hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴部份報站増 934 線宣傳
開啟左側

[經歷分享/報告] 九巴部份報站増 934 線宣傳

AVD1 發表於 2018-10-4 12:41 | 顯示全部樓層

peterkwan 發表於 2018-10-3 12:39
930 系延長,除非肯飛走荃灣市中心/環宇海灣一帶,否則根本依家走綫對山上無吸引力,除左一程過, 930X 返 ...

930X 衰極都叫做去到銅鑼灣先,
934 系兩條線都做唔到呢樣野 ……

何況而家山上咁多條九巴線有邊條唔係兜荃灣先出市區丫(就算而家條 934A 一樣如是),
所以假如 930X 上山係可以做到全日,又何樂而不為?
LJ7006 = MF5119 = AVD1
kay 發表於 2018-10-4 12:51 | 顯示全部樓層
其實934可以自己加時,其他線要跟足RPP或者走埋數
真係咁多年來待遇最好一條

不過居民角度,多一條934唔見得係壞事,只係我地知情既認為同城巴930X爭翻餐有D無謂
世界很簡單 人類很複雜
tonychow 發表於 2018-10-4 21:10 | 顯示全部樓層
GW4866 發表於 2018-10-4 05:05
930X一塞可以塞好耐,見識過兩次都係聯仁街一到楊屋道口慢慢塞出沙咀道
尤其星期五六日傍晚,疑似入停車場 ...

塞車方面,我唔係下繁常客,搭 930X 返荃灣通常都係過咗下繁。
聯仁街過咗下繁之後我又唔覺得好,最起碼架車係仲識郁果隻。
當然你可以話 934A 塞德士古道架車一樣識郁,但我唔覺得呢點 934A 係優勝好多。
至於站位,眾安街站位一個唔好彩塞起上來其實可以排好長龍 (一堆城隧線同 290 系等等),同埋 carlo 會唔會提早落客然後飛站都係一個問題。富華街就仲衰,只要前面有 30 30X 39A 39M 埋站,基本上自從加咗分段之後都係會盡量上客 (除咗轉乘客之外),934A 一樣要排隊。如果架車要抽頭走人,就只能喺欄杆位落客,甚至塞住小巴站,亦唔係個個 carlo 都會咁做。
最後綠楊擦邊客,其實 近 + 近 唔代表近。石圍角低座行去綠楊新邨站相比起行落地鐵站基本上只係一半路 (甚至更少),只要巴士服務合理,唔係所有人都鐘意搭鐵,特別係放工回程客。當然你亦可以話放工回程唔經綠楊,要經就要改走線 (例如放棄荃富街站位),但我想講唔係所有人都唔介意行埋果一半路。正如荃景圍都有唔少地方行去愉景係合理距離,行完之後唔代表佢地會拍 $2 機行埋落地鐵站然後無視 930X。
934 一條線兜埋唔係唔得,但依家 30X 荃景圍兜地鐵站大河道上公路都唔開胃,架車如果要碌到大窩口咁邊個搭? 如果照舊大涌道直出,即係倒客走,特別係回程,鐵又唔一定有位坐。

chkhwl 發表於 2018-10-4 21:12 | 顯示全部樓層

延伸到鰂魚涌/太古
應該更好,並將有更多的乘客
JU2541 發表於 2018-10-4 21:21 | 顯示全部樓層
tonychow 發表於 2018-10-4 21:10
塞車方面,我唔係下繁常客,搭 930X 返荃灣通常都係過咗下繁。
聯仁街過咗下繁之後我又唔覺得好,最起碼 ...

呢個咁奇怪既回程走線
係有人太大貪同想博大霧
要博大霧就要同聲同氣....
就諗左呢個完全唔似去程既回程走線

人一九,腦便殘
GW4866 發表於 2018-10-4 23:32 | 顯示全部樓層
長洲居民 發表於 2018-10-4 09:36
934A 荃富街公園站隔離熊貓酒店

講緊去程改行熊貓而不經大窩口站好過
打開門,行出去,去遠啲!
GW4866 發表於 2018-10-5 00:22 | 顯示全部樓層

tonychow 發表於 2018-10-4 21:10
聯仁街過咗下繁之後我又唔覺得好,最起碼 ...

上面我又無話過934A優勝d
只係想講930X一樣都會塞
最後綠楊擦邊客,其實 近 + 近 唔代表近。石圍角低座行去綠楊新邨站相比起行落地鐵站基本上只係一半路 (甚至更少),只要巴士服務合理,唔係所有人都鐘意搭鐵,特別係放工回程客。當然你亦可以話放工回程唔經綠楊,要經就要改走線 (例如放棄荃富街站位),但我想講唔係所有人都唔介意行埋果一半路。正如荃景圍都有唔少地方行去愉景係合理距離,行完之後唔代表佢地會拍 $2 機行埋落地鐵站然後無視 930X。
934 一條線兜埋唔係唔得,但依家 30X 荃景圍兜地鐵站大河道上公路都唔開胃,架車如果要碌到大窩口咁邊個搭? 如果照舊大涌道直出,即係倒客走,特別係回程,鐵又唔一定有位坐。

地鐵2-3分班一班 vs 過海巴士座底20分鐘一班兼中途站
而條荃灣綫又係頭站有位座兼唔使轉車

當然唔係個個都鐘意搭鐵,但咁既情況會有幾多客仔呢?
要做就正正經經做d較遠離鐵站既位仲好過

仲有,綠楊點都近過愉城行過荃灣站囉
而且石圍角想快少少行過大窩口站一樣得
(實測過行落大窩口站係近過荃灣站)

同埋注意返,呢到一直講緊非繁時間走線
繁時我都認同934A可以繼續做你講果d位

30X果隻走法左塞右塞固然唔開胃,934(非繁)要做既青公直行到千色跟A31屈落熊貓再走人好好多
順便回埋#65,如果熊貓唔做得就干脆唔好做市中心,上完荃景圍後照返大涌道直出算
原因上面講過唔再重覆
打開門,行出去,去遠啲!
F428Z 發表於 2018-10-5 13:09 來自手機 | 顯示全部樓層
[利申: 之前+宜家假日都係住汀九]
F428Z 發表於 2018-10-5 13:11 來自手機 | 顯示全部樓層
[利申: 之前+宜家假日都係住汀九]平日灣景934 出港島十一二點都keep 到廿個到三十個客出港島, 你話賺就未必但蝕就應該唔駛蝕
PKD32 發表於 2018-10-5 21:35 | 顯示全部樓層

長洲居民 發表於 2018-10-1 19:32
宣傳有乜用不如934同934A合併好過

啱啱,不過應該先去麗城定荃威?
去到祈德尊新邨,左轉沙咀道天橋上山,之後愉景新城轉左,去麗城
感覺好兜