hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 荃葵過海線改革2.0
開啟左側

荃葵過海線改革2.0

樓主| GW4866 發表於 2018-10-16 03:15 | 顯示全部樓層

384047x 發表於 2018-10-14 00:13
認真,我支持去埋銅鑼灣,但明顯有城巴反對佢哋入摩頓台,而934,936又冇乜可能一齊放棉花路塞住啲車,始終總站應該放巴總先好,泊街唔係一個好做法

第二,相信九巴寧願拉960/961多過934,934同936價錢相同咁返新界方向可以免費轉乘,唔洗又要回贈咁煩

第三,同二諗法截而不同:934同968互換總站,同936一齊提升至全日並加班,回程同樣避免要回贈,因為934/936轉其他線都係補差價

1)有總站既晨早擺咗落去啦
最快都要等357年先有新總站
摩頓台預咗都唔會入到去
2)960/961其中一條拉過去就代表934唔可以拉過去?
更何況以宜家個狀態934更加需要落銅鑼灣
比返個936轉934返荃灣BBI宜家就咁做都得添
但要人轉車已經無咗一程車優勢,客量未必因為呢方面而有改善
3)你真係唔好玩啦...縮968有乜可能,元朗肯九巴都唔肯啦
反方案
A1) 我意思係935變全日,上葵+四小龍,935a就唔取消!935上繁有服務同全日經4小龍係彌補936唔去四小龍既空缺,所以又上繁又非繁
至於比而家更兜,兩繁有935a,非繁只有1個上葵係冇全日位,所以加埋四小龍非繁未至於吉車

A2) 講漏左,多謝提醒!主要係936縮2繁,非繁934+936混合走線,否則冇全日位

A3) 放荃威志在插旗,起碼有條全日過海線,同埋40可以放灣景,a31p縮去麗城泊街+全日經青龍頭,唔一定係壞事!況且荃灣西+象石梨同上葵+四小龍客源會平均過而家咁樣,一條村巴線一條兜到2046都未上公路既線

a1)四小龍早繁叫做有905P,站位更深入
兜埋四小龍不但同宜家936個問題一樣趕客,頭站石籬仲會輸得好緊要
係只用兩線"全日"下唔值得去做客都唔多個既四小龍
你話學得條搵笨40咁做得起美孚就話ja,荃葵都未做好就走去做埋西九
"上葵無全日位",唔知和宜合道一眾工商廈咩黎,仲有葵涌道呢
回程"葵芳商場"站仲有戰略意義
從服務時間入手唔開d無客時段就唔會吉車遊街
935A果到重申多一次,係朝早原有安蔭班次既935另外命名,係無回程(正線已包哂)
請了解返935A係做乜先
a2)即係非繁石圍角梨木樹係用934啦,繁時用返936
(睇咗好耐先明你想點 )
a3)934拉上荃威呢一點唔反對
只回擺40入灣景花園,早繁934點都要留返原線(934X),咁都要比返個位比佢用
B1) 梨木樹係擺位,2繁有936非繁有934尾站特快wo
同埋打錯,係935a拉長,非935

B3) 放棄四小龍係不切實際,九巴作風係唔會棄四小龍,ff算啦!冇4小龍仲唔係934a加非繁拉去麗城班次,935+936非繁mix走線?

b1)你都識講,繁時有936非繁有934咁仲拉935過梨木樹做咩
935A都係,一樣重疊+唔順路,而且請了解返935A係做緊乜野先
b3)家陣不切實際係邊個先
死攬四小龍無好處,除非開夠三線先搵埋其他地方兜客
而做唔做四小龍同做唔做934A一d關係都無
請從936回程走線了解一下
本身係因為936回程要從高速公路屈返上青山上路而經過四小龍外邊
先至會有之後加站做埋四小龍(碧海藍天)
停滿樂大廈相信930x 都係快啲,又平啲,但可以分流去上葵既學生客同老人家,簡單講掠48x水

