hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 消費著數及飲食資訊 (A11) APM, 荷李活廣場, 德福廣場一談
開啟左側

APM, 荷李活廣場, 德福廣場一談

tsoikc 發表於 2006-6-25 19:08 | 顯示全部樓層

原帖由 superay 於 2006.6.25 11:43 發表
APM:在吸引人流上,此商場十分成功,但特式方面,是極度失敗的商場。在店舖上,所有商店都是大公司,幾乎在旺角可以全部找到。高價消費令本區人吃不消,商場設計極度易入難出,入了去,沒有什麼好看,加上升降機效率奇差,有如被困在內。人流太多,過多的活動令人不耐煩(除非可以做到奧海城商場的處理質素,活動安排令有心看的人看,無心看的人不太受影響)。
最有特式的吉之島、無印良品有如縮水版。
商場店舖特式甚少,價格甚高。整體比附近的工廠大廈還要差。

我也十分同意你對APM的看法. 因為APM的商店物價真係太過
貴了. APM令我覺得佢係在一個舊區中建設一個高檔次的商場. 正如板友所
說, APM的升降機設計的確令我不敢恭維. 自從APM開了後, 我也會光顧一下
的, 不過只限於吉之島, Palace APM同埋JP@apm.
用電時請注意安全!
dennis28a 發表於 2006-6-25 19:25 | 顯示全部樓層
原帖由 tsoikc 於 2006-6-25 19:08 發表

我也十分同意你對APM的看法. 因為APM的商店物價真係太過
貴了. APM令我覺得佢係在一個舊區中建設一個高檔次的商場.

如果 APM 物價貴,相信大家可以不用再行其他大型商場,
因為在 IFC Mall 至少用 $40~60 食一餐,APM 只不過係 $25~50,同 M 記差唔多...
無印方面更唔洗講,$5 一支筆、$8 一包糖,相信都好合理嗎?
而衣服,$150~$300 一件衫、褲,一般商場都係依個價喎,又唔係叫係去買 Levi's...

其實個價錢標準同屋邨鄰近大型高場(新都城、淘大)一樣,物價指數未算係高...
JX9097 發表於 2006-6-25 19:36 | 顯示全部樓層
原帖由 dennis28a 於 2006-6-25 19:25 發表

因為在 IFC Mall 至少用 $40~60 食一餐,APM 只不過係 $25~50,同 M 記差唔多...
無印方面更唔洗講,$5 一支筆、$8 一包糖,相信都好合理嗎?
而衣服 ...

非常認同...apm入面嘅物價真係唔算特別高
OtisLeung 發表於 2006-6-25 20:00 | 顯示全部樓層

APM某程度上係靠吹捧的
以香港人愛趁墟, 愛湊熱鬧, 怕落伍怕執輸, 人去我去(人有我有)的性格
吹捧下就會多人去, 而且在九龍市區, 地鐵站旁, 又去邊區都有車

APM還會經常搞騷, 搞Function,
吸引迷哥迷姐之餘, 某些Function亦可吸引愛拿著數, 怕執輸的人

朗豪坊就沒有大地方去做騷做Function啦

東九龍還有一個大商場黎緊, 就係九龍灣Mega Box(嘉里的企業廣場第五期)
總面積達110萬平方呎, 比又一城還要略大
不過位置較偏離地鐵站及觀塘道,
睇下怎樣看準香港人的心態去吹捧下啦
FIAM巨型貨機51MU0898 / U0988
JX9097 發表於 2006-6-25 20:48 | 顯示全部樓層
原帖由 OtisLeung 於 2006-6-25 20:00 發表
東九龍還有一個大商場黎緊, 就係九龍灣Mega Box(嘉里的企業廣場第五期)
總面積達110萬平方呎, 比又一城還要略大
不過位置較偏離地鐵站及觀塘道,
睇下怎樣看準香港人的心態去吹捧下啦

個人覺得Mega Box唔會好似apm咁「成功」
因為始終交通唔方便(呢點都幾致命)
去到夜晚...真係冇乜choice俾你揀tim

除非佢整好多條免費巴士線
吸引一d東九龍居民就可能會有轉機
(e.g.九龍灣地鐵站/藍田半山/四順/秀茂坪/慈雲山......)
superay 發表於 2006-6-25 23:19 | 顯示全部樓層
其實在商業角度看,人流多是其中一個成功的地方。
在人們的角度看,多人不一定成功,但無人則一定失敗。
ahbong 發表於 2006-6-26 01:38 | 顯示全部樓層

