hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 探討以直通運行方式解決E綫收費問題
開啟左側

[其他] 探討以直通運行方式解決E綫收費問題

kitarolo 發表於 2018-8-3 18:34 | 顯示全部樓層

#17 城巴投到蓮塘線
自然又唔同講法,如果
可以喺車廠以外嘅地點
停泊城巴車方便做新界頭班
呢點我承認係忽略咗嘅,否則
就算有廠車載車長去取車,咁
一樣會出現無車長願做嘅問題。

#19 E23A我認為係
搵車長笨囉……上邊先至
話城巴A/E失衡問題無龍運
咁嚴重咋噃。
kitarolo 發表於 2018-8-3 18:36 | 顯示全部樓層
tonychow 發表於 2018-8-3 18:31
回返樓主:其實搭巴士仲有其他轉法,例如 E32 轉 278X ($10.8+$13)、279X 轉 E21 ($15+$8) 等等,唔見得價 ...

呢啲價錢正正係我
建議$27.8特班嘅原因

既然以上方法超過20蚊
仲要等車兩次同埋有機會
中途站上唔到車,咁不如先
試行東涌站即上公路特別班次。
tonychow 發表於 2018-8-3 18:50 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2018-8-3 18:36
呢啲價錢正正係我
建議$27.8特班嘅原因

我覺得一程直過應該要平過轉車而且無轉乘。基於短線每公里係貴過長線好多呢個事實(唔計新城大流水),去遠嘅地方搭兩條短線肯定會貴咗,解決方法係加轉乘。
例如:如果 969C 收 969X 加 722 嘅價,我諗好多人都會話城記揾人笨。
而當速度唔慢嘅 279X 轉 E21 都係收緊 $23 果陣(雖然要過馬路),一條直達 E 線喺我心目中最多值 $23-$4.2+($2~3 唔入青衣快少少)。要收得再貴,只能以 A 線做藉口,不過快同舒服(長勝 A 線成日派直梯)得幾多都成問題。
kitarolo 發表於 2018-8-3 19:04 | 顯示全部樓層

tonychow 發表於 2018-8-3 18:50
我覺得一程直過應該要平過轉車而且無轉乘。基於短線每公里係貴過長線好多呢個事實(唔計新城大流水),去 ...

但係龍運最唔想就係
$17蚊雖然只到東涌,仍可
加$3.5就去到GTC,呢一點
避免唔到就建議青衣停站同
漫遊東涌北,唔係969C例子可比。

E21轉279X,前者
就收14蚊噃,即係話
得一個方向先係23蚊。

E32/278X組合雖然雙方向
同價,但有位坐嘅機會明顯遠
低於A43東涌起載嘅特別班。

反正巴士公司都行緊
豪華巴士條路,貴線就算
犧牲便宜路線都要保班次。
dogdog002 發表於 2018-8-3 23:24 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2018-8-3 11:36
其實巴士公司唔係拒絕開E線, 而係本身E線本身車程長, 去機場都唔係個個鐘意撘

龍運A線少人(講明, 相對城巴 ...

你真係離地到喊

你睇下佢畫果條E43先啦

先經吐露港行青沙

再入青衣入面,

唔係齋停果三個站

佢有心為市民服務就唔會畫到咁

如果佢正正常常跟番279X A43咁行

當去到上水廣場止步

其實車程唔會長過E34A好多

樓主| RE508@41 發表於 2018-8-4 22:38 來自手機 | 顯示全部樓層
tonychow 發表於 2018-8-3 18:31
回返樓主:其實搭巴士仲有其他轉法,例如 E32 轉 278X ($10.8+$13)、279X 轉 E21 ($15+$8) 等等,唔見得價 ...

其實我係指直車一程過,要轉車就唔夠吸引力,平d都合理。
e.g.948 $16.0
vs  42A>6>天星 $9.2
咁睇唔通後者好吸引?
 樓主| RE508@41 發表於 2018-8-4 22:45 來自手機 | 顯示全部樓層

dogdog002 發表於 2018-8-3 23:24
你真係離地到喊

你睇下佢畫果條E43先啦

其實E43走綫行青衣中算係長勝應酬青衣,回應地區訴求,而唔係待薄北區,所以唔可以話佢冇心服務市民(已經冇行埔公大窩西,算合理走綫)
053h4 發表於 2018-8-4 22:52 來自手機 | 顯示全部樓層
 樓主| RE508@41 發表於 2018-8-4 23:47 來自手機 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2018-8-4 22:52
E43有咩可能經青衣?唔好講北區,東涌去北區一樣有需求。

東涌去青衣有潛在需求,經青衣係原方案建議
053h4 發表於 2018-8-4 23:52 來自手機 | 顯示全部樓層