但都係有直接競爭,人地係有權反對加站

另外上葵同梨木樹係兩回事,關上葵咩事
打開門,行出去,去遠啲!
 樓主| GW4866 發表於 2018-10-16 03:27 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2018-10-10 01:50
其實西約+大涌道偏向工商住三方都balance
需求唔係好大但亦未至於窄
係食唔正市中心但又唔會同荃灣線對正
未來西站樓群點都有班客貪尾站

要934兜多個地方選擇唔多
就用樓主兩個選擇睇各自有問題
上梨木樹即係唔要大涌道
一加一減冇分別
最hit既就係配荃景圍
但係大家各自唔想兜另一邊嫌慢
最後又係得個兜字

最後當然有方法提升934客量更好
最起碼唔該加返個234B轉乘先
同一時間老九亦應該規劃下俾荃景圍有車直落大涌道轉934

但宜家非繁做得幾多客有眼見

西站非繁唔睇好,西鐵係正樓下,非繁都唔會點迫
西鐵轉東涌綫什至轉未來南北線又快又密(就算話東涌綫疏都唔會疏過934)

934經石圍角梨木樹未至於放棄哂大涌道既
主要放棄近西鐵果邊既祈德尊

荃景圍直落大涌道唔係無車既...不過果條係30
打開門,行出去,去遠啲!
boco1211 發表於 2018-10-16 04:17 | 顯示全部樓層
我覺得將西約嘅過海線同東北葵嘅過海線拉埋一齊重組有啲奇怪,係兩個唔同嘅客源、仲要隔得好遠,934就應該同930x重組,但係因為係兩間公司,所以重組難度好大,個人建議用交易嘅手法嚟重組,解個困局

城巴930x拉上荃景圍,兜西站,開全日,934A改由城巴做。換1) 九巴934拉入銅鑼灣,行灣仔道、禮頓道,回程行內告士打道,2) 九巴早繁額外加車落948,全日化,九巴佔大部分時段,3) 九巴早繁獨營新線,四小龍直達港島快線

比起934全日,930x全日會好啲,應該執到多啲行街客,同埋個範圍本身都大啲,城巴會有著數

九巴亦都會有著數1)拉934落銅鑼灣可以擴大客源,吸更多客,2)948全日,九巴佔大部分時段,絕大部分收入歸九巴,賺多啲,3)九巴早繁獨營四小龍直達港島快線,吸新巴嘅轉地鐵客,開拓新客源

而東北葵就建議935全日,放棄四小龍,因為有雙向客源,建議兜埋入葵芳站,執930、31m、235m啲客,擴大基本盤,梨木樹就上下繁雙向就算啦,加968轉乘落銅鑼灣
Snoopy@FB8617 發表於 2018-10-17 10:27 | 顯示全部樓層

GW4866 發表於 2018-10-16 03:27
但宜家非繁做得幾多客有眼見

西站非繁唔睇好,西鐵係正樓下,非繁都唔會點迫

而家非繁睇落唔多客
我覺得其中一大原因都係三間巴士公司既老問題
宣傳力不足
如果老九肯出個banner係自己個apps到
點都好過放條banner係巴士站但其實冇咩人睇

其次係班次上問題
平日出城過左上繁仲開緊10-12
978都已經玩緊15/20
星期日過海朝早基本上收視好多線都麻麻
偏偏就照開
平日夜晚回程高峰時段就調返轉一律20分鐘起跳
有ETA都趕走部分客

