hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 路綫圖遮蓋高鐵貼紙已除
開啟左側

路綫圖遮蓋高鐵貼紙已除

abcsamson 發表於 2018-9-12 15:50 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

如題,見下圖
HU6455 發表於 2018-9-12 18:12 | 顯示全部樓層
其實一早咁咪幾好, 依家個個站部部車都要搵人除去貼紙, 既唔環保,又浪費資源,浪費成本!

用既錢雖然唔係多, 但羊毛出自羊身上, 大家一齊倒錢落海
bam1a 發表於 2018-9-12 22:51 | 顯示全部樓層
HU6455 發表於 2018-9-12 18:12
其實一早咁咪幾好, 依家個個站部部車都要搵人除去貼紙, 既唔環保,又浪費資源,浪費成本!

用既錢雖然唔係多, ...

咁換板成本點都高過一次過換再整多堆貼紙
唔通每個version都要換一次膠板同LED電路?

HV9990 發表於 2018-9-13 00:32 | 顯示全部樓層

bam1a 發表於 2018-9-12 22:51
咁換板成本點都高過一次過換再整多堆貼紙
唔通每個version都要換一次膠板同LED電路?

佢應該係想講之前遮住高鐵塊膏藥係多鬼餘
不過呢間公司不嬲都鍾意做埋晒啲無謂嘢架啦
KCRC . Keep Moving
kei_hk 發表於 2018-9-13 09:54 | 顯示全部樓層
HV9990 發表於 2018-9-13 00:32
佢應該係想講之前遮住高鐵塊膏藥係多鬼餘
不過呢間公司不嬲都鍾意做埋晒啲無謂嘢架啦
...

未落實邊日開通﹐就已經show出來﹐雖則仲有張label講未開幕﹐但係總會有人誤會的。

所以﹐唔係太適宜太早顯示出來。

而且﹐MTR公司應該都唔想一段長時間﹐不同車有不同的路線圖﹐唔夠統一﹐對旅客來講都唔係一件好事。
在實際操作上唔可能三兩天換晒所有路線圖﹐唯有用膠布cover﹐以統一路線圖﹐減少不必要的誤會。

HV9990 發表於 2018-9-14 02:33 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2018-9-13 09:54
未落實邊日開通﹐就已經show出來﹐雖則仲有張label講未開幕﹐但係總會有人誤會的。

所以﹐唔係太適宜太 ...

如果你咁講撕走高鐵塊膏藥都唔係三兩日既事,咁咪又係唔統一
有啲有西九龍站有啲冇
根本一早show高鐵出嚟之後貼張紙仔話即將啟用咪得囉
駛鬼整多層膏藥咩

KCRC . Keep Moving
dogdog002 發表於 2018-9-14 20:43 | 顯示全部樓層

HV9990 發表於 2018-9-14 02:33
有啲有西九龍站有啲冇
根本一早show高鐵出嚟 ...

多數整呢堆膏布分分鐘係幾個月什至成年前就要準備

或者佢地自己都無信心九月可以通車

kei_hk 發表於 2018-9-14 22:58 | 顯示全部樓層
HV9990 發表於 2018-9-14 02:33
有啲有西九龍站有啲冇
根本一早show高鐵出嚟 ...

整走塊膠布 + 黃色貼紙﹐唔統一就只係三兩天﹐唔係長時間唔統一(換晒門位一定唔只三兩天的時間)。

而換面版的時間﹐根本都未定通車日期﹐show埋出來又整張貼紙話未開通﹐又講唔到幾時開通﹐即係想點?
cover未落實開通日期的路線﹐實屬正常。

HU6455 發表於 2018-9-15 01:20 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2018-9-14 22:58
整走塊膠布 + 黃色貼紙﹐唔統一就只係三兩天﹐唔係長時間唔統一(換晒門位一定唔只三兩天的時間)。

而換 ...

唔統一真係咁重要??
Show埋出來之後整張貼紙話未開通﹐比人地預早知道有新線, 預早知點去, 唔係方便全世界咩?

唔計車廂, 車站所有既路線圖都係咁, 反正到時9月22日晚全世界都要"做野", 何必要花多一倍既人力物力資源去做?
sancouve 發表於 2018-9-15 09:35 來自手機 | 顯示全部樓層

HU6455 發表於 2018-9-15 01:20
唔統一真係咁重要??
Show埋出來之後整張貼紙話未開通﹐比人地預早知道有新線, 預早知點去, 唔係方便全世 ...

你唔可以用我哋嘅思維去諗,要用一般市民嘅角度去睇
只要上一上Facebook,你就知道啲人幾無知;成日嘈東鐵冇幕門、到而家都唔知可加可減點運作,但係呢啲嘢其實已經解釋過幾廿次,啲人根本見到嘢都唔會睇,淨係識話人唔啱
如果只係整張貼紙仔話未通車,我肯定會有人話龜記個路綫圖誤導、一年賺咁多都唔捨得搵嘢遮住佢之類