hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 明日大嶼的鐵路走廊
開啟左側

明日大嶼的鐵路走廊

mak5052 發表於 2019-4-26 22:16 | 顯示全部樓層

Lyt_Kondisc 發表於 2019-4-26 09:57
各位大大,你哋唔覺得政府方案喺屯門一帶嘅走線好奇怪咩?政府而家話位於屯門嘅總站係唯一嘅架空站,然後睇 ...

將走線北移到海榮路 - 青山道, 在跨過屯門公路後轉向東南入隧道, 在三聖輕鐵站同兆麟苑中間設三聖站, 三聖站好像土瓜灣站咁為側疊式月台 (臺北捷運有興建雙層疊式高架線及車站先例), 大家點看?
Toz 發表於 2019-4-26 22:55 | 顯示全部樓層
008325 發表於 2019-4-26 16:27
收番三聖街果堆"Open Space" 然後經容龍酒家附近果山頭 可唔可行?

咁點同西鐵轉乘?

Toz 發表於 2019-4-26 22:55 | 顯示全部樓層
架空站點同西鐵轉乘法?

唔通宜家唔係屯門南轉乘改係十六區新加一站?
20160424 發表於 2019-5-25 21:03 | 顯示全部樓層

jpoon 發表於 2019-5-26 02:52 | 顯示全部樓層
Lyt_Kondisc 發表於 2019-4-26 09:57
各位大大,你哋唔覺得政府方案喺屯門一帶嘅走線好奇怪咩?政府而家話位於屯門嘅總站係唯一嘅架空站,然後睇 ...

青山公路一帶都係中低密度多,你覺得可以有架空鐵路過到去咩?呢D路段夠位嘅話起輕鐵好過啦,不過屎鐵肯搞先算啦
http://jpoon9394.blogspot.com/
香港黃毛小子 發表於 2019-6-7 17:57 來自手機 | 顯示全部樓層
Toz 發表於 2019-4-25 11:58
諗係東大嶼點走, 還不如諗下港島點走
堅尼地城止步, 一條串起都係唔方便

如果話一程過直達成組人工島,唔理另一邊走線如何只會降低鐵路效率。

咁倒返轉頭,一程過直達西北,要其餘人工島轉多次車,又何嘗唔係降低鐵路效率?

斟酌鐵路走線時,難免要有取捨。但要以核心持份者利益行頭先。

東大嶼鐵路唔係起畀西北人用。由頭到尾東大嶼先係核心持份者。

咁自不然要顧全東大嶼利益,取捨中犧牲西北便利。

再講,西北已經發展得七七八八,政府賣地數量有限,點都唔及其餘七百公頃人工島多。

再加上人工島地理位置優越過西北(海景/近市區),土地價值已經贏西北一截。

轉少一次車可以為土地增值。通去人工島點都好過通去西北堆爛地。

毫無道理要政府放棄數以千億計嘅賣地收入,黎遷就西北人轉少次車。

再加上西北人本身已經有西鐵,冇理由資源運用上仲要向西北傾斜。

不分莊閒,騎劫人地資源係講唔過去。

所謂第二條南北綫,極其量只係一條中型鐵路系統。

因為新界東唔會無啦啦爆左啲人出黎去東大嶼,

一定係從現有市區就業嘅人改變就職地點,先會有人去東大嶼就業。

同西北嗰條路綫直通運行已可。
巴士的膠 發表於 2019-6-7 23:51 來自手機 | 顯示全部樓層

香港黃毛小子 發表於 2019-6-7 17:57
如果話一程過直達成組人工島,唔理另一邊走線如何只會降低鐵路效率。

咁倒返轉頭,一程過直達西北,要其 ...

咁又唔係喎,近日東大嶼交通規劃已經制成模型,攞左去展覽(先幾日係北角政府合署大堂,但唔知擺到幾時),已經有東大嶼線同第二南北線嘅大致走線:

東大嶼線由港島出發,會連去交椅州以東嘅人工島,大致以南北向穿過人工島,與道路一齊再入海,道路會靠東走當年青龍大橋嘅走線北上,而東大嶼線就會靠西去欣澳。

而大家比較關心嘅屯門段,就會用比較貴嘅方法,直接穿過避風塘,車站好可能喺湖翠路(架空定地底就不得而知)。

第二南北線就會東北/西南向覆蓋兩個人工島,同時有預留經喜靈州人工島、梅窩、東涌接駁屯門。而九龍區上岸位比較近七號貨櫃碼頭,好大可能會喺美孚設站,到時三線大兜亂,繁忙時間人潮一定好壯觀。
Toz 發表於 2019-6-8 15:29 | 顯示全部樓層
香港黃毛小子 發表於 2019-6-7 17:57

咁倒返轉頭,一程過直達西北,要其 ...

轉多次係咪無效率?
轉多次車搭少兩三站就有效率了.

部份站去港島轉多次換去大西北/美孚轉少次, 部份相反, 大家都搭少兩三站, 肯定有效率過一筆劃.

你要一程過, 頭站上鐵既都未出到人工島, 巴士都到堅尼地城, 有得鬥? 跟住巴士唔洗轉車直接去到中區
但按某人睇法搭鐵怕係堅尼地城再轉多次...

樓主| eternalflame 發表於 2019-6-8 17:13 來自手機 | 顯示全部樓層
巴士的膠 發表於 2019-6-7 23:51
咁又唔係喎,近日東大嶼交通規劃已經制成模型,攞左去展覽(先幾日係北角政府合署大堂,但唔知擺到幾時) ...

似乎就係展城館個模型
雖然有晒走線,但都仲係好粗糙
屯門沿海鐵路係直接跨過蝴蝶邨同湖景邨
11號幹線掃管笏一段直情係錯嘅

不過第二南北走廊去美孚就應該係既定事實黎
因為顧問研究報告都係用美孚黎做model run
香港黃毛小子 發表於 2019-6-8 19:34 來自手機 | 顯示全部樓層

Toz 發表於 2019-6-8 15:29
轉多次係咪無效率?
轉多次車搭少兩三站就有效率了.

唔知你UP乜,咩野轉少次=搭少幾個站,我願聞其詳。