hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 消費著數及飲食資訊 (A11) APM, 荷李活廣場, 德福廣場一談
開啟左側

APM, 荷李活廣場, 德福廣場一談

3N105 發表於 2006-6-26 02:16 | 顯示全部樓層

原帖由 ahbong 於 2006-6-26 01:47 發表

若果某一商戶執笠後,舖位長期掉空,這就是商場的失敗。
若果某一商戶執笠,隨後又立即有新商戶開業,這是舊商戶自己經營不善,或者被商場策略性地趕走而已。
像又一城、海港城,商戶經常執了又開,我看不到 ...

咁就睇下LANGHAM PLACE有咩野可以令新租戶不斷遷入....
除左CHEAP租之外, 我覺得冇囉

而家淨係聽到D小舖主話蝕到甩轆.....加埋個場既"高空"設計, 跟本睇唔到個場有咩前境

又一城、海港城呢D GRAND場基本就唔係果樣野, 佢地分別O係形象, 客路都好穩定, 唔同APM, LANGHAM PLACE
咁流動。大BRAND會先選又一城/海港城作為分店, 因為個形象深入民心嘛。
ahbong 發表於 2006-6-26 02:34 | 顯示全部樓層
原帖由 3N105 於 2006-6-26 02:16 發表

咁就睇下LANGHAM PLACE有咩野可以令新租戶不斷遷入....
除左CHEAP租之外, 我覺得冇囉

而家淨係聽到D小舖主話蝕到甩轆.....平p, 跟本睇唔到個場有咩前境

你似乎有點口氣。

有甚麼理由令你斷言「睇唔到個場有咩前境」?
若果「高空」設計令個場無乜前景
為何頂層的食肆到晚上九點幾仍要等位?
UA 戲院比百老匯貴卻又場場爆滿?
你聽到邊個小舖主話蝕到甩轆?
你收到消息朗豪坊要減租?
現時朗豪坊有幾多個空置舖位
令業主要減租吸引新商戶?(今晚我行過,未見一個吉舖)

我看到的,滿記甜品、extravaganza 擴張
全球最大 Yoga Center 開業
四至七樓的商戶亦未見易手
隔離的 Office 陸續入伙
必定會帶旺商場的人流
我係你的話
絕對不敢貿言話個場「無前境」

咖喱 發表於 2006-6-26 07:39 | 顯示全部樓層
原帖由 ahbong 於 2006-6-26 02:08 發表

不必將每個人都打成反乜乜,攬乜乜。
大家都係討論,無話邊個O岩、邊個錯。

正如呢度有人唔鐘意行朗豪坊,話以後都唔會入去。
而我去過一次 APM 之後,大失所望,我以後都唔會特登走入呢個場。
反而朗豪 ...

ot : 如果你想搵間似樣 d o既食o野呢, 可以上去 palace apm 果層o既, 都有 2 間比你揀, 我覺得 ok 過得去o既,
一間就係 relaxing tea house, 另外一間係叫白木屋, 食日本o野o既, 到o左 8 點鐘都仲超多人等..........
不過某程度上你又講得幾o岩o既, o向 apm 想食o野 ?? 落返裕民坊呀唔該, 平 d, 抵 d~
cookeddeli ?? 唔駛旨意, 一樣多人, 果度間間都係咁..........  禮拜 5 小弟就試過咁o既情況啦.............

cong 發表於 2006-6-26 09:40 | 顯示全部樓層

咖喱 發表於 2006-6-26 10:48 | 顯示全部樓層
原帖由 cong 於 2006-6-26 09:40 發表

但係APM開之前牛頭角道(淘大)真係人頭湧湧.......

P.S. 10 年前我已經唔行淘大

我都係~   淘大個位根本就唔 ok, 係得德福叫做好 d d,
o向九灣o黎講, 去遠 d o既 --> 荷廣, 更加係2, 3 年唔知去唔去到一次,
除o左去完斧山道嬉水池, 之後上去搵o野食...........
Gary_B 發表於 2006-6-26 18:20 | 顯示全部樓層
原帖由 ahbong 於 2006-6-26 02:08 發表

...... 行到倦了去找間似樣的食店,我不知 APM 那裡有,朗豪坊頂層的食店我可光顧過幾次,景觀一流。 ......  

apm 層層都有食肆,仲有落地玻璃俯視觀塘地鐵站及觀塘舊樓景。

要係觀塘食得好d,首選apm。
Gary_B 發表於 2006-6-26 18:27 | 顯示全部樓層

原帖由 cong 於 2006-6-26 09:40 發表

但係APM開之前牛頭角道(淘大)真係人頭湧湧.......

P.S. 10 年前我已經唔行淘大

早在十年前,或甚是德福二期開業後,淘大商場已經是一個「屋村商場」,主力做街坊生意。apm開幕與否,對其影響不大。

但,不明白為何週末週日淘大都仲係人山人海。
pochi 發表於 2006-6-26 19:04 | 顯示全部樓層
原帖由 咖喱 於 2006-6-26 07:39 發表
落返裕民坊呀唔該, 平 d, 抵 d~

講真,冇乜邊間會係令我有信心係乾淨、好食...
所以俾我都係留在apm就算
ronaldlau 發表於 2006-6-26 20:05 | 顯示全部樓層
朗記的失敗就係過利用地積比率,
搞到 11/12 層, but!!!
入面既野在旺中 etc 又有又平,
要行 at least 6 -7 層去細舖,
不如去商場仔仲好...
呢個係 target 問題 law~
limited 發表於 2006-6-26 21:00 | 顯示全部樓層

原帖由 Gary_B 於 2006-6-26 18:27 發表

早在十年前,或甚是德福二期開業後,淘大商場已經是一個「屋村商場」,主力做街坊生意。apm開幕與否,對其影響不大。

但,不明白為何週末週日淘大都仲係人山人海。

在我o黎講, 淘大唯一的 attractive point 就係有得打保齡