hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴及龍運向政府申請加價8.5%
開啟左側

[報刊新聞] 九巴及龍運向政府申請加價8.5%

kay 發表於 2018-9-7 19:55 | 顯示全部樓層

jocosben 發表於 2018-9-7 19:17
BTW, 新城申請加價超過一年都未批,希望政府一視同仁,對九巴乘客公平的,要用番甘多時間去批核 ...

我反而諗係咪兩間公司夾埋
新城比人拖到無了期
就殺出九巴程咬金

即係政府無得再拖新城
一家便宜兩家著

新城預計加1成,九巴就4.X%

如果沙中線唔係DELAY太耐,通車同九巴加價就差唔多時間
世界很簡單 人類很複雜
GK3258 發表於 2018-9-7 19:58 來自手機 | 顯示全部樓層
最好加幅係真係落番員工就合理,比佢加5%之後所有車長加夠10%,吸引番人入行去減低脫班,先係最有效解決九巴困境(雖然車長依家就算加夠10%都競爭力偏低,但要公司收入唔增加而支出加又講唔通)
053h4 發表於 2018-9-7 20:00 | 顯示全部樓層
GK3258 發表於 2018-9-7 19:58
最好加幅係真係落番員工就合理,比佢加5%之後所有車長加夠10%,吸引番人入行去減低脫班,先係最有效解決九 ...

所以加價唔係最大問題,最重要係要公開埋巴士公司收入預期部分。

簽名被屏蔽
心繫香港 發表於 2018-9-7 21:10 | 顯示全部樓層

今次真係離晒譜,嫌依家九記d線唔夠貴?
我自己本身熟東九龍,咁就舉東九龍ge例子。

一、將軍澳來往旺角大比拼:

九記98C需要繞經山路,仲要收$10.5,
新記796C特快取道將軍澳隧度&觀塘繞道, 只需$7.9,
已經唔計98C 25分鐘有時都仲未出到秀茂坪,
而796C 調景嶺係健明邨直出采頤花園,
平均大概$31.5,可以搭3轉98C,或者4轉796C,仲加價?!

98C繁忙時段特別班次98S?
象徵式兩繁各4班,但仍需繞經景林、新都城、茵怡等地區,入隧道前仍要兜3個大圈。
如果我清水灣半島出旺角,我真係幾大都唔搭98S!

將軍澳區其他路線大比拼:
同為來往紅磡,九記297收$9.9仲要繞經九商區,新記796X直出采頤收$7.5

二、觀塘/將軍澳來往沙田線:

新記特快線798來往將軍澳及沙田, 過埋將隧都只需$10.0,
而九記88X只係往藍田一帶, 竟然要收$10.2,
我真係睇唔透。

三、分段收費大比拼:

區內的分段收費(來往調景嶺、將軍澳南一帶),
796X等新記路線只收$3.4,而九記290系收$5.1,
連短途客都照收咁貴........

四、總結
九記d路線整體已經貴人一截,仲加價?
定線又比人迂迴,都已經唔係講N293 vs N796 天與地,
而係講普通日間路線都差咁遠,
新城加價係因為真係好耐無加, 年年通脹, 食水又唔深, 定線ok直接, 加價可諒解,
但九記???喺唔改善現時服務質素之下一再加價,真係好難令人接受!如果真係想條條線貴人幾蚊,不如交牌啦!

評分

參與人數 5HugeC +49 收起 理由
JasonKwok2851 + 10 精闢見解
214P_world + 10 英雄所見略同
kk_4 + 10 精闢見解
240798790262289 + 10 交牌啦!
99MAN + 9 精闢見解

查看全部評分

HT408 發表於 2018-9-7 21:19 來自手機 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2018-9-7 19:55
我反而諗係咪兩間公司夾埋
新城比人拖到無了期
就殺出九巴程咬金

我覺得係兩間公司夾埋俾聯營線有加價理由
kmb71k 發表於 2018-9-7 23:32 | 顯示全部樓層
dennisung 發表於 2018-9-7 18:30
如果今年新巴城巴同九巴一齊加價
隧巴線係唔係都會一齊加?

如果三間都獲批加價
機會都幾大
$9.80呢啲海隧線基準價錢到時肯定會過十蚊大關

以上回應,是否可行?是否合適?
kmb71k 發表於 2018-9-7 23:33 | 顯示全部樓層

心繫香港 發表於 2018-9-7 21:10

唔好成日拎新城基準同九巴去比
唔同公司準則根本唔會相同
仲有新城收得平根本就係想搶客既蝕本價嚟

以上回應,是否可行?是否合適?
99MAN 發表於 2018-9-7 23:35 | 顯示全部樓層
冇心做就賣比新創建啦,再加A22都平過14喇

評分

參與人數 2HugeC +20 收起 理由
心繫香港 + 10 精闢見解
240798790262289 + 10 Huge C

查看全部評分

要求香港巴士服務全面採納新加坡巴士模式
053h4 發表於 2018-9-7 23:47 來自手機 | 顯示全部樓層
kmb71k 發表於 2018-9-7 23:33
唔好成日拎新城基準同九巴去比
唔同公司準則根本唔會相同
仲有新城收得平根本就係想搶客既蝕本價嚟

咁蝕不如唔好咁辛苦啦,整埋咩wifi太陽能等花巧野要客人人找數。

重要唔係蝕,乘客量快速增長半年九巴賺二億,龍運港珠澳未開半年都賺1650萬,合理利潤重要加價?
九巴同龍運真係唔洗咁辛苦wor,無人求佢做ga

評分

參與人數 2aPower +1 HugeC +10 收起 理由
99MAN + 1 + 5 精闢見解
心繫香港 + 5 精闢見解

查看全部評分

240798790262289 發表於 2018-9-7 23:50 | 顯示全部樓層

心繫香港 發表於 2018-9-7 21:10

98C都未算勁,安達堆新線全部都貴一級咁際,明明都係佢間公司,但可以越開越貴,

13D $6.8 - 213D $7.8

13X $7.5 - 213X $8.5
仲加價?真係好過份

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +5 收起 理由
心繫香港 + 1 + 5 英雄所見略同

查看全部評分