub再 ...

但係講咗咁多年cut cost唔應該cut個客嘅服務,國泰高層都係一於少理,派餐具多隻羹少把刀、整員工餐少粒肉丸呢啲就玩到出神入化,更大嘅問題都唔做嘢,唔好怪人越嚟越對佢冇信心

經濟艙客都係客,未來仲好大機會變高端客,如果依家已經趕客,唔好怪第時冇人鍾意坐國泰
唔講・唔等於・唔做