hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 72淪落到半小時一班,難怪巴迷話佢客量不錯 ...
開啟左側

[經歷分享/報告] 72淪落到半小時一班,難怪巴迷話佢客量不錯

JH_LE4612 發表於 2018-8-9 01:02 來自手機 | 顯示全部樓層

YY487 發表於 2018-8-8 23:16
唔該 272E 早繁日日坐滿先叫全日啦

其實依家 E同 P 客量,係咪連加班都支持唔到?
nickk 發表於 2018-8-9 07:54 來自手機 | 顯示全部樓層
乜唔係話72嚴禁收車咩?定只限沙田廠?
arfung 發表於 2018-8-9 08:20 來自手機 | 顯示全部樓層
YY487 發表於 2018-8-8 23:16
唔該 272E 早繁日日坐滿先叫全日啦

收費太貴?
大埔去九龍其他位既快線全部比佢平。
wingho_cwh 發表於 2018-8-9 10:05 | 顯示全部樓層

Lelouch 發表於 2018-8-8 22:11
行遠小小去坐嘉頓紅小

其實你有無等過嘉頓紅小?? 你知唔知有幾惡等??

嘉頓上水、上水單向佐敦道、大埔上水8蚊短棍呢 d「路線」全部都係有緣人班次,成條公海線咁,要準時嘅乘客靠佢真係食得屎
除非條「線」嘅管理改善返,同埋唔再單向佐敦道(一係雙向行,一係唔好開),「班次」同曝光率先有望改善
101X指定用車MB9291,帶您劃破長夜GM8036
053h4 發表於 2018-8-9 10:32 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
bennyho1004 發表於 2018-8-9 10:55 | 顯示全部樓層
KN7229 發表於 2018-8-8 19:45
好好奇今時今日72呢啲線 點解仲生存到....? 行車時間長,路線唔夠直接,班次疏落。 ...

行車時間計入大埔72係唔慢,
而家仲有eta可以預時間。
基本上沙田客都有一定比例,
非繁做四個字班就已經夠
kingprowm 發表於 2018-8-9 10:58 | 顯示全部樓層

nickk 發表於 2018-8-9 07:54
乜唔係話72嚴禁收車咩?定只限沙田廠?

72 何得何能嚴禁收車?

又唔係油水大賺線,就算油水線都會收車
YY487 發表於 2018-8-9 22:19 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
kmb71k 發表於 2018-8-10 00:55 | 顯示全部樓層
YY487 發表於 2018-8-9 22:19
272E 去程第一班客量飄忽,大部分時間都坐唔滿
我個人認為衰幾樣嘢:
開車時間太晏, 正常大約 0845 先到長沙灣
站位唔靚, 經過荔枝角地鐵站但要去到光昌街先有站
四小龍太多燈, 導致行車時間唔吸引
大埔公路塞車嚴重, 有時同行源禾路差唔多
同時段嘅 72 客量都好過佢

回程明顯多客過去程
不過美孚都有位上(286C/X 係美孚會上唔到)
因為回程嘅行車時間非常吸引
長荔街 30 分鐘內去到廣福
回程多客過去程係其他青沙西九龍線上面亦可以見到
但九巴仲係保守地以為上繁多客過下繁
其實下繁應該加多啲班
兼且唔好再派短車行

上繁識得坐滿, 但未致於頂閘
至於荔枝角站站位問題
受制於路面問題
附近冇乜地方可以做多個分站
最近起碼真係要去到光昌街

下繁長荔街到廣福唔駛30分鐘
20分鐘左右已經得

而我覺得下繁前後可以再各自加多一班
上繁頭班我覺得起碼再要提早15-20分鐘
甚至乎或者喺現有班次前再加多一班車

以上回應,是否可行?是否合適?
Lelouch 發表於 2018-8-10 00:57 | 顯示全部樓層

YY487 發表於 2018-8-9 22:19
272P 可以坐滿加企幾個
八成嘅客係富亨富善上車

今時今日既九巴連出齊車都成問題
仲要佢加車?
基本上佢真係得果d寫明開車時間既線同B1會出齊車
其他?

除非佢夠膽將堆老人線cut到唔開繁時