hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 港外鐵路 (R3) [多圖] 日本升學鐵道見聞錄・2018 暑假篇 ...
開啟左側

[日本] [多圖] 日本升學鐵道見聞錄・2018 暑假篇

樓主| cyc_yin 發表於 2018-9-13 23:40 | 顯示全部樓層

整得好正既模型場景

新宿既伊勢丹?

唔知點解要加大阪城同清水寺

私鐵王國 @ Medium
 樓主| cyc_yin 發表於 2018-9-13 23:45 | 顯示全部樓層
比例好真實

食堂上層有Plarail場景

迷之185系

有Jazz演奏

NRE攤位賣開放日特製便當,食堂既餐牌反而好一般,嗰度仲有新幹線超硬雪糕既士多啤梨味限定版,雖然無乜果肉但好食過H字頭嗰款

樓主| cyc_yin 發表於 2018-9-14 00:08 | 顯示全部樓層
又係E233系2000番台,究竟佢顯示既係JR定係小田急既新宿站呢?

改裝成E235系既E231系4600番台

今後呢啲銘板唔知會轉用西曆定係換新年號既格式

LED方向幕示範,呢個ホリデー(Holiday)快速おくたま(奥多摩)同富士吉田既配搭係無可能喺現實出現既,同埋佢已經改左名做富士山站

背後既操作系統

樓主| cyc_yin 發表於 2018-9-14 00:13 | 顯示全部樓層

整體操作台,可以同時搞埋車內LED顯示板

横浜線205系方向幕

E235系車內顯示屏展示

同場有りんかい線(臨海線)攤位,有簡陋既模型、商品販賣同有佢既吉祥物迎接你

好有心思

開創JR東日本引進新車既標準既901系

樓主| cyc_yin 發表於 2018-9-18 22:45 | 顯示全部樓層
去到白楽站影東急東横線多姿多彩既車

5050系

にじいろ東急スクエア号(虹色東急Square號)

5050系4000番台

東武9050系

東京メトロ(Metro)副都心線7000系

10000系

西武6000系

西武巨蛋球場有比賽既時候就會有改變目的地做西武球場前站既直通班次

横浜高速鐵道Y500系

呢列係「YOKOHAMA DeNA BAYSTARS TRAIN 2018」,宣傳棒球隊横浜DeNA Baystars

樓主| cyc_yin 發表於 2018-9-18 23:04 | 顯示全部樓層
當日East i-E檢測横浜線同根岸線等等地區,於是事先去横浜線既大口站試影,但呢度臨近黃昏既光綫唔係幾得(又要宣傳下《DJ 鉄道ダイヤ情報》呢本雜誌,入面好多臨時班次、檢測車等等都有記載,如果鍾意影呢啲既可以一到步就買本計畫下去邊影相,前提係行程本身唔好fix得太死

搭呢班有記念横浜線110周年Head mark既E233系6000番台

較完對比度都係唔係幾自然

呢班方向幕好整潔 ,無出到逼埋一舊既「横浜線各駅停車」

於是就去根岸線既山手站影,呢度都有逼埋一舊既LED牌

E233系1000番台出隧道既畫面可能有少少違和感,好似架車去左郊外咁,但其實係日日都發生緊既事

E491 系在來線電氣・軌道總合檢測車(East i-E)

中間插入一卡マヤ 50 形建築限界測定車,明顯車體構造唔同

因為京浜東北線有延誤波及,之前嗰班車走左但入站時出發信號機仲係紅燈,所以佢慢速通過

樓主| cyc_yin 發表於 2018-9-18 23:23 | 顯示全部樓層

搭京急入市區,順便去睇東京都交通局5500形

京急1500形,呢班A快特(運用號碼有A字既班次,例如呢班13A)變左三門車既佢代走而唔係兩門既2100形,唔知係咪因為星期六呢個時間多人搭車?

已經廢車,入左J-TREC拆車既東京都交通局5300形5303編成

5500形好快就會取代曬佢地

沿綫圖案

和風花紋

從西馬込直通去芝山千代田,但東成田知名度高啲,所以方向幕咁樣寫(京成3600形)

樓主| cyc_yin 發表於 2018-9-19 22:49 | 顯示全部樓層
當晚就搭北陸新幹線去金沢,遇到山手線班次時間調整既「延發」

買個代表東京既便當,入面有好多東京老鋪既菜色,例如築地「すし玉青木」既玉子燒,壽喜燒名店「浅草今半」既牛肉煮,更加有鐵道便當少見既甜品(艾草草餅),價格唔平

搭最快既かがやき(光輝)班次去金沢,但本身班次唔多(受到東京~大宮過密班次限制),穿越碓氷峠山岳地帶可以feel到列車爬緊山同去到高原地區既氣壓變化,近年延伸既部份就行得好平穩(比起平時搭開東海道新幹線多急彎同上下坡),但好多隧道同隔音屏,無風景同電話信號

呢個高松唔係四國既高松

第二朝好早起身行下金沢站

近近地行去北陸鐵道浅野川線既七ツ屋站影下8000系(舊時係京王既3000系)

樓主| cyc_yin 發表於 2018-9-19 23:01 | 顯示全部樓層
去金沢總合車輛所松任本所開放日之前就喺金沢站影下車

683、521系

521系3次車

415系800番台,佢係改造自113系加485系既交流機器,令佢成為交直流對應(配七尾線開業120周年Head mark)

唔知幾時先有新車取代佢地

能登立國1300年Head mark

由EF510形500番台牽引既貨物列車通過金沢站

IRいしかわ鉄道(石川鐵道)既521系3次車,每列既綫條都用唔同色

あいの風とやま鉄道(愛之風富山鐵道)既521系

樓主| cyc_yin 發表於 2018-9-19 23:29 | 顯示全部樓層

早開就可以入去睇開幕禮

681系做車掌體驗同駕駛室參觀

側面方向幕每個鐘都會轉好多次,呢個係早安特快,LED就寫岐阜,不過好難影

方向板、站內指示牌等等既部品販賣

キヤ143形除雪車