hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 249X延長至博康消息
開啟左側

[路線消息] 249X延長至博康消息

arfung 發表於 2018-9-26 19:54 來自手機 | 顯示全部樓層

浸大小晴 發表於 2018-9-26 13:25
今日上繁8點35左右見到249X爆車飛田心
當時站頭得幾個人等,估計係長期爆車趕走晒
成個上繁加到15/20分一班 ...

頭先在站頭碰到有個師傅傾開,佢話249x 08:15班車開學後超級爆,估計有不少學生和返工客去青衣。大圍站都上唔曬,之前係田心等果班熟客全部行天橋去返大圍站排隊,但係排得後的話都有風險上唔到車,多等30分,但無理由走返去搭城門隧道車,兩樣都實遲到, 青沙轉車站果幾個客又係無得上。

頭先仲要見到有一班車出直梯, 唔使問又企到門口上公路, 未知有無人上唔到車。

睇情況最繁忙的兩小時,249x加到20分鐘比較實際,有客有市。
kmb71k 發表於 2018-9-26 19:55 | 顯示全部樓層
kingprowm 發表於 2018-9-26 16:43
現在大圍至沙田有青沙巴士網絡重疊,要睇九巴有冇決心重組,佢可以話大圍至沙中可轉乘 287X ,加上 286C  ...

沙中邊有287X?

你想要青衣馬鞍山線根本唔應該拖249X落水
我亦相信九巴唔會放棄沙中客倉位
況且249X只係做青衣山上
山腳果堆你點搞?

另外
86C全面變成286C根本只係時間問題
所以你想要青衣馬鞍山線
一係另外開線
一係就用249X<>286C轉乘

以上回應,是否可行?是否合適?
JC3987 發表於 2018-9-26 20:34 | 顯示全部樓層
同意青沙巴士路網需要一條全日馬鞍山線,不過都唔係用條 30 分鐘一班嘅 249X 來改囉…

俾著我會掟條最密嘅 87D 上青沙 (經大角咀),然後 86C 改經太子上長沙灣 (不經南昌街),補返 87D 太子個位

如果有心做起個轉車站,啲車要夠密先做得起架嘛…
浸大小晴 發表於 2018-9-26 21:14 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2018-9-27 10:56 | 顯示全部樓層
ATENU364TC196 發表於 2018-9-26 19:23
青衣居民係想249X去埋馬鞍山多過夾硬將條線拉去博康,249X延長至馬鞍山與否同286C應唔應該全日其實係冇關 ...

條線行完大圍沙中再入馬鞍山?
入埋西貢科大將軍澳好冇?
話晒青衣居民都好想有直車到全港九

本身過兩次河唔合理
但不合理延長路線又有咩分別?
有車拉去馬鞍山倒不如加班仲實際啦
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
ATENU364TC196 發表於 2018-9-27 15:33 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2018-9-27 10:56
條線行完大圍沙中再入馬鞍山?
入埋西貢科大將軍澳好冇?
話晒青衣居民都好想有直車到全港九

冷靜啲...既然你認為直接拉條線入馬鞍山比較兜嘅話,繁時整返幾班青衣至馬鞍山對開得唔得?馬鞍山跟681上公路,之後直去沙田市中心,直達青衣南,會唔會好啲?亦都確保到有一定嘅客源
ATENU364TC196 發表於 2018-9-27 15:38 | 顯示全部樓層

浸大小晴 發表於 2018-9-26 21:14
20min佢都有賺
由爆車變坐滿
仲有空間應付突發需求

依家繁時越黎越多人坐,上下繁雙向都爆!多左人識坐249X去大圍站再轉東/馬鐵去馬鞍山,甚至大埔,夾啱時間由青衣南去大埔/馬鞍山,真係半個鐘鬆啲就搞掂
arfung 發表於 2018-9-27 15:56 | 顯示全部樓層
ATENU364TC196 發表於 2018-9-27 15:38
依家繁時越黎越多人坐,上下繁雙向都爆!多左人識坐249X去大圍站再轉東/馬鐵去馬鞍山,甚至大埔,夾啱時 ...

聽到D師傅話249X越來越多熟客,近兩邊尾站果D甚至要步行上一兩個站去等車,以求上到車,不然又等30分鐘(因為轉其他方法都快唔番)…

有好人既師傅見門口企爆,無稽查情況下都開後閘比客上車,話不忍心叫尾站既客再等30分鐘。
不過都講明下個月唔係佢操呢個字軌,其他司機可能直接飛站,要有心理準備。

車務安排和49X共用車輛,很難有得加車加班比249X咁話。
有時仲有直梯車行下繁班次贈興。

Snowbb 發表於 2018-9-27 15:57 | 顯示全部樓層
JC3987 發表於 2018-9-26 20:34
同意青沙巴士路網需要一條全日馬鞍山線,不過都唔係用條 30 分鐘一班嘅 249X 來改囉…

俾著我會掟條最密嘅 ...

如果要 87D 改行青沙,唔經大角咀比較好
去程跟 41A 行西廊,回程停埋銘基就直上公路

兜埋大角咀有機會慢過獅隧

By the way,86C 改行太子,難道想變成 71X 翻版 ?
如果行埋太子 / 窩打老道,車程可以增加成 10 分鐘

leo_ku 發表於 2018-9-27 15:59 來自手機 | 顯示全部樓層