原帖由 dennis28a 於 2006-6-25 19:25 發表

IFC Mall 定位完全不同
IFC 根本不是要吸引普羅大眾去購物的

在 IFC 上班的白領
花 $100 吃一餐午飯也未必覺得貴
任何商場拍埋去
物價頓時被比下去
3N105 發表於 2006-6-26 01:44 | 顯示全部樓層
原帖由 tsoikc 於 2006-6-25 19:08 發表

貴了. APM令我覺得佢係在一個舊區中建設一個高檔次的商場. 正如板友所
說, APM的升降機設計的確令我不敢恭維. 自從APM開了後, 我也會光顧 ...

倒轉黎講, 係APM將觀塘推上另一層次, 想買CHEAP野, 去觀塘廣場,淘大,裕民坊都得啦,
觀塘係舊區, 但唔代表佢以後都係。發展商O係呢度做個中上價場亦無可厚非...

再者, APM有MUJI, SOGO SUPER-MARKET, 萬寧, FOOD COURT等等, 我唔覺得係
貴野喎, 仲有最頂層既電器層, 果度唔會貴過出面嘛?!

我覺得睇下而家邊個商場開始有吉舖就知邊個唔惦啦, 我個人覺得APM唔係PERFECT,
但係佢都算係05年最成功既商場。

LANGHAM PLACE最初我都抱有期望, 我而家反而驚佢蝕呀, 等第二時D大STORE走晒, 佢r
就大鑊喇....

原帖由 superay 於 2006-6-25 23:19 發表

其實在商業角度看,人流多是其中一個成功的地方。
在人們的角度看,多人不一定成功,但無人則一定失敗。  

咁又係呀, 如果個場變CHEAP左, 就真係多多人流都唔惦。
除左睇人流, 仲要睇級數, 睇形象, 發展商要塑造個場係咩級數, 商店係好重要。
有時個場做衰左, 就真係好難令人挽回信心
ahbong 發表於 2006-6-26 01:47 | 顯示全部樓層
原帖由 dennis28a 於 2006-6-25 14:33 發表

另一方面,朗豪坊真的是成功,相信不需要開業數年,使有多間商舖結業,apm 現時只有數間商舖結業而已。

若果某一商戶執笠後,舖位長期掉空,這就是商場的失敗。
若果某一商戶執笠,隨後又立即有新商戶開業,這是舊商戶自己經營不善,或者被商場策略性地趕走而已。
像又一城、海港城,商戶經常執了又開,我看不到與商場成功與否有甚麼必然關係。
ahbong 發表於 2006-6-26 02:08 | 顯示全部樓層

原帖由 咖喱 於 2006-6-25 18:49 發表

apm 都仲有間綠盒子呀嗎, langham place ?? 有咩呀, 開夜 d o既都無, o西鬼氣啦~
ot : 似乎........# 6 reply 果位係反 apm, 攬 langham place o番~

不必將每個人都打成反乜乜,攬乜乜。
大家都係討論,無話邊個O岩、邊個錯。

正如呢度有人唔鐘意行朗豪坊,話以後都唔會入去。
而我去過一次 APM 之後,大失所望,我以後都唔會特登走入呢個場。
反而朗豪坊,我不介意多走幾次,起碼坐在 Starbucks,也不用被天花壓頂。

朗豪坊因為地皮細、地積比率限制
不得不承認裡面的商舖三尖八角、面積細少。
亦要彈一下商場內的走火通道、廁所,與又一城、IFC Mall 等比較,實在極度求其。
但以商舖種類,朗豪坊找到的,APM 又找得到,兩者與香港任何商場一樣,可謂毫無特色可言。
剩下的,行到倦了去找間似樣的食店,我不知 APM 那裡有,朗豪坊頂層的食店我可光顧過幾次,景觀一流。
再講燈光,朗豪坊的天幕、4A 層在晚上的燈光效果,著實不錯,每次乘搭通天電梯,都不禁要抬頭一望。
而 APM 那條電梯... 別說笑吧。

當然,年青人只顧 window-shopping,
只顧商場消費指數,
或許都不會留言其他細節了。

再講,九龍區幾個商場,我還是比較喜歡又一城。
書店、CD 舖、超級市場、戲院、溜冰場、高中低檔食肆、各式店舖,廣大空間感
可謂應有盡有。
APM 或者朗豪坊?實在難以比較吧。