hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴月票將改為一周期 30 日,另建議設大專院校優惠等 ...
開啟左側

[報刊新聞] 九巴月票將改為一周期 30 日,另建議設大專院校優惠等

michlui0718 發表於 2018-7-18 22:15 | 顯示全部樓層

tonychow 發表於 2018-7-18 19:39
大專院校果個我真係笑咗。
中大拍完 $2 再去搭 72A 鬥得過搭鐵 $1.5 去火炭 $2 去沙田大圍大埔墟轉埋 K12?
...

薄扶林唔一定103既
唔介意行既經地鐵站落電車路搭904/905都算方便,好過970要塞佐敦道
唔嫌慢既仲有101/104/113

不過有幾多人會因此放棄學生半價既鐵
HS1588 發表於 2018-7-18 22:16 | 顯示全部樓層
Haydn 發表於 2018-7-18 22:04
九龍塘呢 (兩間u都係)... 其實去大西北既話 (尤其係屯門),巴士係時間上唔係無得鬥既,city既可以行去畢 ...

以前讀過一排 city住屯門返放學都係city 行去畢架山
不過咁坐既人真係一隻手數得曬, 除非係 cmc 上堂果班
因為段路真係太辛苦, 行落 ac1 要廿分鐘, 但都快過西鐵 15 分鐘
但唔少住屯門都係搭開巴士多, 只係o係美孚/旺東/黃大仙轉鐵

bu 都係鐵轉巴士多, 係 61X 沿線就識係天馬苑落車直接行過去

Charon1999 發表於 2018-7-18 22:55 來自手機 | 顯示全部樓層
係就好,以後唔使忍796X嘅垃圾服務,亦都唔使特登等到有796P先至走 (OwO)b
fatpear 發表於 2018-7-18 23:14 | 顯示全部樓層

hz6751 發表於 2018-7-18 21:29
科大學生(甚至未來的學生)世世代代比綠小洗左腦,平2元都唔識用

未至於呀?小巴係快d,但小巴排長龍嘅時間91M/91P都唔少人搭
fatpear 發表於 2018-7-18 23:20 | 顯示全部樓層
kmb71k 發表於 2018-7-18 20:02
我唔係好睇得明呢句

係唔係指研究緊一張定價較低嘅月票,但該月票就不覆蓋某個收費以上(eg. $15)以上嘅線?
如果係嘅其實係一個好消息,
現時月票定價令真正用得著嘅只有屯元天同北區,
其他區大部份市民都用唔著
Snoopy@FB8617 發表於 2018-7-18 23:27 | 顯示全部樓層
出優惠都要俾人dis
情可以堪
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
FY5856 發表於 2018-7-18 23:31 | 顯示全部樓層

冇咩人討論 30 日個方面
如果真係改做每次買 30 日
咁真係極其不方便
假設今次買既 period 係 1/10-30/10
下次就係 31/10-29/11
再下次就 30/11-29/12
再一次係 30/12-28/1
再下次係 29/1-1/3
真係極其唔 user friendly

反建議
(如果技術上可行既話)
例如 11 月有 30 日,咁 11 月月票一次過買 300 程,月內任用

比起限死 30 日
咁好似仲 user friendly

望番內文,睇到係邊個提出既,咁就算了吧
kmb71k 發表於 2018-7-18 23:45 | 顯示全部樓層
fatpear 發表於 2018-7-18 23:20
係唔係指研究緊一張定價較低嘅月票,但該月票就不覆蓋某個收費以上(eg. $15)以上嘅線?
如果係嘅其實係 ...

其實我比較鐘意而家呢種月票
我而家每個月都有買有用
十程車冇限制搭乜嘢九巴路線都得
因為我每日需要搭唔同車
而我計過我每個月都有賺
希望到時仲有$780呢個任搭既選擇

以上回應,是否可行?是否合適?
bonopun 發表於 2018-7-18 23:57 | 顯示全部樓層
FY5856 發表於 2018-7-18 23:31
冇咩人討論 30 日個方面
如果真係改做每次買 30 日
咁真係極其不方便

月票改30日有效完全唔user friendly, 令到用家要記住邊日到期,連港鐵都唔會唸呢種趕客既方法。實情就係九巴唔想豪1日俾人,但請九巴留意返2月既用家按現行政策都要豪返兩日俾你。

JC8385 發表於 2018-7-19 00:03 來自手機 | 顯示全部樓層

HS1588 發表於 2018-7-18 22:16
以前讀過一排 city住屯門返放學都係city 行去畢架山
不過咁坐既人真係一隻手數得曬, 除非係 cmc 上堂果班 ...

其實搭巴士淨行車時間會快過鐵
就算段路行得耐都仲係有賺嘅
只係龍翔道汀九橋不定時派彩點敢搭
回程更加無可能,又要行上斜又一定要企
咁不如搭返鐵好過

自己試過幾種唔同既選項
唔塞快就一定係上大欖搭C仔
可能因為summer無咗批自私車
265M轉C仔都係好穩定35-40分鐘左右
但9月之後就肯定冇呢支歌仔唱啦