hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 淺談運輸署對觀塘道車流的限制
開啟左側

[其他] 淺談運輸署對觀塘道車流的限制

transbus 發表於 2018-8-14 17:24 | 顯示全部樓層

tommy14D 發表於 2018-8-14 13:32
因為有架綠小60,冇左呢條線四順應該唔會去秀茂坪買餸

秀藍重建之後,60已不勝負荷多年
坑口皇帝 馬尾皇后 囍結良緣
AV385 發表於 2018-8-14 17:27 | 顯示全部樓層
樓主個題目係關於觀塘道車流限制,雖然內文有提過安達臣,但點解過左十板之後,又變成另一篇安達臣文呢?

我都係講返正題,其實有好多路線都係好難避免經過康寧道至茶果嶺道之間既觀塘道/鯉魚門道
與其將D巴士線趕落隧道,搞到巴士變得更唔就腳,不如趕其他車落隧道

我有個初步既諗法,有幾個位會劃成巴士及小巴專用線
1:觀塘道西行介乎茶果嶺道與迴旋處之間,
2:觀塘道東行介乎康寧道與迴旋處之間左側兩線(即只往迴旋處之兩線)
3:同仁街介乎裕民坊與觀塘道之間

另外,有幾個改動供所有車輛使用
1:設雙右轉線由觀塘道西行右轉康寧道
2:設單右轉線由偉業街西行右轉勵業街
3:允許車輛由觀塘道西行右轉雅麗道
4:茶果嶺道左轉鯉魚門道由一組轉左燈改為兩組,一組給茶果嶺道,一組給將軍澳道
5:加一組虛實線介乎觀塘道西行隧道出口至康寧道,只允許由觀塘道西行隧道出黎既車切線過左邊直去觀塘道

經此改動後,普通車輛想進入迴旋處只能從協和街進入,
這樣,由觀塘道東行駛黎想入碼頭區既車,一係就入隧道去到偉發道入,一係就上物華街兜個圈
而由觀塘道西行駛黎想上山既車,需改用翠屏道,康寧道或者雅麗道
進入迴旋處之車輛便可大幅減少,部分改行隧道之路線亦可改回路面並重設分站

暫時諗到受呢次改動最大影響既係將軍澳道入碼頭區既車同觀塘道雙向入APM既車
其他既煩請多多指教。

當大多數人都係錯既時候,錯就會變成o岩
 樓主| 10598C 發表於 2018-8-14 18:23 來自手機 | 顯示全部樓層
AV385 發表於 2018-8-14 17:27
樓主個題目係關於觀塘道車流限制,雖然內文有提過安達臣,但點解過左十板之後,又變成另一篇安達臣文呢?

我都 ...

Sorry ar,我本身係想透過運輸署禁止安達臣有觀塘線,但同時繼續加重觀塘道迴旋處車流一事,
討論究竟現時運輸署嘅做法有冇效,同埋有冇其他方法處理觀塘道車流問題

當然大家討論嘅方向冇得控制,講講下唔多唔少都會focus左落某一個問題
transbus 發表於 2018-8-14 18:31 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2018-8-14 15:22
不過又咁諗
拉條11X上去會唔會玩到原本秀茂坪班客

土瓜灣紅磡始終算二線區,11x客量未算好旺,與其話玩秀茂坪舊區,不如怕祥和苑對落投訴好過
坑口皇帝 馬尾皇后 囍結良緣
053h4 發表於 2018-8-14 18:32 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
99MAN 發表於 2018-8-14 18:40 | 顯示全部樓層
假如運吉唔比安達臣開新線嘅,點解唔用現有資源做?好似23,23M,26M,13M呢啲可以改一改路線,尤其13M,應該飛走秀明道,同時上埋安達臣道
要求香港巴士服務全面採納新加坡巴士模式
053h4 發表於 2018-8-14 18:45 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
tommy14D 發表於 2018-8-14 19:11 來自手機 | 顯示全部樓層
transbus 發表於 2018-8-14 18:31
土瓜灣紅磡始終算二線區,11x客量未算好旺,與其話玩秀茂坪舊區,不如怕祥和苑對落投訴好過
...

觀塘雖然有架15去紅磡,但係下繁就有大把人坐11X, 咁都未出旺, 可以apm+創紀兩站就打爆架車
tommy14D 發表於 2018-8-14 19:15 來自手機 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2018-8-14 13:41
14D又唔係全日

95同290/A繁忙時段已經好多人坐,再加轉乘優惠咪令到長途客難上車,所以先建議14D加轉乘優惠,分流落彩虹轉車客,不過首先要九巴喺學校假期期間都要開一至兩班14D
tommy14D 發表於 2018-8-14 19:19 來自手機 | 顯示全部樓層

Ravenclaw 發表於 2018-8-14 16:17
今時今日1A已經唔算好流水...

1A你會發現有好大舊客系尖碼尖咀上,坪石/九龍灣落,亦有好大舊客九龍灣觀 ...

我試過夜晚10:00左右喺觀市等車上山,同一時間嚟咗兩架1A,一架頂閘飛站,另一架雖然半車滿,但係上細客都頂閘走,咁都唔算流水?