hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 40、290、290A、290B、290X路線重組建議
開啟左側

40、290、290A、290B、290X路線重組建議

214P_world 發表於 2018-7-26 02:13 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

背景唔多講,主要係雙達單泰需求有增、康城選擇少、將南兜將北慢、將北兜山慢、黃大仙兩繁上唔到車、觀荃線需入美孚、做埋將軍澳九龍灣獨市位etc,參考過本板唔同網友以往ge建議整合而成:

40不變。
開240全日康城站開+清半+坑口+寶林+將隧+觀塘道A29三站+只停啟業邨、紅萼樓、沙田坳道、大窩坪2站跟290站位往眾安街、跟40站位往麗城花園,做觀塘道特快+將軍澳九龍灣獨市,去程將軍澳$10.7+觀塘$9.5+290各分段,回程290分段+啟業$6.5+觀塘$5.1。
新290更改走線為290X走線,唯寶康路去程不設站,服務康城、清水灣半島、安達安泰,而不再停經坑口、寶林、寶達,寶達乘客可往安達上落車或乘搭新290X線。
290A不變。
新290B由將軍澳工業邨開經康城+清半直達翠林+康盛(唔做將南)+寶達巴士總站+按新290X路線往荃灣,只設下繁1班。
新290X由寶達巴士總站開往安達安泰返回原線往荃灣,只設上繁2班+下繁1班。
另去程240、290、290A、290B建議彩虹站/坪石邨前落車建議雙向分段$7.0,不過繁時唔知點做到雙向分段+九記唔知肯唔肯

tzuyu.taiwan 發表於 2018-7-26 10:53 來自手機 | 顯示全部樓層

幾欣賞240嘅建議,幾創新,不過要兜埋寶林對於坑口以南乘客嚟講仍然略兜;既然你都食埋40嘅特快客,不如將軍澳段索性坑口直出,相信會令路線更為吸引。順便溫馨提示一下,宜家已經有一條240X線(廣源-葵興站),所以建議你諗下改用其他路線編號。
不過你份建議都有個盲點,就係康翠居民會冇咗半特快直到荃葵嘅快車,而要焗兜安達臣。所以我同時建議新290縮短至寶林,之後維持現有路線(歸根究底,話290系慢、嘈得最勁嘅係坑口以南居民,該線係寶林、康翠一帶其實一直廣受歡迎),無理由俾安達臣要兩條線,需求大就加密新290X
expertuser2004 發表於 2018-7-26 11:51 來自手機 | 顯示全部樓層

290B 全日一班, 290X 全日三班, 290 全日經隧道而山上沒快車只得慢車, 基本已足夠 BAN 成份建議, 邊有可能叫寶達客行上安達搭荃灣線, 而終斷人地快慢選擇權?

再者290系行隧道不一定等於快過行新清, 依家得二條路出一是官塘道老龍, 二是九龍灣megabox德福老龍, 建議中有240即第一走線, 再者轉車站都不保證有位坐未必吸引到寶達客落去等
10598C 發表於 2018-7-26 12:41 來自手機 | 顯示全部樓層

寶達可以落轉車站搭240,咁條新290停唔停康翠?
kmb71k 發表於 2018-7-26 19:55 | 顯示全部樓層
我唔講走線
我剩係想講
4字唔係俾將軍澳用
9字唔係俾觀塘用
以上回應,是否可行?是否合適?
384047x 發表於 2018-7-28 02:03 來自手機 | 顯示全部樓層
又40又240,荃灣好福利wo,不過班次呢?用車呢?唔通240一hr一班?
心繫香港 發表於 2018-7-28 03:22 | 顯示全部樓層

如果有240,觀塘->荃灣終於可以唔洗兜美孚! 總算係好事
 樓主| 214P_world 發表於 2018-7-28 23:30 | 顯示全部樓層
384047x 發表於 2018-7-28 02:03
又40又240,荃灣好福利wo,不過班次呢?用車呢?唔通240一hr一班?

用車就絕對無問題啦,按原定RDP計劃舊290X全日化(咁即係新290 ge 用車啦),而現時舊290 ge 用車可以全部踢晒落去放240,甚至40可以抽一兩部車做埋240都仲得,因為九記可以收貴少少觀塘客,觀塘客又有特快,雙贏。
而240班次應該可以有現時舊290咁密,or再密d
 樓主| 214P_world 發表於 2018-7-28 23:37 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2018-7-26 12:41
寶達可以落轉車站搭240,咁條新290停唔停康翠?

新290當然會停康翠啦~
所以康翠會繼續有290A和新290兩線服務~
心繫香港 發表於 2018-7-28 23:41 | 顯示全部樓層

kmb71k 發表於 2018-7-26 19:55
我唔講走線
我剩係想講
4字唔係俾將軍澳用

2字頭咪得lol