hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴月票將改為一周期 30 日,另建議設大專院校優惠等 ...
開啟左側

[報刊新聞] 九巴月票將改為一周期 30 日,另建議設大專院校優惠等

JX9097 發表於 2018-7-19 00:08 | 顯示全部樓層

咁多間大尊院校入面,最用唔著都應該係樹仁
環顧四周可行範圍,只有108一條咁大把
HS1588 發表於 2018-7-19 00:33 | 顯示全部樓層
JC8385 發表於 2018-7-19 00:03
其實搭巴士淨行車時間會快過鐵
就算段路行得耐都仲係有賺嘅
只係龍翔道汀九橋不定時派彩點敢搭

早繁塞車一定唔會坐畢架山車, 會搭鐵或者出美孚/太子先轉
下繁去到邊都係做閘長, 首選旺角轉村巴, 間唔中先會上畢架山叫四飛
果陣多數上落堂都避到繁時, 所以多數可以去畢架山
如果行行下撞正 2F 都會搭一個站
果陣未有學生回程半價, 唔洗困死等一架車
HS1588 發表於 2018-7-19 00:38 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2018-7-19 00:08
環顧四周可行範圍,只有108一條咁大把 ...

其實好睇拍完兩蚊之後比唔比坐其他車駁落去轉九巴
如果得既話, 落山坐九記車都受惠到既

ahken 發表於 2018-7-19 00:43 | 顯示全部樓層

Charon1999 發表於 2018-7-18 22:55
係就好,以後唔使忍796X嘅垃圾服務,亦都唔使特登等到有796P先至走 (OwO)b

我其實打從第一日九巴出月票, 投票嘅topic已經加埋柴小冇月票, 但柴小仍然無動於衷

咁將中(甚至部分將南)大可以當796系冇到統一番去296系度...

截至2023年3月2日, 已有877累積積分
JC8385 發表於 2018-7-19 00:44 | 顯示全部樓層
HS1588 發表於 2018-7-19 00:33
早繁塞車一定唔會坐畢架山車, 會搭鐵或者出美孚/太子先轉
下繁去到邊都係做閘長, 首選旺角轉村巴, 間唔中 ...

朝早就真係睇實個ETA啦
268X落旺角轉係快但唔係密
都未計荃灣路例行cut線慢車
265M有位坐就搭到大窩口先轉
無咪睇下有冇69X可以轉
hokachung 發表於 2018-7-19 00:53 | 顯示全部樓層
如果Poly都整部九巴2蚊機嘅話,相信好多尖東打工仔lunch time都會入去打個卡
好似半山扶手電梯部港鐵特惠站咁
HS1588 發表於 2018-7-19 01:39 | 顯示全部樓層

hokachung 發表於 2018-7-19 00:53
如果Poly都整部九巴2蚊機嘅話,相信好多尖東打工仔lunch time都會入去打個卡
好似半山扶手電梯部港鐵特 ...

部機只限學生八達通就搞掂啦不過老九就唔知會唔會算死草, 長途線回程半價就唔減比你, 但睇怕都係

lsc04d11 發表於 2018-7-19 06:07 | 顯示全部樓層
bonopun 發表於 2018-7-18 23:57
月票改30日有效完全唔user friendly, 令到用家要記住邊日到期,連港鐵都唔會唸呢種趕客既方法。實情就係九 ...

我反而覺得佢SET 30日係「想」user friendly,學都會票,但建議o個個唔諗起,人地係出一張專用票,而唔係放落八達通
都問過啲friend 如果限死1吧至30號或31號 可能有個星期去左旅行不在港便會放棄唔買 或者2月得28日就唔買  提出者可能為呢個point 諗過 但唔記得左銷售點問題,預售問題同埋上述所講既放落八達通

gu9434@24 發表於 2018-7-19 08:14 來自手機 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2018-7-19 00:08
環顧四周可行範圍,只有108一條咁大把 ...

樹仁都有唔少人係搭108出紅磡轉車 使用率應該還好吧..
HV7025 發表於 2018-7-19 08:29 來自手機 | 顯示全部樓層

bonopun 發表於 2018-7-18 23:57
月票改30日有效完全唔user friendly, 令到用家要記住邊日到期,連港鐵都唔會唸呢種趕客既方法。實情就係九 ...

MTR都會票正正就係呢種玩法,40日有效期,出閘時會顯示邊日到期,唔使記日子咖喎
我覺得咁樣不知幾方便,想要幾時買就幾時,放長假/自己去旅行啲時間就唔買住,完全唔使就佢時間

至於低價月票,如果定價得宜,對市區客絕對係得政
但唔知搭高過指定車資嘅車程,係可以補差價,定係要直接俾全價?