hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 港外鐵路 (R3) [多圖] 日本升學鐵道見聞錄・2018 暑假篇 ...
開啟左側

[日本] [多圖] 日本升學鐵道見聞錄・2018 暑假篇

cyc_yin 發表於 2018-9-8 20:45 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

今年既暑假對我黎講其實係無得休息既時段,因為要準備一個非常重要既考試,而考完既結果我都非常滿意。我就喺七月中開始溫書之前同埋八月底考完試之後都有影下相。今年既夏天唔好彩地係日本最多天災既一年,亦都唔適合成日出去影相,熱浪同暴雨既日子都好多(不過我後期都要摺埋係宿舍溫書 )。今後我仲有大把日子留喺日本,而我都好期待黎緊既秋天去參加唔同開放日同鐵道活動,希望到時天氣穩定同唔好再有天災。

之前五月去完阪急開放日之後發現佢網站有記載另一個鐵道活動,喺阪急嵐山站搞

又係叫Railway Festival,不過佢真係唔太以鐵道為主

攤位賣好少鐵道精品,不過後面有賣站牌,其他攤位都係賣小食同兒童遊戲攤位

其中一個月台停住呢部8300系,入面做左當地物產店

平時行嵐山線既6300系

記得當時西宮北口站都有攤位,但無野啱買所以就影下相(7000系內裝翻新車)

呢列6000系喺度出廠,攪牌中

同樣出廠既5000系

非常好彩地兩列top number一齊喺月台(9000、8000系)

外觀大翻新既7000系

原裝外觀

1000系神戸高速線開通50週年 Head mark

超逆光(8000系,申辦2025年大阪萬博 Head mark)

相關帖子

私鐵王國 @ Medium
 樓主| cyc_yin 發表於 2018-9-8 21:04 | 顯示全部樓層

喺中書島站影下京阪(8000系)

宇治線既10000系,得呢列有響け! ユーフォニアム既 Head mark,車內都有貼唔同人物既圖案,有時翻學會搭中佢

五門車5000系既5555

宇治線既13000系

呢列裝左貫通幌個座,都吸引唔少人影

去到交野線既宮之阪站,呢列都裝左貫通幌

10000系Thomas列車

呢幅喺前面展望嗰陣影

樓主| cyc_yin 發表於 2018-9-8 21:21 | 顯示全部樓層
去到西三荘站影相

逆光方向既7000系

3000系

其實兩個方向都係著名拍攝點

8000系

6000系

9000系

2200系

2400系

又係呢列有一卡係5555既5000系

樓主| cyc_yin 發表於 2018-9-8 21:25 | 顯示全部樓層

去到中之島線大江橋站睇藝術品,車費係同去淀屋橋站一樣

牆壁無乜廣告,得啲舊相,可能真係太少人用

用大量木材既設計,真係幾靚

好時尚

樓主| cyc_yin 發表於 2018-9-8 21:44 | 顯示全部樓層

今次知道EF66形基本番台當中最後一部仲行緊既27號機喺安治川口上貨,所以就黎影下

27號機有ニーナ呢個暱稱

車身奇怪既清潔痕跡

唔知兩者幾時會退役 (201系)

右邊係EF66形100番台,左邊係EF210形

樓主| cyc_yin 發表於 2018-9-8 21:55 | 顯示全部樓層
有名拍攝點既呢邊喺下晝係逆光得好犀利

USJ塗裝

但順光既呢邊拍攝角度太窄

當時聽到JR東日本既發車音樂喺貨物站嗰邊傳出黎,然後由EF66形101號機牽引既呢列就出發,好彩佢係西九条待避,到野田站就影到佢通過梅田貨物線

野田站下晝順光既呢邊拍攝角度一樣好窄

通過梅田貨物線既281系

長鏡風景(323系)

最近多故障既283系

樓主| cyc_yin 發表於 2018-9-8 22:14 | 顯示全部樓層

呢日去京都鐵道博物館睇 TWILIGHT EXPRESS 瑞風特別展之前先去桂川站影下相,當時天氣都已經好熱

223系1000番台

喺呢度影要成日留意下後面既車,有時有貨物列車或者回送車影(207、EF210形)

EF510形

281系

681系4000番台

智頭急行既HOT7000系

當日喺影緊既途中上行方向開始有延誤,搞到好耐先一班(223系2000番台)

班次一亂既時候通常佢地既運轉號碼就變0000(225系)

樓主| cyc_yin 發表於 2018-9-8 22:42 | 顯示全部樓層

DE10形、TWILIGHT EXPRESS 瑞風、嵯峨野觀光鐵道既DE10形、舊形客車43系オハ46

同京都塔合照

特別黎到京都鐵道博物館展覽既EF81形113號機,同常時展出既オハ25形客車連結

室內部份有另外兩卡

從上面既觀賞通道可以睇 TWILIGHT EXPRESS 瑞風既駕駛室

全主動懸掛避震裝置

樓主| cyc_yin 發表於 2018-9-8 23:04 | 顯示全部樓層

佢成日搞期間限定展覽,我真係想佢出全年通行證,唔洗每次咁唔化算咁比入場費

近睇戶外既部份

特別來賓係行特別なTwilight Express 既EF65形1124號機

230形233號機,1903年製造,鐵道紀念物、日本重要文化財,現存最古老既日本國產蒸汽火車頭

581系

489系

好似未影過既山陽新幹線CTC控制板

大量蒸汽火車頭既車號牌

檢查中既C57形1號機

行SLスチーム号(steam 號)C61形2號機,7月15日佢就因為人為錯誤而出軌

樓主| cyc_yin 發表於 2018-9-8 23:24 | 顯示全部樓層

喺 Osaka Metro 西中島南方站影下相(御堂筋線30000系)

10A系

10系

21系

北大阪急行8000形

9000形

新大阪站既拍攝點改裝中,要企後啲影

10系1111

仲未換走大阪市營既logo