hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 明日大嶼的鐵路走廊
開啟左側

明日大嶼的鐵路走廊

053h4 發表於 2019-3-20 17:25 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
Toz 發表於 2019-3-20 20:35 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2019-3-20 17:25
私人公司唔係開善堂, 所以港鐵咪就唔係開善堂, 西港島線出幾十億換成條鐵lor, 重要年年加價
九鐵業績你 ...

我並唔係保港鐵, 而係話, 返去以前兩鐵模式, 只會更衰
比私鐵包晒黎做, 你點肯定人地一定好? 意氣用事話唔要港鐵係可以, 換左另一間更衰點算?
人地拍心口你就信呀?
究竟政府需要直接插手到乜野位, 你有無諗過? 宜家水平競爭遠不及理清垂直分工重要
巴士公司都唔會負責道路維修啦

仲有, 政府監管私鐵會有力過監管港鐵? 你認真?
你即係話政府管順豐易管過郵政O者

20160424 發表於 2019-3-22 11:26 | 顯示全部樓層

【洩露國家機密】東大嶼人工島有條隱藏高鐵?(立場新聞 21/3/2019) <-LINK

下周政府會就「明日大嶼」研究經費向立法會闖關 5 億開展研究,成本估計高達 6,240 億,
將會係香港史上最貴嘅基建。但呢個洗錢大計可能只係「起錶價」,
事關我哋發現深圳前海展示廳內嘅一幅「粵港澳大灣區交通運輸系統圖」,本身暗藏玄機。
地圖揭露未來計劃會有另一條高鐵線由深圳前海出發,
穿過屯門、大嶼山,直插東大嶼人工島地圖上叫「高鐵支線」,
長度同而家嗰條深圳北至西九高鐵差唔多。
但呢條「高鐵 2.0」嘅走線政府文件係從未提過,
地圖更將之前因造價太貴而擱置嘅港深西部快速軌道計劃 *「復活」,
名正言順係政府之前話「運輸基建先行」嘅發展模式,
亦都意味著東大嶼定位上都會其實只不過係深圳前海既經濟從屬地,
配合人地規劃多過從自己需要出發。
呢份政府發展藍圖若然唔係今次離奇洩露,恐怕完全將香港人蒙在鼓裡。
首先特區政府根本晨早知道,係 2016 年中,
當時都仲係發展局局長嘅陳茂波向全國人大委員長張德江介紹香港未來發展大計時,
就展示咗個從未向公眾披露嘅「東大嶼人工島發展」模型,
有哂具體範圍同擬建鐵路道路(同政府最新出嗰個 plan 係一樣㗎)。
但當年年尾做嘅《香港 2030+》諮詢時,
仲只係畫一個好粗略嘅「六角形」俾香港人知,扮到成件事好似「未有計劃」、
「要聽大家意見」咁。可見香港嘅發展計劃就要「讓領導先知」,
又或者其實可能係「讓領導決定」,最遲知同無得揀嘅係香港市民。

依家政府嘅策略就係隱藏想做嘅基建工程,篤細啲條數氹你落疊,
之後再焗你硬食埋其他嘅基建工程,起一大堆鐵路道路,既配合粵港澳大灣區融合大計,
又可以「永續」地將香港人嘅錢利益輸送予中國與一眾基建地產商。
如果唔阻止呢種車毀人亡既瘋狂起基建邏輯,高鐵通往既將會係一條滅亡之路。
* 運房局 2014 年公佈《鐵路發展策略》,提到曾考慮興建港深西部快速軌道,
連接港深兩個機場並中途接駁至洪水橋,
但當時已預計成本會超過 1,100 億港元(按 2013 年價格計算),
認為其經濟效益仍有待驗證,於是擱置。

樓主| eternalflame 發表於 2019-3-22 13:07 來自手機 | 顯示全部樓層

20160424 發表於 2019-3-22 11:26
【洩露國家機密】東大嶼人工島有條隱藏高鐵?(立場新聞 21/3/2019)

其實個高鐵規劃無咩新資料
https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/forum.php?mod=viewthread&tid=1098504&extra=page%3D2&mobile=2

起碼5年前已經諗緊點樣將港深西部快速軌道,借東大嶼計劃拉入市區。當時政府已經同大學智庫研究過走線、行車安排同港島區口岸位置,當中甚至有將現時高鐵過海連接呢一條規劃高鐵嘅構想
qunow 發表於 2019-3-22 13:20 來自手機 | 顯示全部樓層
eternalflame 發表於 2019-3-22 13:07
其實個高鐵規劃無咩新資料
https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/forum.php?mod=viewthread&tid=1098504&ext ...

睇圖,嗰條唔係港深西部,港深西部喺隔離
雖然說其實這麼宏大的規劃圖通常都只會是深圳方面的一廂情願
053h4 發表於 2019-3-22 13:20 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
qunow 發表於 2019-3-22 13:23 來自手機 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2019-3-22 13:20
呢排大陸就人口問題好多新聞

包括上海結婚率創新低

全國人口向下的同時繼續向城市集中代表城市人口只會持續上升
053h4 發表於 2019-3-22 13:44 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
008325 發表於 2019-3-22 14:14 | 顯示全部樓層
香港黃毛小子 發表於 2019-3-8 17:00
掃管笏係低密度發展區,容納人口並不足以支持加站。

除非收返稔灣山頭作上蓋物業發展,將掃管笏打造成旅 ...

頭先睇多次文件, 寫左有屯門東發展區...而個MARKER 正正係小欖配水庫上...
可能真係有機會將個山頭改作其他用途 不知道是否住宅

樓主| eternalflame 發表於 2019-3-22 17:04 | 顯示全部樓層

qunow 發表於 2019-3-22 13:20
睇圖,嗰條唔係港深西部,港深西部喺隔離
雖然說其實這麼宏大的規劃圖通常都只會是深圳方面的一廂情願 ...

成個故仔時序係咁
  • 最初係諗WEL點樣拉入市區, 當時係想像用RDS-2嘅西部外走廊做藍本, 加上當時689開始提及中部水域人工島, 當時政府暗中同大學智庫做研究
  • WEL原本係穗莞深城際一部份, 後來分拆成為兩個獨立項目。WEL會用地鐵規格起, 穗莞深城際會用國鐵規格起
  • WEL後來因為造價同政治現實無限期擱置
  • WEL最後只會來往深圳機場 <> 前海 <> 洪水橋/機場, 而穗莞深會由深圳機場延長去到前海
  • 大灣區出爐之後, 就變成宜家個規劃: WEL只連接兩個機場, 穗莞深由前海經深圳灣口岸去洪水橋, 新高鐵線由深圳西麗經前海去東大嶼