hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴及龍運向政府申請加價8.5%
開啟左側

[報刊新聞] 九巴及龍運向政府申請加價8.5%

tonychow 發表於 2018-9-8 12:10 來自手機 | 顯示全部樓層

kmb71k 發表於 2018-9-7 23:33
唔好成日拎新城基準同九巴去比
唔同公司準則根本唔會相同
仲有新城收得平根本就係想搶客既蝕本價嚟

唔同公司準則唔同...ok fine,問題係只要一日無競爭,間公司都唔會知道自己有問題。
新城收得平係想搶客呢點我唔知你點得出。睇返過海線,108 收幾錢 116 收幾錢?根本就係九巴收貴咗而唔係新城收平咗。又再睇下 641,依家收緊 $10.5 仲要去到啟德,你九記條 603 出完隧邊都就到總站啦,有咩資格收人貴一截?

評分

參與人數 1HugeC +5 收起 理由
心繫香港 + 5 精闢見解

查看全部評分

tonychow 發表於 2018-9-8 12:23 來自手機 | 顯示全部樓層
HS1588 發表於 2018-9-7 19:48
個人認為九巴堆流水線/荃葵沙田對外線其實好多時都係全程收費偏低,
但係d 分段就收太貴, 惡性循環下搞到D旺 ...

唔知你指邊堆。
基本上九記流水線收幾貴下。1A 收緊 $7.2、93K 收緊 $8.9。平少少嘅有 2A,但我 701 轉 796C 去到新蒲崗先 $4.6,我唔覺得全程 $5.8 係平。真係平嘅,我覺得 6 號收 $5.1 先算合理,但你睇下再長少少而且過隧道嘅 97 收緊幾多?
荃葵沙田對外線我覺得只得部分係平。無錯 44 收 $6.4 我覺得合理,42A 收 $6.8 都唔貴,但 238X 行多一小截公路就收 $8.1。再睇埋 40(有 234B 轉乘)同 234C 同 234D 比就知咩事。
沙田呢,81 沙田出旺角已經貴過鐵出旺角東,而且仲要兜大圍。最近開嘅新線就快得果少少但價錢貴一級,例如 286C。59A 就仲衰,唔塞入轉車站就當特快。
至於分段太貴問題,部分係因為有轉乘優惠(例如獅隧線互轉 -$4.2)。呢個合唔合理就比較主觀(例如小瀝源去大角咀搭 281A 轉 72X,收 $7.8+$6.4-$4.2)。
Edward_Chan 發表於 2018-9-8 13:33 來自手機 | 顯示全部樓層
tonychow 發表於 2018-9-8 12:23
唔知你指邊堆。
基本上九記流水線收幾貴下。1A 收緊 $7.2、93K 收緊 $8.9。平少少嘅有 2A,但我 701 轉 7 ...

其實41收$8.4 如果搭足全程 個車費係合理
但最大問題係回程旺角到荔枝角都無分段 照收多2蚊 一直到美孚先分段 有車到都無人肯上
MT695 發表於 2018-9-8 15:02 | 顯示全部樓層

做香港做大公司高層真係好易
有咩事只要加價就會解決到所有問題
053h4 發表於 2018-9-8 15:05 來自手機 | 顯示全部樓層
MT695 發表於 2018-9-8 15:02
做香港做大公司高層真係好易
有咩事只要加價就會解決到所有問題

新城唔期望巴士搵大錢,雖然之前都搵唔少

但人地真係有做對沖,唔會話用油期做借口,油價升就加到貴一貴,等油價跌就坐定定執大錢。

九巴居然可以搬油價出離,呃無知市民無記姓?
tunghang 發表於 2018-9-8 15:18 來自手機 | 顯示全部樓層
tonychow 發表於 2018-9-8 12:23
唔知你指邊堆。
基本上九記流水線收幾貴下。1A 收緊 $7.2、93K 收緊 $8.9。平少少嘅有 2A,但我 701 轉 7 ...

下下只拎最平來比,無視九巴個收費尺度
Kirino 發表於 2018-9-8 15:18 來自手機 | 顯示全部樓層

心繫香港 發表於 2018-9-8 00:54
其實依家九巴係有幾多條巴士線裝晒Wi-Fi? (我真係唔知)好似一兩年前搭290架架有WiFi,但依家好似搭親都無 ...

290應該得九廠一手舊頭冇wifi
mrm23 發表於 2018-9-8 15:19 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2018-9-8 01:04
龍運點解平?因為佢係用低價阻止對手投到條線,佢無得反悔。

重有,龍運塞車情況遠遠比唔上市區,城巴司 ...

當年機場線/北嶼對外線唔係區域專利咩?
mrm23 發表於 2018-9-8 15:23 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2018-9-8 15:05
新城唔期望巴士搵大錢,雖然之前都搵唔少

但人地真係有做對沖,唔會話用油期做借口,油價升就加到貴一貴 ...

其實新城之前賺錢主要係靠南區同 629.....

同埋另一個重要原因,係港島人口整體集中過九龍新界。
變相路線規劃其實係簡單過九仔。

你睇新城做將軍澳做得有幾"好"都知乜事。
053h4 發表於 2018-9-8 15:39 來自手機 | 顯示全部樓層

mrm23 發表於 2018-9-8 15:23
其實新城之前賺錢主要係靠南區同 629.....

同埋另一個重要原因,係港島人口整體集中過九龍新界。

將軍澳中伏, 無計, 296C/296X就係用平去過新巴一棟,不過新巴無B線無629,一樣克制地加價