hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 明日大嶼的鐵路走廊
開啟左側

明日大嶼的鐵路走廊

Lyt_Kondisc 發表於 2019-3-27 13:42 來自手機 | 顯示全部樓層

依家屯門16區會唔會起個站都未知,而且屯門碼頭一帶比較多位,我認為比較適合做轉車站
053h4 發表於 2019-3-27 15:49 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
20160424 發表於 2019-3-27 16:50 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2019-3-27 15:49
1700億起呢條鐵, 個人認為係唔值得的.

當然, 如果認為明日大嶼一定要填海, 咁就一定要鐵路配套 ...

屯荃2014年都話要過千億,更加唔值,淨係出荃灣近乎零經濟貢獻。而屯九應該會仲貴仲難起
053h4 發表於 2019-3-27 17:20 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
巴士的膠 發表於 2019-3-28 11:10 來自手機 | 顯示全部樓層
eternalflame 發表於 2019-3-27 10:46
即係咁樣

我會做最後係西部外走廊線會在相約位置登岸,但不會繞經整個西人工島再返回東人工島過海。因為彎路多左又兜遠左,對大家都無好處。

兩個轉乘站會放在右邊(較東)的人工島,呈南北向,一嚟咁樣兩條線嘅過海段會比較短,二嚟靠東一側起商業核心區可以有最好嘅交通配套,前排商廈仲有維港景。而且國家嘅膠鐵亦可以落戶東大嶼市中心。

而靠西南(圖左)嘅人工島就主要由第二南北綫負責,終點站設係西人工島靠西南角,做車廠同巨形康城式上蓋項目。島嘅西北角可能做公營房屋,用輕鐵接駁就算。而飛機航道就主要沿兩個島中間飛,減少迚對高度限制。
20160424 發表於 2019-3-28 12:11 | 顯示全部樓層
巴士的膠 發表於 2019-3-28 11:10
我會做最後係西部外走廊線會在相約位置登岸,但不會繞經整個西人工島再返回東人工島過海。因為彎路多左又 ...

最好有圖有走線會容易啲討論,
不過聽起黎你話用輕鐵接駁,係服侍幾多人?
我諗起地鐵起到將軍澳就算,坑口寶林要轉輕鐵,個情況會係點...
mak5052 發表於 2019-3-28 13:58 | 顯示全部樓層

巴士的膠 發表於 2019-3-28 11:10
我會做最後係西部外走廊線會在相約位置登岸,但不會繞經整個西人工島再返回東人工島過海。因為彎路多左又 ...

如果西部外走廊只到交椅洲,東大嶼去港島以港島線延長至交椅洲處理(2017 年顧問研究報告內其中一方案),西部外走廊服務交椅洲東,港島線服務交椅洲西,兩線在島上東南交滙,大家點看?
另外,我也為西部外走廊整了三個構思(如下圖,不知哪個好,三方案皆借道迪士尼線)?
構想一(港島線去交椅洲):

構想二(北港島線延長至西區、交椅洲):

構想三(西部外走廊由屯門直達港島):

巴士的膠 發表於 2019-3-28 16:15 來自手機 | 顯示全部樓層
20160424 發表於 2019-3-28 12:11
最好有圖有走線會容易啲討論,
不過聽起黎你話用輕鐵接駁,係服侍幾多人?
我諗起地鐵起到將軍澳就算,坑 ...

因為手機唔太方便劃圖,所以無整。

輕鐵嘅好處係覆蓋可以更細緻,尤其東島呈長條形,鐵路定線較易,但西島呈四方形,要一條線覆蓋,其實好多地方都唔近鐵路。

情況如沙田,東鐵加馬鐵已經覆蓋左大部分人口密集區,即使係新田圍、水泉澳、駿洋,行去鐵路站只係15分鐘左右。

但平地為主嘅元朗屯門,天北、良田、洪福等基本上都要駁程車。

如果唔考慮長遠延長去喜靈州一帶,第二南北綫喺交椅州轉一圈係最好嘅方法,甚至可以類似循環線巴士咁,島上只有單向嘅列車服務。
20160424 發表於 2019-3-28 18:30 | 顯示全部樓層
巴士的膠 發表於 2019-3-28 16:15
因為手機唔太方便劃圖,所以無整。

輕鐵嘅好處係覆蓋可以更細緻,尤其東島呈長條形,鐵路定線較易,但西 ...

屯天元明顯係因為規劃差無得留地起鐵路先搞成咁
唔代表而家咁樣係好,早前有調查啲人寧願自己屋企合理時間內行到去重鐵站,好過要等車加轉車

有得白紙一張重新規劃,根本唔會三區共用一條鐵
屯門應該學沙田東岸一條,西岸一條鐵先合理
天水圍鐵路應該起到入天北,至少起2個車站。
希望東大嶼唔好重蹈覆轍,好似屯門想做衞星城市自給自足結果完全失敗。

將軍澳線都係呈U字盡量兜晒其他區。
如果要用輕鐵轉乘真係不堪設想。
仲有起完第一期都可能破左產,唔好諗咁遠住。所以先會想第一期兜多啲地方。
政府都講明到一期期落實到時無錢就可以止血收手,
真係經濟差無得起第二期,個島啲人係咁轉輕鐵咁就一世。

樓主| eternalflame 發表於 2019-3-28 20:45 來自手機 | 顯示全部樓層

mak5052 發表於 2019-3-28 13:58
如果西部外走廊只到交椅洲,東大嶼去港島以港島線延長至交椅洲處理(2017 年顧問研究報告內其中一方案), ...

提提你政府已經update左填海範圍
定線會有分別