hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 明日大嶼的鐵路走廊
開啟左側

明日大嶼的鐵路走廊

巴士的膠 發表於 2018-11-3 14:27 來自手機 | 顯示全部樓層

Kit2030 發表於 2018-11-3 00:32
我將前幾個網友既提議改小小,並加入新路線,唔知大家點睇。
查看
首先,現有東九龍線(紫色)改名為北九龍線 ...

藍色綫葵興段要拆樓,葵盛段有機會太深,而且咁搞石籬一邊更唔易被覆蓋,所以我寧願唔要葵盛,做上葵果邊。

同意樓上講鯉魚門過海比較深嘅問題,綠色綫我會建議分拆
一條由西部外走廊鐵路由堅尼地城延伸,經中環南、禮頓道、鰂魚涌、小西灣、佛堂州、科大、碩門、大學
另建一條爬山中型鐵路,由佛堂州-康城-三家村-康雅-秀茂坪-樂華-彩福-彩雲-富山-竹園-九龍塘
qunow 發表於 2018-11-3 14:38 來自手機 | 顯示全部樓層
20160424 發表於 2018-11-3 10:46
交椅州去堅城 最深約29米
鋰魚門最深係40以上

唔會專登起去最深個位…?
巴士的膠 發表於 2018-11-3 15:31 來自手機 | 顯示全部樓層
Concordatio 發表於 2018-11-3 03:49
如果我冇理解錯,閣下方案中於鯉魚門過海嘅路段應該係海底隧道。呢一帶嘅海床非常深(30 米以上),並唔 ...

我會建議用橋穿越藍塘海峽,由於佛堂洲同小西灣(站位近柴灣池畔公園)都可以依山而建,加上長扶手電梯入站,建築成本應該平過用超深挖穿鯉魚門。
ArnoldC 發表於 2018-11-3 21:59 來自手機 | 顯示全部樓層

Concordatio 發表於 2018-11-3 03:49
如果我冇理解錯,閣下方案中於鯉魚門過海嘅路段應該係海底隧道。呢一帶嘅海床非常深(30 米以上),並唔 ...

現今世界上最深嘅沉管鐵路隧道位於土耳其,深大約60米。鑽挖隧道深好多嘅大有人在。
053h4 發表於 2018-11-4 01:03 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
qunow 發表於 2018-11-4 13:04 | 顯示全部樓層
巴士的膠 發表於 2018-11-2 12:22
睇返第二南北走廊條虛線,應該九龍個轉線站會喺美孚,然後直接入沙田,反正去東涌同港島都可以用西部外走 ...

隨便畫了一下,除了第二南北線之外其他的可以這樣嗎:
https://drive.google.com/open?id=1EdIPE-r3lY0bXQ2ZKJVp-zXAkNkiI-Wx
1. 啟德ELFS、東九龍線採用相同制式、制式未定的中等運量系統(畫的時候是想像用The Boring Company的The Loop系統,但是相關系統雖然成本較低而且地下化可是其運力貌似偏低而且也未經驗證,有待進一步挑選制式)
2. 增加啟德站-鑽石山-慈雲山、觀塘-寶達、寶達-藍田北-油塘把兩個系統連接起來、連接既存港鐵系統、並且增加覆蓋
3. 九龍灣-偉業街-油塘,直接聯通相關工商業區並分流;油塘-杏花邨-小西灣,把系統伸延覆蓋港島東住宅區
4. 屯荃鐵路(相對上載客量較高的系統嗎)
5. 為避免前述各項路線倒客進現有交通網絡加劇問題,伸延至旺角交匯
6. 延長至奧運連接東涌線及覆蓋大角咀
7. 從旺角伸延至灣仔和跑馬地舒緩現有交通系統壓力

建議開NP689K:馬鞍山=沙市=觀塘道=港島東
ArnoldC 發表於 2018-11-7 22:10 來自手機 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2018-11-4 01:03
越深,水壓越高,難度就越大。

成本幾何級數上升。

沉管隧道其中一個優點,就係施工期間無需同水壓抗衡,反而可以借助水壓將管道接合。
我唔知你點樣得出「成本幾何級數上升」嘅結論。
053h4 發表於 2018-11-7 22:28 來自手機 | 顯示全部樓層
ArnoldC 發表於 2018-11-9 21:31 來自手機 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2018-11-7 22:28
本人引用你的原文,你係有講包括非沉管隧道。

鑽挖/爆破/手挖隧道,有無水壓問題,取決於地質。
就算唔理水壓點來,我都想知你點樣計到,靜水壓會令成本幾何級上升。
Ne1342avbe69 發表於 2018-11-19 20:53 來自手機 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2018-10-10 15:36
淺海填海會破壞海洋生態。如果真入雞夾硬要填應該或一條線,某海域的填海限制同有咩生態補償。 ...

林鄭理得你地啫
舔共大過天