934做到鐵既速度時
有得一程過坐係有唔少吸引力
點都好過全程廿幾分鐘企仲要上落轉車一次以上

最後當深井之前既962B都可以全日
客源基礎高唔少既934半全日並唔真係問題
當然深井同荃灣西部交通情況唔同
但拉均需求同競爭計
單從現934走線計其實半全日唔係真係撐唔起
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
tonychow 發表於 2018-10-17 18:11 | 顯示全部樓層
諗咗一排,逐樣回應:
1. 荃景圍
荃景圍可以分為四個部分:
(1) 愉景、荃景近山腳座數
(2) 荃灣中心、荃景 1-2 座、8 座等唔近山腳座數
(3) 荃德花園、錦豐園、千里台、家興、荃威低座
(4) 荃威高座
架 934 兜上荃景圍究竟有咩用,又或者唔兜吸唔吸到客,我地睇下以上邊類。
(1) 呢,行去搭 930X 基本上只需要 5 分鐘甚至更少(價格優勢同落銅記),愉景亦有 $2 機,934 只有灣仔以西速度優勢
(2) 呢,如果 934 唔上荃景圍,行落去搭 930X 需時 5-10 分鐘(回程上斜會耐少少)。如果行落荃景圍天橋搭 934,時間差唔多(視乎座數,我以荃灣中心小巴總站計)甚至更耐,另外夜晚行觀感麻麻(比較靜)。
(3) 呢,基本上開唔開 934A 都唔大分別。荃威低座都仲話樓下有車,千里台以下,基本上行落山搭 934 肯定好過行上山搭 934A,934A 只有回程對千里台、家興一帶有小小站位優勢。
(4) 呢,如果 934 唔上荃景圍或者無 934A,基本上都係 39M 或小巴轉鐵着數,來回荃景圍天橋都有排行。
仲有一樣因素係區議會選區分佈。愉景同荃景一組(930X 總站線),荃中同荃德一組(荃景圍天橋 934),荃威自己一組。基本上得荃威選區無線。
個人覺得 934 就算上埋荃景圍,只有荃威大帶有服務改善,荃灣中心喺尷尬位(行落 930X 唔遠但樓下有條貴 $2 嘅線),山腳開始行路去鐵亦有優勢。如果唔上荃景圍,好明顯只得 (3) 會搭 934。
2. 荃灣東
點解我覺得熊貓無得做,原因好簡單:
我地又將附近區域分析一下:
(1) 名逸居
(2) 尚翠苑
(3) 荃灣花園一帶
(4) 豪輝
(5) 酒店/探病客
(1) 呢,其實唔好覺得距離 930X 好遠,其實過條馬路,行去寶石大廈搭車亦係 5 分鐘以內嘅事。(2) 唔怕慢亦有 930 正線。
(3) 開始近大窩口站。無錯 $2 機行去大窩口站唔係特別近,主要有三種行法。唔熟路嘅通常會過橋,喺青山公路東行行人路直行,咁樣唔會盪失路但要上上落落會好慢。其二係喺荃灣花園穿過去,過咗德士古道天橋橋底,向前行多少少就已經係體育館。仲有種行法係行荃富街,德人士古道橋底過馬路,上大窩口道然後轉左。咁樣行會遠少少,但識睇地圖亦唔會盪失路。
所以如果識喺荃灣花園穿過去,搭鐵唔好處只有拍完 $2 機要行回頭路,不過就算唔拍都仲平過 934/6 甚至 930 一大截,況且仲有都會票。
豪輝呢,我唔清楚果區人搭車習慣,但豪輝以西行去荃灣站已經有優勢(穿商場,亦唔使淋雨)。
最後得返住熊貓嘅遊客,呢班係我覺得最會搭巴士過海嘅人(唔識路行去搭鐵),正如 182 停麗豪酒店一樣(當然熊貓過海快好多)。
結論:呢度有幾多客未分俾鐵/930X,我覺得少,但呢樣純粹主觀意見,我亦可能數漏。
3. 荃灣行街客
好老實,我覺得 934 點行都唔會做到呢批人。
首先有無人喺港島搭車入荃灣行街已經係一個問題。就算有,商場集中喺荃灣站(千色店 etc,近鐵,仲有路德圍係食店集中地)、愉景新城(930X 食到正,同埋愉景新城其實無咩行,最多係旁邊間 IKEA),同埋荃新天地/荃灣廣場。到最後行完荃灣西一帶,我當喺海邊睇完日落,應該無人唔搭西鐵掛?我當只行商場而且唔搭西鐵,如果喺荃新天地走,930X 會贏。荃灣廣場走,首先其實真係對正西鐵,同埋我都有少少懷疑生客會唔會識得行去祈德尊搭車(假設開全日,雖然其實唔係遠)。
4. 四小龍
講明先,我一直都唔睇好。934/936 沿線有幾多人會去四小龍仲要唔介意俾過海價錢?我會視兜四小龍係負值。
於是喺兩線方案下,只能 934/936 其中一條食咗佢。至於邊條食,如果要平衡走線,咁肯定係 934 食,問題係班客有咩補償。ok 就算唔落銅記,都起碼要有改動 e.g. 去港島東。其實特別係三線方案,揾一條拉去港島東未嘗不可。走線可以係沿 930X 去入境事務大樓,或者好似 967X 咁直去,然後天后甚至北角落橋,總站筲箕灣。其實港島東都有好多行街熱點,例如太古城、太安樓、東大街等等。
ATENU135 發表於 2018-10-17 20:56 | 顯示全部樓層
tonychow 發表於 2018-10-17 18:11
諗咗一排,逐樣回應:
1. 荃景圍
荃景圍可以分為四個部分:

