hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 明日大嶼的鐵路走廊
開啟左側

明日大嶼的鐵路走廊

epsilon 發表於 2018-11-28 23:26 | 顯示全部樓層

s3n370 發表於 2018-11-27 13:09
水壓大小隨挖掘深度增加,只係物理常識

既然係常識,增加幾多?幾何級?屯赤成本上升幅度完全來自水壓上升?

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
s3n370 + 1 + 10 Sorry, 無追文响度斷章取義

查看全部評分

053h4 發表於 2018-11-29 01:24 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
s3n370 發表於 2018-11-29 18:55 來自手機 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2018-11-29 01:24
相關機械設備大直徑鑽掘機,全球得少數公司有經驗,最重要係大陸都做唔到用進口貨。

有經驗處理高水壓的 ...

閣下所舉嘅,只係高壓環境下嘅限制,
都係講唔到點解多佐十米,就會幾何級數咁上。

屯赤本身响海底做鑽挖,就算維持原有深度,
就香港勞工法例而言,已經爆哂錶,入佐高壓條界。

早前通車嘅廣深港高鐵,正正係用盡一切方法避免高壓鑽挖
053h4 發表於 2018-11-29 23:34 來自手機 | 顯示全部樓層

s3n370 發表於 2018-11-30 00:01 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2018-11-29 23:34
屯赤承建商正正因為話要掘深十米而提出高價方案同路政署講數。合唔合理工程界判斷。當然,穿過碎石層的話 ...

始終都係無講到點解會幾何級數上升,只係好籠統咁話深佐就好難做
仲要將判頭0既claims撈埋一碟講

去到碎石層問題,搵人出黎搬石?
你講緊幾十甚至近百年前倫敦0既人肉隧道盾咋?

呢個年代,或者可能人力過多0既國家會咁做啦
正路有TBM掘龍,灌漿後再用機挖己經搞掂
本班為 北鐵線 列車(經 查寧閣)前往 燒山大馬路
053h4 發表於 2018-11-30 00:42 來自手機 | 顯示全部樓層
mrm23 發表於 2018-11-30 09:26 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2018-11-20 16:22
起硬, 勢成東涌2.0

另外, 有關隧道水壓對造價的影響, 屯赤為避人工島地基要向下掘多十米, 2017年報導就 ...

唔知就嚇死,知就笑死。
屯赤法國佬個 11位數 claims,係 claim 緊 EOT 同 equipment idling cost,
因為要等港灣搞完先有得做,部 TBM 去唔到中東下一單合約開工,
而唔係乜乜物物工程難度。
(屯赤的 TBM 係目前全球最大。)

利︰非法國佬或港灣員工,發夢夢見。
s3n370 發表於 2018-12-1 01:49 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2018-11-30 00:42
廈門地鐵海底隧道途中遇到孤石群停工,考獅子洋隧道有傳考慮過溝漿,但影響航道,結果認為唔work, 因為成 ...

廈門果單工程,小弟就無聽聞過啦,
但挖掘隧道必然會遇到地質問題,
孤石群响華南花崗岩層更加係家常便飯。
石頭都搞唔掂要冧人堆去搬,明顯係部機0既設計甚至質量問題囉
你又唔見香港出過事?

小弟發夢見過法國佬真係試過搵人出隧道盾搬野呀,
不過係撞到條鋼樁要搬走咁囉
(利申,唔係法國佬員工)

話獅子洋果單就更搞笑,灌漿係响隧道盾响外打針,
衰極咪頂多滲出河床,又點會影響航道呢?

本班為 北鐵線 列車(經 查寧閣)前往 燒山大馬路
ArnoldC 發表於 2018-12-2 08:43 | 顯示全部樓層
s3n370 發表於 2018-11-27 13:08
水壓同深度成正比。
離海床越深,水壓及土壓同樣按深度增加。

水壓同水深成正比,但係有人話成本會幾何級上升,所以問佢點解。但係問極都問唔出,所以懷疑佢知唔知「幾何級」究竟咩意思。更加懷疑佢知唔知岩石有軟有硬、有透水有不透水;知唔知穿山隧道都會遇到高壓地下水。

而家沉管隧道越來越普及,地質越軟越傾向起沉管隧道,確係事實。但係如果要起水底鑽挖隧道,地質越軟就要離水底越深,都係事實。
008325 發表於 2019-2-22 18:44 | 顯示全部樓層

政府話想壓縮所有情序2032年有第一批係人工島入到伙
有可能嗎? 起得切圖片所標示中的鐵同路?