我係悦來果邊嘅(3),兩蚊機我大部分時間都唔拍,因為行得去悦來唔差在行埋去寶石搭930X,但該處人大多數人都搭地鐵
1234567 發表於 2018-10-20 14:23 來自手機 | 顯示全部樓層

建議934兜入荃灣市中心及荃灣西站,以增加客源
1234567 發表於 2018-10-20 14:52 來自手機 | 顯示全部樓層
1234567 發表於 2018-10-20 14:23
建議934兜入荃灣市中心及荃灣西站,以增加客源

去程,荃景圍天橋後跟30x走,大河道後進荃灣西站,之後沿舊運輸大樓新路進海盛路,再進大涌道出公路
回程,大涌道迴旋處後跟34去程進荃灣西站,之後沿34回程回灣景花園
這樣不會令西約覺得太兜,又可做荃灣市中心,又可搶荃灣西新入伙的客及西鐵客(尾站),可以擴大客源
castanopsis 發表於 2018-10-21 03:34 | 顯示全部樓層
GW4866 發表於 2018-10-9 20:37
始終係客源基礎問題,客路太窄
真正獨市位得麗城灣景

無錯
934服務範圍太窄,理論上應該兜多一兩個區先走

問題係934按現有路線開咗半全日,已經無得返轉頭
無論係兜荃景圍定兜梨木樹,既得利益者問題,西約一定會嘈

政治上,934唯一可以做既,係入銅鑼灣,同重新執過回程中環站位

我某程度上又幾認同snoopy@FB8617既判斷
934雖然服務範圍窄,但基本盤其實唔係真係差得咁緊要
一條巴士線,繁時5-8分鐘班班頂閘,非繁無理由連20分鐘一班都撐唔起

你望下961,繁時開得7-11分鐘一班,證明客量基本盤其實唔好得過934
但偏偏佢非繁都開到落12-15,載客率仍然好過同時段既934一大截
講到底,934非繁客量差,服務範圍只係一個原因
更重要既原因,係因為開唔足全日,知名度欠奉,養唔到街客

我反而覺得,如果934開足全日20
非繁客量,反而會好過開半全日30
10598C 發表於 2018-10-21 11:33 來自手機 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2018-10-21 03:34
無錯
934服務範圍太窄,理論上應該兜多一兩個區先走

有啲線注定係做繁時線,唔兜多少少全日位唔得

你好似961咁,佢行市中心係全日位,非繁開得唔疏係正常,況且早繁仲有條961P係到

但934基本上行大涌道左轉西約,只係擦邊做到愉城,成個荃灣市基本上係冇做過,客源基本盤其實偏窄

你見好多過海線乃至新界觀塘線繁時係好爆,非繁就拍烏蠅,呢啲都係返工線全日後嘅問題